Extenzíven vagy intenzíven termeljünk? Ma már ez nem lehet kérdés egy komoly gabonatermesztő számára, ha valamelyik kalászos gabonát illeszti a vetésforgóba. Az intenzitás foka esetleg megfontolandó, de azzal már szinte mindenki egyetért, hogy minimális befektetéssel jó minőségű nagy terméseket nem lehet elérni. Hatékony gyomirtó szerre, gomba- és rovarölő készítményekre szükségünk lesz a termesztés során. A kérdés csak az, hogy mikor, melyiket válasszuk és milyen áron juthatunk hozzá.

Azért, hogy az FMC segítse a szakmai és gazdasági döntéseket, idén is több, szakmai alapon összeállított technológiai csomagot kínál a kalászos gabonát termesztők számára. Ezek a csomagok a Granstar® családhoz tartozó gyomirtó szerekre épülnek és a Rapid® CS rovarölő illetve a Riza® 250 EW gombaölő szereket is tartalmazzák.


FMC KALÁSZOS TECHNOLÓGIAI CSOMAGAJÁNLATOK 2020:

1. Granstar® SuperStar Rapid Pack
12 ha-os csomag

2. Granstar® Super Rapid Pack
25 ha-os csomag

3. Pointer® Star Rapid Pack
12 ha-os csomag

4. Granstar® SuperStar Rapid + Riza Pack
12 ha-os csomag

5. Granstar® Super Rapid + Riza Pack
25 ha-os csomag

6. Pointer® Star Rapid + Riza Pack
12 ha-os csomag


Miért és mikor válassza a Granstar® SuperStar gyomirtó szert?

- Ha széles kétszikűirtó hatásspektrumú készítményt keres, melybe beletartozik a mezei acat, a ragadós galaj és a herbicidtoleráns árvakelésű napraforgó is.

- Ha időben rugalmasan szeretne alkalmazkodni a termelési és időjárási körülményekhez. Mindhárom hatóanyag különösen szelektív a kultúrnövényre, így Ön megvárhatja az összes kétszikű gyom kikelését és egy menetben védekezhet ellenük a kalászosok zászlósleveles állapotáig (kivéve zab: 2 nódusz).

- Olyan készítményt keres, melynek nincs utóvetemény korlátozása.

1. kép: Granstar® SuperStar gyomirtó szerrel kezelt búza (Tokaj, 2019).

Miért és mikor válassza a Granstar® Super 50 SX® gyomirtó szert?

- Ha jól ismert, bevált, kiváló szelektivitású „általános” gabona gyomirtót keres.

- Ha a munkamenetek optimalizálása és hatékonyabbá tétele érdekében fontos Önnek a permetező gyors és víztakarékos tisztítása. Az SX® formuláció segíti Önt ebben.

- Olyan készítményt keres, melynek nincs utóvetemény korlátozása.

2. kép: Granstar® Super 50 SX® a megbízható standard

Miért és mikor válassza a Pointer® Star gyomirtó szert?

- Ha látványos, gyors, tartós hatású gyomirtót keres a nehezen irtható kétszikűek ellen is (mezei acat, ragadós galaj, árvakelésű napraforgó).

- Ha időben rugalmasan szeretne alkalmazkodni a termelési és időjárási körülményekhez, ezzel a készítménnyel hosszú időszak áll rendelkezésre a kijuttatásra.

- Fontos Önnek, hogy korai kijuttatás esetén talajhatása is legyen.

3. kép: Pointer® Star hatása vidra keserűfű ellen (Tokaj, 2019).

Miért és mikor válassza a Rapid® CS rovarölő szert?

- Ha olyan készítményt keres, mellyel alacsony hektárköltséggel végezhető el egy hatékony rovarölő szeres kezelés a kalászos gabonában.

- Ha fontos Önnek, hogy 3-5 napos tartamhatása révén akár kevesebb permetezéssel is megvédhető legyen az állomány.

- Ha fontos Önnek, hogy az erős napsütés vagy a hirtelen jött eső se csökkentse a hatékonyságot, ezzel az UV- és esőálló készítménnyel biztosra mehet.

4. kép: A vetésfehérítő imágók elleni védelemmel nagymértékben csökkenthető a lárvakártétel is.

Miért és mikor válassza a Riza® 250 EW gombaölő szert?

- Ha minőségi, nagy dózisú és kedvező árú tebukonazol tartalmú készítményt keres a kalászosok levél és kalászvédelmére.

- Ha olyan készítményt keres a gabonabetegségek elleni védekezésre, mely a legtöbb kalászos levél- és kalászbetegség ellen hatékony.

- Ha fontos Önnek, hogy a készítmény akár több kultúrában is (pl. repce) felhasználható legyen, így könnyebben alkalmazkodhat a termelési körülményekhez.

5.kép: Riza® 250 EW gombaölő szerrel kezelt parcella (Tokaj, 2019).

Az FMC kalászos technológiai csomagok további közös előnye, hogy a csomagalkotó készítmények keverhetősége kipróbált és biztonságos a kultúrnövényre. Azon túl, hogy az egyes termékek ára a szóló termékekhez képest csomagban jóval kedvezőbb, a Riza® 250 EW gombaölő szer igen jelentős árcsökkentése a komplex csomagok árát is jelentősen csökkenti 2020-ban.

6.kép: FMC komplex védelemben részesített parcella (Tokaj, 2019).

Bízunk benne, hogy az FMC gabona technológiai csomagjai 2020-ban is segíteni fogják a gazdálkodók munkáját és hozzájárulnak kalászos gabonájuk komplex és gazdaságos védelméhez.

További információk itt.

FMC-Agro Hungary Kft.
www.fmcagro.hu


 

 

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.