Ezek között van olyan termék, amely már régóta ismert és bizonyított, és van, amelyik mostanában kerül nagyobb mennyiségben piacra. Ilyen termék a granulált kalcium-nitrát formák közül a YaraLivaTM Tropicote, melynek legfontosabb jellemezői:

Kalcium (CaO) 26,3%
Összes nitrogén 15,5%, melyből  - nitrát-nitrogén 14,4%- ammónium-nitrogén 1,1%
• Sűrűség: 1,1 kg/l
• Szemcseméret (90%): 2-4 mm
• Szín: fehér

Yara

A termék kalciumtartalma 100 százalékban vízoldható. 1 kg termék feloldásához elegendő 1 liter víz (20°C), amely az összes többi kalciumtartalmú termékek közül a legjobb oldhatóságot jelenti. Nitrogén tartalmának túlnyomó többsége nitrát-nitrogén, amely azonnali, gyors és veszteségmentes nitrogénfelvételt tesz lehetővé. A szemcséken egyedülálló, biológiailag könnyen lebomló bevonat található, így tárolása biztonságos, kiszórása pedig magas minőségű.

Felhasználási javaslat:

A legfontosabb kertészeti kultúrák esetében, úgymint káposztafélék, burgonya, (ipari) paradicsom, paprika, dinnye, illetve alma, szőlő egyaránt hatékony. A hektárdózist átlagosan 250-300 kg/ha mennyiségben javasoljuk, de ezt nagy mértékben befolyásolja a konkrét növény technológiája, a kijuttatás gyakorisága, stb.

Nagymagvúak esetében, mint például a borsó és a bab, termesztésekor kifejezetten pozitív hatásról számolhatunk be a YaraLivaTM Tropicote használatával. Szántóföldi kultúrák közül a lucerna és magas kalciumigényű (30-50 kg/t) őszi káposztarepce esetében van igen nagy jelentősége a termék felhasználásának.

Gyuris Kálmán
Yara Hungária Kft.