Napjainkban az intenzíven művelt talajainkat erős savanyító hatások érik, amelynek következménye a rossz vízgazdálkodás, a tömörödött, nehezen művelhető, vagy éppen a szerkezet nélküli talajállapot, és az ezzel párhuzamosan kialakuló savanyú kémhatás. A tápanyagkijuttatás tervezésekor pH-értéktől függően, enyhén savanyú talajokon is már 15-20%-os csökkenéssel kell számolni a nitrogén- és kálium-hatóanyagok hasznosulásakor, a foszfor esetében ez a veszteség akár az 50%-ot is elérheti.

Traktor a szántóföldön

A kalcium talajba juttatásával a talaj szerkezetére, illetve annak levegő- és vízháztartására is pozitív hatást gyakorlunk – fotó: Carmeuse Hungária Kft.

Erősen savanyú talajok esetében a nitrogén és a kálium hatóanyagoknak már csak a fele, illetve harmada hasznosul. A tápanyag-utánpótlás jelenlegi költségvonzatainak figyelembevételével egyértelmű, hogy jelentős kiadástöbbletet jelent a talajok kémhatásásnak ilyen mértékű leromlása.  Természetesen a tápanyaghasznosulás dinamikája a talaj kémhatásán kívül számos más tényezőtől, többek között az agyagásványok összetételétől, a biológiai aktivitástól és a talaj hőmérsékletétől is függ. A kémhatást mégis azért tekinthetjük központi kérdésnek, mert számos talajtulajdonságra közvetlenül vagy közvetett módon hat.

Fontos a talaj pH-értéke és a tápanyag-utánpótlás

A talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye – fotó: Carmeuse Hungária Kft.

Rendkívül fontos tehát a termelésünk alapját jelentő talaj aktiválása, feljavítása

A helyreállított talajkémhatás az egyik legfontosabb előfeltétele a megfelelően és hosszú távon eredményesen művelhető, jó szerkezetű, produktív talajállapotnak. A talaj kémhatását helyreállítani pedig kalciumpótló termékekkel lehet. Több megoldás is létezik a talaj pH értékének kedvező irányba történő elmozdítására, de fontos tudnunk, hogy a talajsavanyodás a talaj kalciumvesztésének következménye, így a kalciumot kell – mégpedig elegendő mennyiségben – visszajuttatnunk.

A kalcium pótlása és a kémhatássemleges felé eltolódása következtében mérhetően javul a műtrágyahasznosulás. A szakmailag megalapozott talajmintavétel eredményeiből számított tápanyag jobb hasznosulásáról beszélünk, tehát a növény felveszi és beépíti a kijuttatott mennyiséget. Mivel a gazdálkodás költséghatékonysága tekintetében az alkalmazott tápanyagmennyiség hatása a terméshozamokra sarkalatos kérdés, a megfelelő kalciumpótlásnak szintén központi szerepet kell kapnia.

Műtrágya-hasznosulás változása a pH érték függvényében

Műtrágya-hasznosulás változása a pH érték függvényében – forrás: Carmeuse Hungária Kft.

A kalcium talajba juttatásával a talaj szerkezetére, illetve annak levegő- és vízháztartására is pozitív hatást gyakorlunk, valamint felpezsdül a talajélet is. Aktívabbá válnak a hasznos szervezetek, amelyek segítik a tápanyagfelvételt és visszaszorítják a növényeket megbetegítő patogén szervezeteket, valamint segítenek elbontani a tarlómaradványokat. A kalcium a talajban lezajló folyamatokon kívül a növényélettan területén is fontos szerepet tölt be.

A sejtmembránok áteresztőképességének szabályozásával segíti a kálium, a foszfor és a nitrát aktív felvételét, ugyanakkor csökkenti a nátrium beépülését. Szerepe a gyökerek fejlődésében is fontos, valamint a pollentömlők normális növekedésében is jelentős, hiánya akár a terméskötés csökkenéséhez is vezethet.

Kalciumpótlást végző traktor, munka közben

Gyorsan, pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan kijuttatható a kalciumpótló anyag – fotó: Carmeuse Hungária Kft.

A javított talaj fizikai, kémiai, s ezzel együtt a biológiai tulajdonságai is javulnak. Ennek gyorsasága a felhasznált talajjavító terméktől jelentősen függ. A karbonát alapú talajjavítókból a talaj savai hatására hosszabb idő alatt oldódik ki a kalcium, míg az oxidalapú talajjavítókban vízben teljesen feloldódó, aktív kalcium található. Ahhoz azonban, hogy az őszi kultúrák számára a megfelelő hatóanyag időben rendelkezésre álljon, szükséges a kalcium pótlása és a talajba dolgozása még a vetés előtt, mivel a növény kezdeti fejlődéséhez csak a talajból tudja a szükséges mennyiségű hatóanyagot felvenni.

A probléma megoldására a korszerű gazdálkodó számára az aktív kalciumhatóanyagú (kalcium-oxid) TERRACALCO 95 jelenti az ideális megoldást.

Ez a termék 2-8 mm szemcsés szerkezetének és kezelhető hektáronkénti dózisának (0,3-1 t/ha) köszönhetően műtrágyaszóróval könnyen kijuttatható. Kiváló vízoldhatósága révén pedig a talajban gyorsan fejti ki jótékony hatását. A savanyú talaj kémhatását a semleges irányba mozdítja el. Aktiválja a talajéletet, javítja a talaj szerkezetét és vízháztartását, ezáltal a szélsőséges környezeti hatásokkal szembeni ellenállóságát és a műtrágya-hasznosulást.

Terracalco 95 logo

Legfőbb előnyei összefoglalva: gyorsan és pontos adagolással, egyenletesen, időben rugalmasan kijuttatható, hatását gyorsan kifejtő kalciumpótló anyag.

Carmeuse logó

Amennyiben további információra van szükséged a termékkel és a szükséges kijuttatási mennyiségekkel kapcsolatban, keresd bizalommal kollégáinkat.