Kevés idejük van regenerálódni és ideális feltételeket biztosítani a következő kultúrának.

Ritkán növő kukorica, kimerült talaj, szervesanyag-hiány

A szerves anyag fogyása és a talajélet pusztulása a legnagyobb probléma – fotó: Shutterstock

Több szerves anyag kell

A szerves anyag visszapótlása létfontosságú. Visszadolgozzuk a szárakat, zöldítünk, de a talajok biológiai aktivitása hihetetlenül legyengült. Szerves trágyázni kellene, de ehhez a feltételek nem adottak. Csak néhány tízezer hektárra jut ki istállótrágya vagy pelletált trágya, ami nemcsak tápanyag, de talajjavító is egyben.

Vulcan Power – több, mint tápanyag

A Vulcan Power sűrű, barna, viszkózus folyadék. Korábban melaszként kezdte meg az életét, amelyből a legértékesebb részét, a cukor egy részét már hasznosították. Ez a már kevesebb cukrot tartalmazó anyag ugyanakkor jelentős mennyiségben tartalmaz makro-, mezo- és mikroelemeket, aminosavakat, nyomelemeket és vitaminokat. Hatóanyag-tartalma magasabb, talajjavító hatása többszöröse, mint más szerves trágyáknak. A Vulcan Power használatával jelentősen csökkenthetjük a szilárd műtrágya-felhasználást, nagy dózis esetén teljesen el is hagyhatjuk azokat.

Mennyit kell kijuttatni?

Ha el szeretnénk hagyni a szilárd NPK-t, akkor 1 000-1 500 liter/ha elegendő szántóföldi növények esetében, vetés előtt. Ha folyékony nitrogént, foszfort és káliumot is adunk hozzá, akkor 400-600 liter/ha dózissal is látványos eredményt tudunk elérni. A Vulcan Powerrel olyan tápanyagokat is pótolunk, amelyeket 30-50 éve folyamatosan viszünk el a terméssel a táblákról. Amikor ilyen magasak a szilárd műtrágyák árai, érdemes 1-2 évet rászánni arra, hogy „leszervestrágyázzuk" a földeket.

Mivel tudjuk kitenni?

A Vulcan Power szűrt, de sűrű folyadék. Hagyományos permetezővel kijuttatható, lehetőleg nagyobb fúvókával, hasonlóan mint a folyékony UAN-oldatoknál. Nem kell a folyékony szerves trágyát porlasztani, elég csak az egyenletes elosztás. A kijuttatást lehetőleg akkor végezzük el, amikor jelentős a talajon a szármaradvány, mivel ezek bomlását is segíti. A kijuttatást nem kell követnie azonnali bedolgozásnak. A Powerben nincsenek élőlények és nincs párolgásra hajlamos nitrogén sem.

Mire használható még?

A Vulcan Powert számos termékben alkalmazzuk. Power- és melaszalapúak a Vulcan Folyékony NPK-termékek, de Power található számos lombtrágyában is. Ha megmarad pár ezer liter, akkor érdemes mellé olyan szervetlen lombtrágyát vásárolni, amivel együtt kijuttatva tápanyagbombát hozunk létre. A Vulcan Power fokozza a növények fagy- és aszálytűrését, tapadásfokozóként is szolgál, és jellegzetes szagát használjuk a vadriasztó folyadékok mellé is.

Akciós elővásárlási ajánlat, Vulcan Power folyékony trágya

Forrás: VulcanAgro Kft.

info@vulcanagro.hu
www.vulcanagro.hu