Hol gazdálkodik, és milyen növénykultúrák esetében alkalmazza a Natur Agro termékeket?

A Deseda Trade Bt. Somogy megyében, Mernyén és környékén gazdálkodik 650 hektáron, ahol az aranykorona érték 15 körüli. A területek erodáltak és igen vadveszélyesek. Mindezekből következik, hogy a kukorica területét próbáljuk a minimumra venni, az aszályos évekről már nem is beszélve. Így évente 100-100 hektár körüli a repce és a napforgó területe, tehát gyakran vetjük el ezt a két kultúrát pár éven belül egymást követve, ami nem veszélytelen. A sűrű vetésforgó miatt jó lenne öt évet kihagyni, pihentetni a területet, de mivel erre nincs lehetőség, próbálunk más megoldást találni. A szármaradványokban található szaporító-képleteket minimalizáljuk, erre használom a Natur Micro-t repcében és napraforgóban vetés előtt.

Kiss János

Hogyan juttatja ki a területre a termékeket?

Vásároltunk egy speciális tartályt szóró kerettel, amit a traktor elejére függesztünk fel, így dolgozzuk be.

A Natur Micro-n kívül használ más Natur terméket?

Tavasszal állományban alkalmazzuk a Natur Plasma-t. Ezt a technológiát repcében és napraforgóban 250 ha-on alkalmaztam, és azt tapasztaltam, hogy az állományok egészségesek voltak. Termésben ez a repce esetében nem hozott többletet a tavalyi évhez képest, de tavasszal aszály volt. Napraforgó esetében jelentős terméstöbbletet mértünk az előző évihez képest, amely 10-20% között mozgott.

Hogyan került kapcsolatba a Natur Agro termékekkel?

Egy szakmabeli ismerős keresett meg 6-7 éve, hogy próbáljuk ki. Aztán felvettem a kapcsolatot az üzletkötővel, akivel azóta is jó kapcsolatot ápolunk, mind szakmailag, mind barátilag. Folyamatosan konzultálunk, beszélgetünk.

Miért választotta a Natur Agro-t a konkurens termékekkel szemben?

Elég veszélyes ez a forgó, amit mi csinálunk, de lett idén is négy tonna napraforgóm, ami nem kevés 100 hektáron. Biztos vagyok benne, hogy ez a Natur Agro technológiáinak is köszönhető, hisz a mi vidékünkön ez nagyon jó termésnek számít.

Milyen egyéb előnyök miatt ajánlaná más növénytermesztőknek is a Natur Agro termékeket?

Több éve más hasonló termékkel is próbálkoztam, de az egészséges állomány, stabil termés mellett az árfekvését is a legjobbnak tartom. És egyszerűen azért, mert nekem bevált, nagyon pozitívak a tapasztalataim. Ez pedig nem lehet véletlen vagy szerencse, hisz nem csak én értem el velük sikereket, hanem több kollégám is.