A dunaföldvári Pannonia Bio az előzetes tervek szerint várhatóan július közepétől indítja el az új kukoricatermés felvásárlásának első jelentős hullámát a hazai gazdálkodók körében. Az innovációban a világ élvonalába tartozó vállalat bízik abban, hogy a tavalyi, aszályos évet követően kitart a tavasz óta tapasztalható kedvező időjárás, jól alakulnak a hozamok, megfelelő lesz a termés minősége. A termékeit a világ számos országában értékesítő vállalat továbbra is kiemelten ügyel a biztonságra, a kiváló minőségre, ezért a dunaföldvári telephelyen folyamatosan és szigorúan ellenőrzi az alapanyagokat – írja közleményében a cég.

Hozzáteszik, hogy bár a tavalyi aszály miatt az előzetes adatok szerint idén csaknem 12 százalékkal csökkent a kukorica vetésterülete Magyarországon, a kedvező időjárásnak, a megfelelő mennyiségű csapadéknak köszönhetően a gazdák joggal bízhatnak abban, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű lesz a termés. Ismét bebizonyosodhat, hogy a szélsőségesen száraz éveket leszámítva a kukorica jövedelmezőség szempontjából stabil növénynek számít, termesztése kiszámítható megtérüléssel jár – emelik ki.

Ami az előzetes számokat illeti: az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) legfrissebb, a tavaszi mezőgazdasági munkák állásáról május közepén kiadott összegzése szerint a tervezett vetésterület 871 ezer hektár volt, amelynek 45 százaléka az Észak-Alföld, Dél-Alföld régióban, 20 százaléka pedig a Dél-Dunántúlon található. Az időjárás idén kedvezett a kukorica fejlődésének. Az Országos Meteorológiai Szolgálat július 3-án kiadott összefoglalója szerint a tenyészidőszak eddig eltelt részében hazánk nagyobb részén az optimális körül, vagy a fölött alakult a csapadékösszeg, inkább csak a Tiszántúlon volt elmaradás. A hőmérséklet viszont áprilisban, májusban és júniusban is gyakran alakult alacsonyan a kukorica igényeihez képest, így jelenleg az összegzett hőösszeg elmarad az optimálistól, de előttünk van még július, ami nemcsak az időjárás miatt fontos időszak a termelőknek – állapítják meg a közleményben.

Az első nagy kukorica-felvásárlási hullám a növények virágzásának kezdetén lehet

Az első nagy kukorica-felvásárlási hullám a növények virágzásának kezdetén lehet – Fotó: Pixabay

„Az első nagy felvásárlási hullámot a terméshozamok megbecsülésének időszakában, a növények virágzásának kezdetéhez kapcsolódva tervezzük elindítani. A mostani előrejelzések szerint ez július közepétől várható. A Pannonia Bio több mint egy évtizede, az indulás óta partnerséget, kiszámítható felvevőpiacot és ezzel megélhetést biztosít a térség több száz mezőgazdaságból élő családja számára. Ennek megfelelően idén is elsősorban rájuk számítunk a csaknem 1 millió tonnás mennyiség beszerzésekor" – idézi a közlemény Lengyel Zsoltot, a Pannonia Bio kereskedelmi igazgatóját.

„Bár még nem mondhatjuk ki biztosan, de a kukorica lehet az idei év egyik sikernövénye termelői oldalról, tehát jól döntöttek a kukoricát vető gazdák " – teszi hozzá az igazgató.


A vállalat alapanyagok beszerzéséért felelős képviselője azt is elmondta, idén a tavalyi mennyiség kétszeresére, 250-300 ezer tonna terményre van szükség a 2022-ben átadott árpafeldolgozó üzem ellátásához. A beszerzések nagy része már lezajlott, a kukoricához hasonlóan ennél a terménynél is jelentősen mérsékelve a térség gazdáinak exportkitettségét.

A vállalat úgy látja, ha a kedvező időjárás kitart, minden esély megvan arra, hogy az új kukoricatermés megfelel majd az előzetes mennyiségi és minőségi elvárásoknak. A világ egyik meghatározó biofinomítójaként a Pannonia Bio a nemzetközi és a hazai piac szigorú követelményeihez igazodva továbbra is csak a dunaföldvári telephelyén megfelelő körülmények között ellenőrzött, garantáltan egészséges alapanyagokat dolgozza fel. Szeptember végétől várhatóan már a hazai termelőktől beszerzett, szárított új termést – írják a közleményben.