Kukorica gyomirtására olyan terméket kell használni, amely egy kezeléssel biztosítja a tartós gyommentességet. Gyomirtószer-hatóanyagok és -készítmények széles kínálatából választhatnak a termelők, gyakran mégis egy termékre alapozzák éveken át a technológiát, amelynek több hátránya is van, ezek közül a legfontosabb a gyomok ellenállóvá válása az adott hatóanyagra, és ezen fajok felszaporodása a területen.

Ezeket a problémákat megoldani, vagy megelőzni azzal tudjuk, ha több, egymástól eltérő hatásmechanizmusú hatóanyagot használunk.

Az FMC-Agro Hungary Kft. az ismertetett probléma tükrében megfelelő megoldást kínál a gyomok elleni küzdelemben, a 2018-ban bevezetett Diniro® Gold kukorica-gyomirtó csomagjával, amely 5 hektár kezelésére elegendő. A csomag összetevői a 2,4 kg Diniro® (nikoszulfuron + proszulfuron + dikamba) és a 10 liter Successor® T (petoxamid + terbutilazin) gyomirtó szerek kiegészítve a 1 liter Trend® 90 hatásfokozóval.

Az elmúlt év tapasztalatai bizonyítják, hogy a Diniro® hatékony a már kikelt gyomok ellen, míg a hektáronként 2 liter Successor® T hatóanyagai több hetes tartamhatást biztosítva gátolják a gyomok csírázását és újrakelését azáltal, hogy a kijuttatás után lehulló csapadék a hatóanyagokat bemossa a talajba (1.ábra).

kukorica

1. ábra: Ősszel is gyommentes kukorica (Létavértes, 2018.)

A kombináció hatékony a legtöbb, kukoricában előforduló gyom ellen. A magról kelő gyomok (csattanó maszlag, libatop fajok, disznóparéj fajok, keserűfű, parlagfű, selyemmályva, varjúmák, napraforgó árvakelés, kakaslábfű, muharfajok, kölesfajok, stb.) mellett több, évelő gyom ellen is kitűnő hatékonysággal rendelkezik (pl.: mezei acat, apró szulák, fenyércirok, stb.). Meg kell jegyezni, hogy az évelő gyomok, a napraforgó árvakelés és a szerbtövis esetében a hatása csak a már kikelt, kihajtott egyedek ellen érvényesül.

kukorica

2. ábra: Egyszikűvel erősen fertőzött kezeletlen kukoricaállomány (Tanakajd, 2018.06.20.)

kukorica

3. ábra: Diniro® Gold gyomirtóval kezelt kukoricaállomány (21 nappal kezelés után), Tanakajd, 2018.06.20.

A Diniro® Gold-ot a kukorica 3-6 leveles, magról kelő kétszikű gyomok 2-6 leveles, magról kelő egyszikűek 1-3 leveles állapotában kell kijuttatni. Amennyiben a területen fenyércirok van, annak 10-20 cm-es fejlettségénél végezzük a kezelést. Mezei acat tőlevélrózsás állapotban a legérzékenyebb a készítményre.

Kedvező hektárköltségének és igen széles gyomirtó spektrumának köszönhetően kitűnő megoldás a kukorica állományban történő gyomirtására. Hosszú tartamhatása miatt nincs gond a terület újragyomosodásával sem.

Diniro® Gold, öt hatóanyag mindenkinek, aki egy permetezéssel szeretné tisztán tartani kukoricáját!

www.fmcagro.hu
FMC-Agro Hungary Kft.

A növényvédő szereket biztonságosan és felelősséggel használja! Kérjük mindig kövesse a készítmény címkéjén leírtakat annak alkalmazásakor! Az ® jellel jelölt termékek az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkanevei.