A fentiekre nagyon jó példák a Corteva Agriscience™ P8834 és a P0217 hibridjei, amelyek ugyan tenyészidő szerint a termékportfólió két ellentétes oldalán helyezkednek el, ám a saját csoportjukban felhívják magukra a figyelmet.

A P8834 egy korai tenyészidejű Optimum® AQUAmax® minősítésű hibrid

FAO száma 290, ennek tényére egy átlagos hazai gazdálkodó fel sem kapja a fejét, hiszen nem ez a legnagyobb érdeklődést kiváltó érésidő a magyar piacon. Viszont ez a hibrid rácáfol a kétkedőkre megjelenésével és terméseredményeivel!

A P8834 hibridkukorica csövei

A P8834 csövei nagyon impozánsak – fotó: Corteva Agriscience

A habitusa tenyészidejének megfelelő, látványra erőteljes, a csöveit viszonylag magasan hozza. Terméseredménye az igazán figyelemkeltő, ugyanis fejlesztői sorainkban legalább 5%-kal nagyobb termést adott, mint a Corteva korábban ebben az éréscsoportban alkalmazott hibridjei. Ezt a tényt az üzemi kísérleteik is alátámasztották 2019-2020-ban, sőt, egy korábbi neves és közkedvelt FAO 340-es kukoricájukat is maga mögé utasította, ahogyan ezt a lenti ábra mutatja. Tette mindezt egy nagyon jó betakarításkori nedvességtartalommal.

P8834 kukorica hibrid grafikon

Javaslom őszi kalászos előveteményként, hiszen a FAO száma alapján ez a hibrid csapadékos évjáratban is biztosan betakarítható október előtt, illetve másodvetésként is az adott területről korán lekerülő főnövény után.

P0217 hibrid kukorica

Jelentős lépést kell tennem az érésidőben, hogy a P0217 hibridhez érjek, ugyanis FAO száma 490. Az elmúlt években több nagy hírnevű Pioneer® kukorica szerepelt ebben a szegmensben a hazai köztermesztésben (P9911, P0216), ezek méltó utódja az Optimum® AQUAmax® minősítésű P0217.

Megjelenésében kissé visszafogott, alacsonyabb növény, és kevesebb zöldtömege van, mint ahogyan azt várnánk ebben a tenyészidőben.

A 2019-es évben a saját hibridjeinket felsorakoztató üzemi kísérleteinkben a legmagasabb termést adta, közepes betakarításkori víztartalommal. Két évre, ezáltal még több adatra és körülményre kiterjesztve az értékelést, szintén hasonló eredményt kapunk, ezt szemlélteti az alábbi diagram.

P§217 kukorica hibrid

Kinek jó választás a P0217-et?

Minden hazai termelőnek, akik a lehető legmagasabb termést szeretné elérni szántóin. Ha pedig magasabb nedvességtartalom melletti betakarítást, illetve értékesítést tervez az ősz elején, a P0217 ideális választás!

P0217 Pioneer kukorica hibrid csövei

A P0217 kukoricahibrid csövei – fotó: Corteva Agriscience

Bővebb információért keresse a területileg illetékes Corteva-értékesítőket a katalógusban szereplő elérhetőségeken. A katalógust ide kattintva tudja megtekinteni!

Sólyom János
Vetőmag Termékmenedzser
Corteva Agriscience