Az Agroinform.hu Menőgazdászok Facebook csoportjában élénk vita folyik arról, hogy hogyan alakulnak idén a kukorica árak. Vannak, akik 75 ezer forint tonnánkénti árat mondanak, de Győr környékéről 90 000 forintot is láttunk a kommentek között. A prímet azonban a 120 000 forintos tonnánkénti ár viszi a poszt alatt.

Az Agrárközgazdasági Intézet legutóbbi jelentésében az olvasható, hogy Magyarországon átlagosan 79,8 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica szeptember első hetében.

Ez az árszint az egy évvel korábbit 74 százalékkal múlta felül.

Hatalmas a drágulás tavalyhoz képest, de meddig marad ez így? – fotó: Agroinform.hu / Gáspár Elizabet

Ez történik világszinten a kukoricával

Az USA agrárminisztériumának (USDA) szeptemberi projekciója szerint 1198 millió tonna lehet a kukorica globális kibocsátása a 2021/2022. gazdasági évben. Ez 7 százalékkal múlja felül valószínűleg a 1187 millió tonnára jelzett világpiaci szükségletet, így bővülnek a globális tartalékok, összesen 4 százalékkal.

Az előző gazdasági évinél 5 százalékkal több, azaz 192 millió tonna kukorica fordulhat meg majd a világpiacon a 2021/2022. évi szezonban, aminek 87 százalékát a négy legnagyobb kukoricaexportőr (USA, Argentína, Brazília, Ukrajna) adhatja.

A termelői árak alakulása Magyarországon

kukorica ára

A takarmánykukorica heti termelői ára Magyarországon (2019–2021)

Az ábra hihetetlen arányokat mutat: míg 2019-ben és 2020-ban kisebb kilengésekkel ugyan, de 40 és 60 ezer forint között volt a takarmánykukorica tonnánkénti ára, addig idén ezek a számok néha a 90 ezer forintot is súrolják.

Meddig maradnak az árak ilyen magasan?

A globális terméskilátás kukoricában 7-10%-kal a tavalyi felett lehet, ezáltal világszinten vizsgálva kijelenthető, hogy a 2020/2021-es szezonhoz képest egészségesebb kereslet-kínálati viszonyokra számíthatunk, az EU-ban is. A magyar termés ezzel szemben valamelyest jelenleg gyengébbnek ígérkezik, közvetlen, nagy termelő szomszédaink (Ukrajna, Románia) viszont bőséges terméskínálattal fog várhatóan piacra lépni – mondta az Agroinform.hu kérdésére Hollósi Dávid, a Takarékbank Zrt. Agrár üzletág ügyvezető igazgatója.

Kukorica esetében nem szabad elfelejteni, hogy magas az ipari- és takarmány felhasználás aránya, tehát nem csak az élelmiszer-fogyasztás alakulása befolyásolja az árak alakulását. Erősebb hatással van a kukorica árára az olajár mozgása, tekintettel a bioetanol piacra, s ne feledjük el, hogy Magyarországon található Európa harmadik legnagyobb bioetanol feldolgozó kapacitása, emellett az elmúlt években egyéb jelentős feldolgozó kapacitás épült fel itthon.

kukorica

A hazai kukorica árak elszakadhatnak a nemzetközi árszintektől az elemzők szerint – Fotó: pixabay

Egyes előrejelzések szerint a hazai termelői árak némileg elszakadhatnak a nemzetközi árszintektől. Ennek oka az előbb felsorolt tényezők, továbbá a szállítási költségek jelentős emelkedése. Könnyen lehet, hogy a román vagy az ukrán kukorica olcsóbb, azonban számolni kell a logisztikai költségekkel is. Jelenleg szűkösek a szállítási kapacitások, magas az üzemanyagár, az IGC szállítási indexe szerint 80 %-kal nőttek a szállítási költségek!

Fentieket összegezve, a jelenlegi árszinteknél, figyelembe véve a globális folyamatokat némi korrekcióra számíthatunk, azonban valószínűsíthető, hogy a 65-70 ezer forintos ársávra kell berendezkedni, legalább a következő aratásig.