A phys.org portál arról számolt be, hogy az Iowa-i Állami Egyetem kutatói több mint tíz éven keresztül vizsgálták az USA jelenleg legfontosabb növényének, a kukorica a vadon termő fajtájának, a teosinte-nek a nemesítési szakaszait.

A kukorica a vadon termő fajtáját kutatják

A kukorica a vadon termő fajtáját kutatják – Fotó: Pxfuel

Az emberek mintegy 10.000 évvel ezelőtt kezdték el a Mexikóból származó és a mai kukoricához képest összehasonlíthatatlanul kisebb jelentőségű és tápértékű (egyedenként mintegy 12 szemtermést hozó) teosinte növény tudatos termesztését és később pedig a keresztezését.

Az évezredek során sajnos jórészt elveszett az eredeti teosinte genetikai állománya, amelynek visszanyerése jelenleg komoly segítséget nyújthatna a magasabb termőképességű kukoricafajták és vonalak kinemesítésében.

A legújabb kutatások alapján azonban remény van arra, hogy rövid időn belül az ősi növényhez hasonló törzseket sikerül előállítani, amelyek ezt a segítséget pótolni tudják.

A Kan Wang biotechnológia professzor irányításával végzett kísérletekről a közelmúltban egy átfogó tanulmányt szerkesztettek, és az eredményeket – a termékeny, génmódosított teosinte növény előállítását lehetővé tevő biotechnológiai eszközök és módszerek részletes ismertetésével együtt – a  Frontiers in Plant Science folyóiratban tették közzé.