A május vége óta repülő kukoricamoly nagy tömegben rajzik, a napokban vélhetően eléri rajzáscsúcsát. Eközben a lárvák kelése, károsítása már elkezdődött. Érdemes tehát a szemünket a kukoricákon tartani, és amennyiben szükséges, növényvédő szerrel beavatkozni!

Honnan ismerem fel a kukoricamoly kártételét?

A kukoricamoly a hernyói L1-L2-es stádiumai a felső levelek felszínén hámozgatnak, tovább fejlődve megkezdik útjukat a szár belseje felé. Ennek nyomán keletkezik a jellegzetes „golyószóró" nyom az átrágott levelek kiterülése után, illetve a szártagokon megfigyelhetővé válnak a lárva által rágott be-és kijáratok. A kártevő jelenléte ezen kívül a tetemes rágcsálék- és ürüléknyomokról is könnyen azonosítható. A kukoricamoly kártétele foltokban jelentkezik, ezért érdemes a tábla több pontját is megvizsgálni.

A jellegzetes „golyószóró

A jellegzetes „golyószóró" nyom – Fotó: Biocont

Milyen kárt okoz a kukoricamoly?

A kukoricamoly hagyományosan szárkártételéről ismert, mellyel a növény tápanyagforgalmát, vízellátását akadályozza. Ez önmagában eredményezheti a termés mennyiségének 20-30 mázsás csökkenését. Emellett újszerű kárképekkel is számolnunk kell!

Az utóbbi évek aszályos, szubtrópusi időjárása egyre több esetben eredményezi a kukoricamoly szemkártételének növekedését. A csőbe való befúrás kényszeréréshez, a beltartalmi paraméterek leromlásához vezethet. A rágásnyomon kórokozók telepedhetnek meg – a molykártétel melegágya a fuzáriózisnak és más, mikotoxin termelő gombáknak is, melyek komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

a lárva által rágott be-és kijáratok

A lárva által rágott be-és kijáratok – Fotó: Biocont

Mit tehetek kukoricamoly ellen?

A kártevő megjelenésétől kezdődően érdemes 4-5 naponta átvizsgálnunk a táblát. Amennyiben a növények 10%-át meghaladó mennyiségben tapasztaljuk a kukoricamoly lárváinak jelenlétét, kártételi veszélyhelyzetről beszélhetünk. Amennyiben a fertőzés mértéke meghaladja az 50%-ot, akár több tonnás veszteséget is szenvedhetünk a kártevő miatt!

A kukoricamoly kártétele foltokban jelentkezik, ezért érdemes a tábla több pontját is megvizsgálni.

A kukoricamoly kártétele foltokban jelentkezik, ezért érdemes a tábla több pontját is megvizsgálni – Fotó: Biocont

Biológiai megoldások kukoricamoly ellen

A Dipel DF szelektív rovarölő szer gyors és kíméletlen csapást mér a lepkehernyókra. Mindeközben a hasznos élő szervezetkre, 0-24-es segítőtársainkra a kezelés ártalmatlan.

A Dipel DF hatóanyagát a Bacillus thuringiensis ssp. kurstaki ABTS-351. törzsének toxinkristályai adják. Ezek biztosítják a készítmény szelektivitását, kiemelkedő hatáserősségét és széles hatásspektrumát a lepkehernyókra. A hatóanyagot a lárva táplálkozása során felveszi. A toxinkristályokat a hernyó lúgos bélnyálkahártyája aktiválja, ami rövid úton (0,5-2 órán belül) eredményezi a táplálkozás blokkolását és a hernyó pusztulását. A Dipel DF szermaradékmentes, környezetkímélő, mégis könyörtelen csapást mér a kukoricamolyra és a gyapottok bagolylepkére egyaránt. A készítmény ökológiai gazdálkodásban is alkalmazható.


A Tricholet és a Trichoplus lepketojás parazitoid fürkészdarazsakat (Trichogramma fajokat) tartalmazó készítmények. Míg előbbi repülőgépes kijuttatással, utóbbi kézi munkaerővel, a növényekre akasztva kerül felhasználásra. A nőstény fürkészdarazsak a lepketojásokat aktívan keresik, majd saját tojásaikat helyezik a lepkék tojásába. A kikelő fürkészdarázs lárvák elpusztítják a tojásban fejlődő hernyót. Ezáltal még a kártevő alak kifejlődése előtt elpusztíthatjuk a kártevőt!

A Biocont Magyarország csapata aktívan dolgozik azon, hogy ezt az Európában elterjedt védekezési módot a hazai viszonyokra adaptálja és elérhetővé tegye a magyar termelők számára is.

Tegyünk meg mindent a maximális hatékonyságért!

A kukorica növény nyúlánk felépítése, sűrű lombozata miatt a hagyományos szórókeretekkel nehezen kezelhető megfelelő hatékonysággal.

A Wetcit olyan természetes összetételű hatásfokozó, mely javítja a szórásképet, segíti a permetcseppek megtapadását és szétterülését a felületen. Maximalizálja a kontakt hatóanyagok hatáserősségét és hatástartamát, valamint segíti a felszívódó hatóanyagok minél gyorsabb bejutását.

Szerző: Vizi Bernadett, vezető szaktanácsadó, Biocont