Vetés előtt fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő, aprómorzsás magágy előkészítésére, lehető legtöbb talajnedvességet megőrizvén, minél kevesebb művelettel és a felszín mihamarabbi zárásával. Elmúlt évek tapasztalatai alapján, maga a tény, hogy mennyi nedvességet tudunk megőrizni talajainkban – ezzel biztosítva az egyenletes csírázást – sarkalatos pontja lett a kukoricatermesztésnek.

kukorica vetés

Ha tehetjük, a vetéssel érdemes megvárni a csapadékot és a melegebb talajhőmérsékletet – fotó: Bayer

A vetés idejének meghatározásánál, ha a kukorica szempontjából nézzük – félretéve a vetendő terület nagyságát, és minden egyéb siettető tényezőt –, akkor mindenképpen várjuk meg azt az optimális időpontot, amikor a talajok hőmérséklete eléri a 8-10°C-t, és belátható időn belül az előrejelzések nem mutatnak jelentős visszahűlést! Az egyenletes csírázás szempontjából ez elengedhetetlen, hiszen heterogén kelés esetén akár terméskiesés is keletkezhet. A homogén állomány eléréséhez minden növénynek a lehető legrövidebb idő alatt, de mindenképpen egy napon belül kell csíráznia. Ha tehetjük, érdemes megvárni a csapadékot és a melegebb talajhőmérsékletet. A később vetett, de optimális körülmények között csírázó magok sokkal jobb eséllyel indulnak, mint azok, amik akár 3 hétig a talajban várakoznak.

A vetőgépek általános karbantartásán túl ajánlott átvizsgálni a mozgó, forgó alkatrészeket, bezsírozni, cserélni, kalibrálni a szükséges elemeket az adott vetőmag paramétereinek megfelelően, amelyet javallot táblaszinten megtenni.

A megfelelő vetésmélység megállapításánál ügyelni kell, hogy a szemek nedves közegbe kerüljenek. Túl sekély vetésmélység használata esetén könnyen kiszáradhat a mag körül a magágy, amely heterogén csírázáshoz vezet. Kisméretű, kis ezermagtömegű magok esetében kerüni kell a mélyre vetést, mert szintén vontatott, heterogén keléshez vezethet. Találkozhatunk azzal, hogy a felső talajrétegben nincs elég nedvesség, ilyenkor a nagyon mélyre történő vetés helyett, – ha módunkban áll – a sortisztítót mélyebbre állítva távolítsuk el a felső néhány centit a sorok fölül, így optimalizálva a mélységet.

Vetőgép megfelelő kalibrálása esetén minden mag a pontos,tervezett helyén van

Vetőgép megfelelő kalibrálása esetén minden mag a pontos,tervezett helyén van. – Sárbogárd 2020.

A kivetett tőszám megállapításánál, a termésszint és tábla adottságainak figyelembe vételével mindig érdemes követni a DEKALB hibridek tőszámajánlását, amely többéves tudományos alapú gyakorlati tapasztalatokon áll.

Egyes hibridek érzékenysége szélsőséges vetési körülményekre nagyon eltérő lehet. A DKC3972, DKC5068, DKC5182, vagy a DKC5685 kiváló hidegtűréssel rendelkeznek, így ha “mindenképpen vetni szükséges”, érdemes ezeket előre sorolni. A DKC5092 esetén fontos kihangsúlyozni, hogy tapasztalataink alapján érzékeny a túl korán történő vetés okozta stresszre, így ennél a hibridnél mindenképp javasoljuk az optimális időben történő vetést.

Csírázást követő erőteljes lehűlés, éjszakai fagy esetén a hibridek stressztűrő képessége nagy különbséget mutathat. A korai lilulás sok esetben fajtabélyeg (pl. DKC4391, DKC4014) is lehet, amely a hibrid egész vegetációs ideje alatt megfigyelhető, de nincs ok-okozati kapcsolatban a hideg okozta stresszel.

DKC4391 korai lilulás

DKC4391 korai lilulás, amely a hibrid esetében fajtabélyeg – Szalai Ferenc, Nagyatád 2020.

Rendkívül széles a befolyásoló tényezők palettája, amelyekre nagy figyelmet kell fordítani, de adjunk meg minden esélyt a kukoricánknak! Sikerességünk, terméseredményünk nagyban múlik az imént felsoroltak betartásán. Sikeres kukorica vetést kívánunk 2021-ben is!

Stadler Péter, fejlesztőmérnök
Bayer Crop Science