Talajaink képezik a szántóföldi növénytermesztés alapját, amelyek megfelelő állapotának megőrzése és javítása a jövő generációi szempontjából is kötelességünk.

A talajállapot javításáért és az okszerű, fizikai- és kémiai vizsgálatokra alapozott tápanyagutánpótlás népszerűsítéséért dolgoznak Magyarországon a VulcanAgro Kft. szakemberei – mára több mint 500 gazdálkodóval kialakított szoros együttműködésben.

napraforgó

Egészséges és ígéretes napraforgó-állomány június első napjaiban Anarcson – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Vázsonyi László termékfejlesztő mérnök szerint a legnagyobb probléma hazánkban a szántóföldi növénytermesztés terén, a tápanyag-kijuttatási szokások tekintetében van. A szakembert arra kértük, hogy vázolja fel nekünk a tapasztalatait.

"Több évtizedes tápanyag-kijuttatási berögződéseket kell megváltoztatnunk és korszerűbb, hatékonyabb technológiákra váltanunk – elsősorban a klímaváltozás és talajaink rossz állapota miatt." – hangsúlyozta Vázsonyi László.

"A szántóföldi gazdálkodók meglepően nagy része még mindig "megszokásból" szórja ki a szilárd halmazállapotú nitrogént, foszfort és káliumot

– holott a növénynek egyáltalán nem biztos, hogy erre és ilyen mennyiségben van szüksége! Ha mégis nitrogénre "éhes a kultúra", akkor sem képes hasznosítani bemosó csapadék nélkül.

Ilyen tapasztalatok után alapítottuk vállaltunkat, a VulcanAgro Kft.-t európai műtrágya gyárak, hazai és külföldi kutatási műhelyek együttműködésével, Célunk, hogy modern, a mai tápanyag igényeknek megfelelő, gazdaságosan használható termésnövelő készítményeket állítsunk elő. Mára komplex technológiai sorba illeszthető folyékony termésnövelőket, talajjavítókat valamint az ökológiai gazdálkodásokban is használható termékeket gyártunk és forgalmazunk.

lucerna

Üde, tömött állományú lucerna Anarcson – Agroinform.hu / Igric Dominika

Mi arra biztatjuk partnereinket, hogy mindig talajvizsgálatra és levélanalízisre alapozott kijuttatási tervet készítsünk, majd az előző évek csapadék-eloszlás változásának átgondolása után fontolják meg a folyékony nitrogén-kijuttatásra való átállást.

Ez a technológia-váltás nem kerül plusz kiadásokba, hiszen a meglévő szántóföldi permetezőgéppel kijuttathatók a hatóanyagok. A korábban használt szilárd NPK-termékekhez képest pedig garantáltan olcsóbb és hatékonyabb készítményt ajánlunk.

Termékeink önállóan, de komplett technológiai sorba szervezve is használhatóak. A helyi adottságok, a termelő céljai és az egyéb gazdálkodási körülmények sok mindent meghatároznak, ezért mindig az adott üzem érdekeit szem előtt tartva, szakmai tapasztalaton és kémiai-fizikai talajvizsgálatokon alapuló javaslatokkal, felhasználási útmutatókkal állunk partnereink rendelkezésére.

Termésnövelő készítményeink elsősorban nem csak folyékony nitrogént tartalmaznak, hanem olyan tápanyagbázist is, amelyen a talajéletet meghatározó hasznos baktériumok is szívesen szaporodnak."

talajmeszezés

Hibridbúza homok talajon, Anarcson – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Vendéglátónk, Takács Ádám családi gazdálkodó vette át a szót:

"Mielőtt megismerkedtem volna Vázsonyi Lászlóval, már tudtam, hogy

a gazdaságunkban valamit tennünk kell a talajainkért a testvéremmel annak érdekében, hogy egy következő generáció is hatékonyan tudjon majd termeli.

A VulcanAgro szakemberei talajvizsgálatokra és levélanalízisre alapozott talajmegújítási tervet készített nekünk, amely alapján mi döntöttük el, hogy ezt milyen ütemezéssel hajtjuk majd végre.

VulcanAgro

Anarcsi táblákhoz vezető utunkon is jól látszik a lezúduló csapadék munkája és az, hogy milyen nehéz "megfogni a vizet" a homokon – fotó: Agroinform.hu / Igric Dominika

Talajmeszező anyagokkal kezdtük a talajjavítást, majd forgatás nélküli talajművelésre tértünk át – és szépen lépésről-lépésre haladtunk. Mindig kaptunk értékes tanácsokat és hiteles útmutatást Vázsonyi Lászlótól.

Ettől az évtől kezdve a gazdaságunk teljes területén már csak folyékony műtrágyát juttatunk ki, ugyanis azt tapasztaltam, hogy hiába van valamivel kevesebb hatóanyag a VulcanAgro folyékony termésnvelő készítményeiben, ha a növény ezt mégis jobban képes hasznosítani és a kellő időben fel tudja venni!

Örülök, hogy elmondhatom a nyilvánosság előtt is a tapasztalataimat és bízom benne, hogy több gazdálkodónak is segíthetek azzal, hogy megmutatom, milyen szépen haladunk a talajmegújítással – amit szemmel láthatóan a növényeim is meghálálnak!"

Kérdéseivel, észrevételeivel kapcsolatosan forduljon bizalommal a VulcanAgro szakembereihez!

Az aktuális akciókról a társaság weboldalán tájékozódhat!