Török János szerint, aki családjával 270 hektáron gazdálkodik Tolna megyében, az elmúlt 30 évben sokat változott a növénytermesztés. Ebből a technológia fejlődése állandó és követhető, az időjárásé már más kérdés. Pedig, ahogy fogalmaz, muszáj táplálni a növényeket, különben nincs termés, a gond csak az, hogy hagyományos komplex műtrágyákkal ahhoz eső is kell. Máskülönben a nyereség is elillan, akár a nitrogén.

Úgy 3 éve ennek a dilemmának a feloldásához ajánlották számukra az IKR Agrár szakértői azokat a kultúraspecifikus tápelemtartalommal készülő újszerű, folyékony lombtrágyákat, amikkel végre aszályos időben is megteheti a gazda, ami Török János elmondása szerint a legfontosabb: megadni mindent a növényeknek a bő terméshez!

műtrágya

Gyakorlati tapasztalatokról, kivitt dózisokról és időzítésről kérdeztünk.


Lovospeed folyékony lombtrágya – akkor is táplál, amikor az gyökéren keresztül lehetetlen


Egy, a vízhiány miatt tápanyag híján elhalt vetés, a forróságtól furulyázó kukorica, a minőséghez is nélkülözhetetlen nitrogéntől, mikro-tápelemektől az aszály miatt virágzás idején megfosztott búzatábla. Vagy épp a kopár földön az elillant nitrogén miatt fölöslegesen kiszórt komplex műtrágya. Egy gazdának, akinek fontos a megtérülés, mind olyan mumus, amit jobb messzire elkerülni.

Török János szerint, aki a rendszerváltás óta foglalkozik kukorica, napraforgó, búza, árpa és repce termesztésével Zomba határában, az a szerencse, hogy jól választott modern lombtrágyával mindez ki is védhető.

Mindig is mezőgazdasággal szerettem volna foglalkozni, ugyan az állattenyésztést céloztam és végül a növénytermesztésben kötöttem ki, de ezt se bánom. Ugyanúgy megvan az a kettős természete, amit a világ minden kincséért sem cserélnék el: végtelen szabadságot biztosít, a magam ura vagyok a földeken, de állandóan le is köt, hiszen egy gazdaságban mindig van mit tenni. Sokat dolgozunk, nincs szabadnap, de ezt a magunk feje szerint tehetjük, közben pedig láthatom azt is, ami a legfontosabb. Ahogy fejlődnek a növények.” – vág bele a gazdaság bemutatásába a gazdálkodó.

„Mezőgazdasági szakközépiskolát végeztünk a fiam és én is, lassan 30 éve tapasztaljuk első kézből, mi zajlik a növénytermesztés világában. Ami biztos, hogy változik a technológia és az időjárás is. Ráadásul mindkettő átalakulása szembeötlő, és ezek közül az időjárás a kevésbé kiszámítható. A szakma közben egyre befektetésigényesebb lett, sok pénzt „vetünk el” hektáranként, hogy termőre fordítsuk az évet. Nincs más út, a gazda mindig megpróbálja a legjobbat megadni a növényeinek, hogy minden rendben legyen.

Lovospeed lombtrágya

Lovospeed lombtrágyák az IKR Agrár Kft. kínálatában – fotó: IKR-Agrár Kft.

Mivel a huzamosabb aszályok miatt a hagyományos, gyökéren keresztüli táplálás sokszor nem működik, ezért alternatívák után kellett nézni. Ekkor találkoztunk jó 3 éve az IKR Agrár kínálatában elérhető speciális összetételű lombtrágyákkal, amikkel, ha nem is váltható ki minden tápanyagpótlás, de biztos, hogy jó évben több és jobb a termés a használatukkal. Az olyan aszályoknál, mint az idei is, pedig kondicionálják annyira a növényeket, hogy átvészeljék a stresszfaktorokat.

Ragozhatnám, de ez mind a pénztárca miatt fontos. Ha nincs csapadék, nincs tápanyagfelvétel. Ha nincs tápanyagfelvétel, nem fejlődik a növény, ami kihat a további életére, se mennyiségben, se minőségben nem azt adja, amit várunk. Nem beszélve arról, hogy hiába szórunk ki bármilyen kiváló komplex műtrágyát, ha nincs eső, ami bemosná, akkor hiába. Elillan belőle a nitrogén, vele együtt pedig a haszon is. Ez az, ami a Lovospeed műtrágyával nem történhet meg a tapasztalataink szerint.”


„Búzában a beltartalomnak tett jót, kukoricában az aszályt vészelte át vele az állomány sikeresen!”


A Lovospeed neve nem találomra merült fel az IKR Agrár szakértőinek, amikor olyan lombtrágyát ajánlottak Török Jánoséknak, amit alkalmazva a legjobb eséllyel élhetik túl károsodás nélkül az aszályos időszakokat az állományok. Ebben a nitrogéntúlsúlyos folyékony lombtrágyában ugyanis találunk még ként és magnézium kiegészítést is, illetve a növényi immunrendszert kedvezően befolyásoló mikroelemcsomagot is. A minőségi és mennyiségi mutatók javításához a magnézium a kulcs, ami serkenti a növények fotoszintézisét. A kén pedig fehérjeszintézisben, a beltartalom javításában épp úgy lényeges, mint a nitrogénhasznosítás fokozásában.

Kedvező tulajdonságai közül, amiket a gazdák még dicsérnek:

  • Gyors nitrogénreakció, annak köszönhetően, hogy mind 3 formájában megtaláljuk a lombtrágyában ezt a tápelemet.
  • Perzselésmentesen kezelhetőek vele a kultúrnövények, ha tartjuk az ajánlott 15-20 l/ha dózist.

Török Jánoséknál főként búzában és kukoricában vizsgázott, a gazdálkodó elmondása szerint mégpedig jeles eredménnyel.

„A Lovospeed lombtrágyát az IKR Agrár szaktanácsát követve próbáltuk ki. A piacon körülnézve úgy tűnt, ez hatóanyag-tartalomban képes azt nyújtani, amire a növényeinknek szüksége van. Még tavaly előtt kezdtük el alkalmazni búzában, ahol virágzáskor pluszban szoktunk nitrogéntartalmú műtrágyát kiszórni, de ez az esők elmaradása miatt nem működött. A Lovospeed-et ennek altertnatívájaként permeteztük ki, és az aratás igazolta a választást! Nem az a gazda vagyok, aki naponta megnézi, hogyan hatott a kezelés a növényeken. Szoktunk hagyni kontrollt, illetve az alapelvem: a szezon végén a kombájnban és a mérleg hátán látszik, ha valami működött. A Lovospeed pont ilyen termék! Idén tavasszal pedig az extrém időjárás miatt meggyengült növények megsegítéséhez alkalmaztuk. Itt látszott a különbség, különösen a kukoricánál, az nagyon megsínylette a szárazságot, de a Lovospeed-del azért átvészelte” – meséli Török János.


Folyékony lombtrágyadózisok és a kezelések időzítése Török Jánosék családi gazdaságában


Az aszály kivédéséhez Török Jánosék, amennyire lehet, széthúzták a kezeléseket, kisebb dózisban, többször juttatták ki a növényeknek a lombtrágyát a földeken.

Búzában

„Már tavasszal lehetett látni, hogy gyengék a búzák, így az első gyomirtózásnál március-áprilisban megkapta az első 10 liter/hektáros kezelést, ezt követte a szárba induláskor egy 10 liter/hektáros újabb kör, végül virágzáskor is kijuttattuk a lombtrágyát 10 liter/hektár dózisban.”

Kukoricában

„Kukoricában most debütált nálunk a Lovospeed, így kontroll mellett egy 30 hektáros táblán próbáltuk ki kultivátorozás után, igazából az utolsó pillanatban. A dózist itt is 10 liter/hektárra állítottuk be, de nagyon szépen teljesített.”


Lovochemie lombtrágyák az IKR Agrártól – mindent megadnak levélen keresztül a növényeknek, amire szükségük van


Az IKR Agrár Kft. kínálatában található lombtrágyák hatékonyságának titkát kultúraspecifikus összetételük jelenti. Ebben úttörő szerepe van a cseh Lovochemie gyár fejlesztéseinek, amely az IKR Agrárral közös cégcsoportjának tagja. Zsigmond Előd, az IKR Agrár területi képviselője szerint ez azért fontos a gazdáknak, mert a továbbfejlesztett termékeket kizárólagosan vagy lépéselőnnyel érhetik el itthon az IKR Agráron keresztül.

Az Agrofert csoport Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari cégegyüttese. A Lovochemie műtrágyagyár is tagja ennek, így a legújabb fejlesztéseket is azonnal elérhetővé tudjuk tenni a partnereknek. Ezek közül szilárd és folyékony műtrágyák, lombtrágyák terén 13-at tartunk készleten. Hatékonyságukról folyamatos visszajelzést küldünk a hazai termelőktől a gyárba, így az itteni elvárásokat is figyelembe veszik a fejlesztéseknél. Hála a fajták igényeihez hangolt tápelemösszetételnek, ezekkel a lomtrágyákkal mindent megadhatunk, amire a növényeinknek szüksége van a leveleken keresztül” – fogalmaz.


A kisebb gazdaságoknak sokat ad egy olyan nagy partner, mint az IKR Agrár


Török Jánosék gazdaságában jogelődjei révén a kezdetek kezdete óta támaszkodnak az IKR Agrár Kft.-re. Ezt két okból sem bánja a zombai gazda.

Amióta csak növénytermesztéssel foglalkozunk, számíthatunk az IKR Agrárra. Amikor még mezőgazdasági gépeket is értékesítettek, azokat is tőlük szereztük be. Az inputanyagokat, növényvédőszereket pedig azóta is. A szaktanácsadásuk kiváló, ráadásul a termékkínálatuk is folyamatosan fejlődik. Ezeket megbízhatóan, gyorsan szállítják ki, ami azért is fontos, mert lehet bármilyen jó egy termék, ha nem tudjuk felhasználni, amikor kell. Az IKR Agrárral erre sem lehet panaszunk. Odafigyelnek ránk, tájékoztatnak az újdonságokról, változásokról. A szekszárdi központ képviselőivel nemcsak szakmai, mondhatni baráti a viszony. Ez egy olyan stabilitást jelent egy kisgazdaságnak, ami miatt érdemes együtt dolgozni a nagyokkal.

A pozitív visszajelzést a területileg illetékes központból Zsigmond Előd is örömmel nyugtázza. Ahogy fogalmaz, jó ilyesmit hallani, ezért is tesznek érte ők is minden nap.

Számunkra az IKR Agrárnál a gazdálkodó nemcsak vásárló, mindig igyekszünk élő kapcsolatot fenntartani velük partnerként. Van, akinek szaktanácsadóként szemrevételezéssel is segítjük a munkáját, másoknak akkor segítünk, ha egy problémával vagy igénnyel megkeresnek minket a központban. Tudjuk, hogy fontos, hogy a termelők akkor kapjanak segítséget, amikor arra szükség van, ezért a kiszolgálásukat gyorsan végezzük. Amennyiben aznap délután 1-ig befut egy rendelés a központba, akkor azt másnap reggelig leszállítják a raktárunkba. A délután 1 után leadott rendeléseket pedig 48 órán belül biztosan kiszolgáljuk. Fontos, hogy építhessenek ránk a gazdák, ehhez szervezzük a munkánkat” – zárja a gondolatait az IKR Agrár munkatársa.

Csúcstermés reális ráfordítással? Válassza az IKR Agrár kínálatában elérhető folyékony lombtrágyákat kultúraspecifikus összetétellel!

Területi képviselőink országos lefedettséggel várják megkeresését: https://ikragrar.hu/kapcsolat!