Valószínűleg nem a lombtrágyák éve következik a szántóföldeken, a költségcsökkentés sokszor ezek elhagyásával kezdődik. De valóban ki kell kerüljenek a technológiából, vagy van, amikor nem maradhat el és meg is térül a használatuk?

Indokok a lombozaton keresztüli növénytáplálás mellett

Mi kell ahhoz, hogy növényeink a lehető legnagyobb termést hozzák? Sok-sok tényező egyidejű megléte, így a jó fajtaválasztás, a jó talajművelés, a jó növényvédelem, összességében a jó termesztéstechnológia és természetesen kedvező időjárás. Mindennek kihagyhatatlan része az optimális tápanyagellátás, ami többet jelent a makroelemek (nitrogén, foszfor, kálium) kisebb-nagyobb mértékű pótlásánál. Azokon túl –részben azok hasznosulásához – szükség van a mezo- (kalcium, kén, magnézium) és mikroelemekre (réz, cink, mangán stb.) is. Ezek abszolút hiánya, vagy bármilyen okból korlátozott felvétele negatív hatással lesz a termésre. Pótlásukra a lombozaton keresztüli növénytáplálással – az extrém eseteket kivéve – jó lehetőség adódik. Nem mindegy azonban, hogy ezt milyen termékkel tesszük!

A lombozaton keresztüli növénytáplálás jó lehetőséget biztosít kultúrnövényeink kondíciójának javítására

A lombozaton keresztüli növénytáplálás jó lehetőséget biztosít kultúrnövényeink kondíciójának javítására – fotó: Agrometry Kft.

Miért az Aloy?

A lombtrágyák értékelésekor sokszor csupán a tápelemek mennyiségét vizsgáljuk, holott ezen túl azok kémiai összetételét, valamint a választott termék egyéb paramétereit is figyelembe kellene vennünk. A hatékonyság ugyanis ezeken múlik!

Az Aloy termékek ezek összességét figyelembe véve is jól teljesítenek. Koncentrált szuszpenziós lombtrágyák, amelyek a tápelemeket több kémiai formában is tartalmazzák. Ezek egy része gyorsan felvehető és hasznosuló, amely alkalmas arra, hogy rövid idő alatt kezeljen egy már fennálló tápanyaghiányt, más része pedig folyamatos feltáródásával tartós növénytáplálást tesz lehetővé. A részecskeméret nano-tartományhoz közeli, ami kiemelkedő fedettséget biztosít a lombozat felületén.

Az Aloy lombtrágyák fejlett adjuváns-rendszerrel rendelkeznek, amely biztosítja a permetlé lombozaton történő jobb megtapadását, minimálisra csökkentve a kijuttatáskor fellépő veszteséget. Ez egyúttal segíti a permetlécsepp viaszréteghez kötődését is, ami kiemelkedő esőállóságot, nedves levélfelületen történő fokozott megtapadást biztosít, egyben tovább gyorsítja a tápelemek felvételét. Ez a kedvező hatás kiterjed a velük együttesen kijuttatott növényvédő szerekre is, a jobb fedettség következtében azok hatékonysága is javul.

Az Aloy termékek folyékonyak, az alkalmazott alapanyagok és segédanyagok könnyű kezelhetőséget, jó keverési tulajdonságokat biztosítanak. A tökéletes homogenitás érdekében a termékek a kannában gél állagúak, azonban felrázást követően újra folyékonnyá válnak. Ezért fontos teendő a felhasználás előtt a kannák felrázása, amire a termékek csomagolásán felhívás, a kartondobozban pedig tájékoztató lap is figyelmeztet!

A minőségjavítás hatékony eszköze a mikro- és mezoelemek lombtrágyázással történő pótlása

A minőségjavítás hatékony eszköze a mikro- és mezoelemek lombtrágyázással történő pótlása – fotó: Agrometry Kft.

Nézzük a termékeket!

Az Aloy Kalászos a gabonafélék tápanyagigényének megfelelően került kialakításra. A kalászos kultúrák – különösen az őszi búza – kifejezetten érzékenyek a megfelelő mangán-, közepesen a réz- és mérsékelten a cinkellátásra. Az Aloy Kalászos kiemelten nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a tápelemeket, – de ezeken túl magnéziumtartalma is magas – ami gyorsan felvehető (magnézium-nitrát) és tartós hatást biztosító (magnézium-hidroxid) formában egyaránt megtalálható a termékben.

Az 1,0 literes ajánlott hektáronkénti dózis kétszeri kijuttatásával ez a lombtrágya önmagában is képes fedezni egy 5,0 t/ha-os termésszint esetén a növény számára szükséges rézmennyiség 166%-át, a mangán 45%-át, valamint a cink 57%-át. Felhasználása a tavaszi időszakban a bokrosodástól a kalászhányásig egy vagy két alkalommal ajánlott, minden esetben valamely növényvédelmi beavatkozással egy menetben.

Az Aloy Mg+S termesztett növényeink széles körében alkalmazható a kén- és magnéziumpótlásra. Ezek a tápelemek a szántóföldi kultúrák számára is fontosak, elegendő csak az őszi búzára, vagy olajos növényeinkre, az őszi káposztarepcére és a napraforgóra gondolni. Termesztéstechnológiájukban gyakran kap helyet a kén- és magnézium-levéltrágyázás. Az Aloy Mg+S nagy mennyiségben tartalmazza ezeket a tápelemeket, a magnézium esetében 90%-ban a tartós hatású hidroxid, 10%-ban a gyorsan felvehető magnézium-szulfát formájában. Formázása, kémiailag összetett magnéziumtartalma és csapadékállósága miatt a keserűsóval szemben lényegesen hatékonyabb magnézium- és kénutánpótlást biztosít a kezelt kultúráknak. Kijuttatása a vegetációs időszakban akár több alkalommal is lehetséges, növénykultúrától függően 2,0 literes hektáronkénti dózisban, az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal egy menetben.

Az Aloy Tricalcium a kalcium pótlására kifejlesztett lombtrágya, ami egyes nagy értékű zöldség- és gyümölcskultúrákban kiemelkedő fontosságú. Egyre inkább bebizonyosodik azonban, hogy a kalciummal való okszerű gazdálkodásnak a szántóföldi növénykultúrákban is helye van.

Egyes növényeknél (pl. kalászos gabonák) növeli a szár szilárdságát, ezzel mérsékli a megdőlés veszélyét, sejtszinten jelentkező hatásával mérsékli a vízhiányos állapot és általában a növényt érő stresszhatások káros következményeit. Korai, a vegetációs időszak elején történő kijuttatása segíti a gyökérzet fejlődését, ezen túl a sejtfal és a növényi szövetek szilárdításával fokozza a növény ellenálló képességét egyes kórokozókkal szemben.

Az Aloy Tricalcium a kalciumot több formában is tartalmazza (50% kalcium-karbonát, 44% kalcium-szulfát, 6% kalcium-klorid), ezért egyaránt szolgál a növény számára gyorsan hozzáférhető, valamint tartós, hosszú időn át elérhető kalciumforrásként. Kijuttatása az egyéb növényvédelmi beavatkozásokkal egy menetben, 2,0-3,0 literes hektáronkénti mennyiségben végezhető el.

Nagy kérdés az idén a szántóföldi növények jövedelmezősége, visszahozzák-e a költségeket vagy sem? Valóban előfordulhat emiatt, hogy nem a lombtrágyák éve lesz az idei. Amennyiben mégis arra lenne szükség, hogy lombtrágyázzunk, akkor azt tegyük jól és hatékonyan. Erre a célra ott vannak az Aloy lombtrágyák!

Agrometry

www.agrometry.hu