Az elmúlt években egyre több termelő próbálta ki és termesztette nyereségesen az Euralis kukoricahibrideket, a magyar piacon már elismert és sok termelő által használt ES FLATO és ES SENSOR már letették a névjegyüket. A sikerek ellenére az Euralisnál a fejlesztői munka nem áll meg, 2016-ban is számos újdonsággal jelentkezik az Euralis.

Az egész Európában sikeresen forgalmazott Tropical Dent hibridek mellett a kifejezetten kontinentális klímára alkalmazott Roots Power koncepció is évről évre magas teljesítményre képes, genetikailag igen értékes, új hibridekkel rukkol elő a magyar és a közép-kelet-európai kukoricatermesztők számára.

Euralis

A hazánkban már jól ismert Tropical Dent-koncepció alapja egy merőben új genetikai háttér, amelyet az Euralis több mint 10 éves kutatómunkával tárt fel és épített be a már meglévő genetikai állományába. A Tropical Dent hibridek legfőbb erényei – a fokozott heterózis hatásnak köszönhetően – a stabilitás (évjárati és geográfiai egyaránt), magas terméshozam és a kiváló vízleadás.

A koncepció bemutatását követően, jellemzően a korai és középkorai szegmentben vezetett be számos hibridet az Euralis, a hazánkban bemutatott első Tropical Dent hibrid, az ES Cubus, amely a FAO 310 szegmenst erősíti. Az első sikeres lépések után a nemesítés a hazánkban is kulcsfontosságú középérésű csoportot vette górcső alá.

Az intenzív fejlesztői munka eredménye az ES Mylord, amely 2016-tól elérhető Magyarországon. Az ES Mylord kiemelkedő szárazságtűréssel, FAO 390 koraisággal és igen magas termésszinttel bizonyított 2015-ben. Ezt a teljesítményt alátámasztja a 2015-ös GOSZ VTSZ poszt regisztrációs kísérletekben elért 5. helyezés, egy nagyon erős 23-as mezőnyben.

Szintén új bevezetés 2016-ban az ES Lagoon, amely az Euralis leghosszabb tenyészidejű hibridje Magyarországon FAO 460 értékkel. Az Es Lagoon kiemelkedő eredményeket produkált a 2015-ös demókísérletekben, számos első és dobogós helyezés mellett egyes jó adottságú területeken 12 t/ha feletti termésmennyiségeket produkált.

A másik kulcsfontosságú Euralis-koncepció, a Roots Power is mozgalmas évet zárt 2015-ben. A hibridek gyökérzetére specializálódott szelekciós eljárás a számos nyugat-európai és főként a keleti piacokon (Oroszország,Ukrajna) végzett kísérletek mellett 2015-től már magyarországi helyszínnel is rendelkezik.

A Roots Power-koncepció első és eddigi legfontosabb hibridje a bevezetőben már említett ES Sensor, amely Magyarország mellett Európa-szerte komoly sikereket ér el.

A 2015-ös szezon újdonsága a Harmonium, amely erős gyökérzetével, stabilan magas termésszintjével és egyéb agronómiai tulajdonságaival kiérdemelte a Roots Power minősítést. Az ES Mylord egy ritka kombináció, mivel genetikai hátterét a Tropical Dent koncepció adja, és a Roots Power minősítést is kiérdemelte; ebben a hibridben egyesült a két koncepció legjava, a Magyarországon legfontosabb érésidőben.

Összegezve a leírtakat: az Euralis a speciálisan kukoricahibridekhez kifejlesztett koncepcióival arra törekszik, hogy továbbra is a legmagasabb szinten szolgálja ki partnereit, és megoldást nyújtson változékony időjárási viszonyok mellett is a nyereséges kukoricatermesztésre.

Bognár Mihály
termék- és marketingmenedzser
Euralis Kft.


Az EURALIS tavaszi katalógusa
IDE KATTINTVA közvetlenül is letölthető!

Euralis