Az IS Maltigo sörárpa a Nébih adatai szerint a legnagyobb területen szaporított sörárpafajta Magyarországon. Ezt az előkelő helyet mindössze 4 év alatt érte el ez a fajta, hiszen a termesztéshez szükséges minősítést 2017-ben kapta meg a szlovákiai ISTROPOL SOLARY Zrt. nemesítőház remek terméke.

Nem véletlen, hogy ilyen népszerű lett a fajta, hiszen a termelők nem csalódnak, ez a fajta nem hullik ki a termesztésből:

  • aszályos években is jó a terméshozam,
  • kiváló és stabil az osztályozottság,
  • könnyű és olcsó a termesztéstechnológia,
  • rugalmasan beilleszthető a vetésforgóba, tavaszi és őszi vetéssel is eredményes,
  • nagy a kereslet a sörárpára.

sörárpa

Az IS Maltigo sörárpa terméshozama aszályos években is jó – Fotó: ISTROSEED Zrt.

Zéró meglepetés, maximális kiszámíthatóság

Az IS Maltigo sörárpa fajta kizárólagos képviseletét Magyarországon az ISTROSEED Zrt. látja el, a cég komplex rendszert épített fel annak érdekében, hogy minél jobb minőségű termékkel tudja kiszolgálni a söripart. "Vetőmagot szaporíttatunk, vetőmagot értékesítünk a termelők részére, majd aratás után felvásároljuk a terményt, 2022-ben 15 ezer tonna sörárpát vásároltunk fel. A mi termelési rendszerünknek az a végeredménye, hogy homogén, jó minőségű alapanyagot kapunk, ami nagyon keresett a külföldi piacokon" – részletezte Zalabai Balázs az ISTROSEED Zrt. vezérigazgatója.

Az ISTROSEED Zrt. komplex termeltetési rendszerének 4 alappillére: termelői oldalról a termesztés-technológia betartása és a szakszerű árukezelés (tisztás és tárolás), az Istroseed Zrt. oldaláról pedig a gördülékeny logisztika és a gyors fizetési rendszer.

IS Maltigo sörárpa: homogén minőség, fajtaazonosság, jó osztályozottság, aszálytűrés

Az ISTROPOL SOLARY Zrt. nemesítőház 1952 óta foglalkozik növénynemesítéssel, a vállalat portfólióját azóta többször átalakították, mindig a piaci igényeknek megfelelően. A nemesítőház tevékenysége a kalászos fajok felé orientálódott, a kenyérbúza, durumbúza, tritikálé és zab nemesítése mellett így került a fókuszba a sörárpa-nemesítési program is, amelynek egyik legkiemelkedőbb fajtája az IS Maltigo: középkorai éréscsoportba tartozik, kiváló állóképességgel, rezisztenciális tulajdonságokkal rendelkezik. Az IS Maltigo ellenálló a lisztharmattal szemben és átlagon felüli ellenállósággal rendelkezik egyéb kalász- illetve levélbetegségekkel szemben is.

sörárpa nemesítése

A sörárpa-nemesítési program is egyik legkiemelkedőbb fajtája az IS Maltigo – Fotó: ISTROSEED Zrt.

"A sörárpánál nagyon fontos a malátaipari minőség és annak stabilitása. Az IS Maltigo a kiváló malátázási tulajdonságai mellett az aszályos években is 90-95%-os osztályozottsággal és osztályozottság-stabilitással rendelkezik" – emelte ki az IS Maltigo legfontosabb előnyét Zalabai Gyula, a fajta nemesítője.

Az IS Maltigo jó alkalmazkodóképességű fajta, amely aszályos években is sikeresen termeszthető, mivel osztályozottsága még csapadékhiány esetében sem csökken számottevően. A fajta előveteményre nem igényes, vetését ajánlatos a lehető legkorábbra időzíteni. Jó egészségi állapotának köszönhetően a legtöbb évben egy fungicides kezeléssel is biztonságosan termeszthető. A hálózatos levélfoltossággal erősen fertőzött állományokban indokolt lehet a fungicides kezelés megismétlése, amire a fajta nagyon jól reagál.

Tudj meg többet az IS Maltigo sörárpafajtáról!

Az IS Maltigo mellett szól az is, hogy ősszel és tavasszal is vethető, a ma már enyhe téli hónapok nem tesznek kárt az állományban, rugalmasan beilleszthető a vetésforgóba.

Mekkora termésre lehet számítani és mennyiért lehet eladni?

Ezt a kérdést a Bácsai Zrt. szakemberének, Pintér Lajosnak tettük fel, aki immár 4 éve foglalkozik az IS Maltigo termesztésével Győr-Moson-Sopron megyében. Az előző szezonban 300 hektáron vetett IS Maltigot, ebből 230 hektárt 2021 őszén, 70 hektárt pedig 2022 tavaszán. Az elmúlt évek átlagtermése az őszi vetés esetén 7-8 tonna volt hektáronként és 5-6 tonna a tavaszi vetés esetén. A múlt évben tapasztalt rendkívüli aszály ellenére is rendkívül jó volt az osztályozottsága, a szemek több mint 90%-a fent maradt a 2.5 mm-es rostán. Az ezermagtömeg 49-53 gramm körül alakul szinte minden évben. A sörárpa eladási ára általában valamivel az étkezési búza ára felett alakul.

A termesztéstechnológiáról röviden

Az IS Maltigo tavaszi árpa, de őszi vetéssel több előnyre is szert lehet tenni: Pintér Lajos többféle vetési idővel is kísérletezett, és tapasztalatai szerint a novemberi vetés (amit szántás nélkül, kultivátorozás után végzett kukoricatarlóba) hozta a legjobb eredményt, a márciusi vetés pedig a leggyengébbet.

Növényvédelmi szempontból nem jelent nagy kihívást az IS Maltigo termesztése, hiszen 3 kezelés elegendő (gyomirtás, rovarölő szeres kezelés, gombaölő szeres kezelés egy-egy alkalommal). Az őszi gyomirtás nem megoldott egyelőre, ezt azzal ellensúlyozza, hogy november végén-december elején veti el általában, így kevésbé tudnak megerősödni a gyomok.

Látod már, miért éri meg sörárpát termeszteni az ISTROSEED komplex rendszerében?

Vetőmagrendeléssel kapcsolatban keresd az ISTROSEED Zrt. munkatársát:

Schmall Gyula

termékmanager

+36 30 484 3839,

schmall@istroseed.hu, info@istroseed.hu

www.istroseed.hu