Az utóbbi néhány év során egyre több gazdálkodó teszi fel magának a kérdést: akarok-e repcét termeszteni? Akik igennel válaszolnak, ők felelős döntést hoznak, megcélozva a területen elérhető maximális hozamot, felvállalva a termesztési technológia kihívásait. A jó terméseredmények érdekében speciális lépéseket szükséges végrehajtani.

repce

A jó terméseredményhez speciális lépések kellenek – fotó: Corteva Agriscience

A növekedésszabályozás kivételes szerepe

Manapság a meleg, hosszú ősz általános, igazi ritkaságnak számít a kemény téli idő. Amíg a vegetációt nem állítja meg az alacsony hőmérséklet, addig folyamatos a növények vegetatív fejlődése. Augusztus végi-szeptemberi vetést követően nagyon nagy eséllyel legalább 2 hónap telik el a komolyabb hidegek beálltáig, miközben a kultúrnövény a víz és a tápanyag rendelkezésre állása esetén intenzíven növekedik.

Ezt a folyamatot kell a gazdálkodás szolgálatába állítani, irányítani a növények hatalmas energiáját. A lombozat növekedésének visszafogása, a tenyészőcsúcs talajszinten tartása a zord tél elviselését segíti, míg a gyökérzet erősítése, a benne felhalmozott tápanyagmennyiség növelése a tavaszi dinamikus indulás alapját teremti meg.

gyökér

A gyökérzet erősítése, a benne felhalmozott tápanyagmennyiség növelése a tavaszi dinamikus indulás alapját teremti meg – fotó: Corteva Agriscience

Mi lesz a növénybetegségekkel?

A „hagyományos repcetermesztő” régiókban szűk vetésváltási fordulók esetén a repce gyakran visszakerül adott termőterületre, ami előtérbe helyezi a kórokozók és kártevők elleni hatékony védelem fontosságát.

Az ősszel támadó kórokozók közül legelterjedtebb és legismertebb a repce fómás levélfoltossága, mely a tavasz folyamán már fómás szárráként jelenik meg (Phoma lingam/Leptosphaeria maculans) és ekkor okoz terméscsökkenést a szár szállító szöveteinek tönkretételével. Hatékony védekezésre az őszi kezelések eredményeként lehet számítani, amikor a fertőzést még nagyon korai fázisában sikerül „elcsípni”. Ez a 4-8 leveles repceállomány esetében könnyen megvalósítható.

Metkon

A Metkon nagy mennyiségű metkonazol hatóanyagot tartalmaz – fotó: Corteva Agriscience

Markáns, jól látható eredmény

A növény őszi növekedésének számunkra helyes irányba terelése a regulátoros kezelés feladata. Ezzel egyidőben szükséges a repce lombján ekkortájt megjelenő fómás levélfoltosság elleni gombaölő szeres kezelés elvégzése is. Hatékony növekedésszabályozásra kiválóan alkalmazható a Metkon gombaölő szer, mely kettős – regulátor és gombaölő – hatásával egyidőben képes mindkét feladatot megbízhatóan elvégezni.

Metkon nagy mennyiségű metkonazol hatóanyagot tartalmaz, mely kiemelkedően látványos növekedésszabályozó hatást eredményez. Hatása a szakszerű kijuttatás után rövid idővel láthatóvá válik, leginkább a lombozat „megültetésével” és színének mélyülésével jellemezhető.

Metkon-nal kezelt területen ugyanis jól láthatóan alacsonyabb a növényállomány, a levelek kisebbek lesznek, rövidebb levélnyeleken ülnek és elfekvő pozíciót vesznek fel, mintegy talajhoz tapadnak. Színük sötétül, kékesebb árnyalat jelenik meg a kezeletlenhez viszonyítva. Mindez a hatás a tenyészőcsúcs talajszinttől való távolodását is csökkenti, lehetővé téve a túlélést zord téli viszonyok között is. Ezek mellett egyértelműen látszik a levélfertőzésekre gyakorolt kiváló hatékonyság is.

kezelés

Metkon kezelés hatása messziről is jól látható a kezeletlen táblarészhez hasonlítva – fotó: Corteva Agriscience

A jó hatás érdekében a kezelést a káposztarepce 4-6 leveles fejlettségénél kell elvégezni 0,7 l/ha Metkon felhasználásával. Ha megcsúszik a kezelés, a dózist akár 1,0 l/ha-ig növelni lehet a nagyobb növényfelületre gyakorolt fokozott hatás érdekében.

Metkon kezelés hatékony, tartós gombaölő hatást eredményez, megvédve az állományt a fómás betegségtől. A Metkon jól keverhető gyomirtó és rovarölő szerekkel, keverés előtt mindig szükséges tájékozódni a kombinációs partner gyártójánál!

A kezelés után módosul a hajtásrendszer fejlődése

A kezelés után módosul a hajtásrendszer fejlődése – fotó: Corteva Agriscience

Bővebb információért és kedvezményes vásárlási lehetőségekért keresse a Corteva területi képviselő kollégáit!

Bálint Sándor
Gombaölő és rovarölő szer termékmenedzser,
Corteva Agriscience™

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

A Metkon 60 gombaölő permetezőszer azonos a 04.2/2722-1/2017 NÉBIH számon engedélyezett Conatra gombaölő permetezőszerrel.

corteva