Európa-szerte a szélsőséges időjárási jelenségek növekedésével a termés minőségének és mennyiségének előrejelzése egyre nehezebbé válik a gazdálkodók számára. Annak érdekében, hogy a kihívások ellenére is jó termést takaríthasson be, Romániában egy funduleai gazda úgy döntött, hogy csepegtető öntözőrendszert telepít a kukoricaföldjén. Lássuk, hogy sikeres volt-e a beruházás.

kukorica

Romániában egy funduleai gazda úgy döntött, hogy kipróbál egy csepegtető öntözőrendszert – fotó: pipelife.com

TERVEZÉSTŐL A TELEPÍTÉSIG

A 30 hektáros gazdaság összterületéből 10 hektár kukoricát választottak ki a teszthez, amely lehetővé tette az öntözött és a nem öntözött táblák közvetlen összehasonlítását. Miután a gazdálkodó megosztotta elképzeléseit és kívánságait a PIPELIFE szakembereivel, azok egy olyan korszerű öntözési megoldást terveztek, amely figyelembe veszi a szántóföldi viszonyokat, beleértve a termés típusát, a talajtulajdonságokat, a csapadékot, a tápanyag-utánpótlást, a területen található vízforrásokat, stb.

A lehetőségek és adottságok alapos mérlegelése után egy egyszerű megoldást választottak: a csepegtető öntözést. A helyszíni vízforrás hozama és a már meglévő szivattyú teljesítménye alapján választották ki a szükséges berendezéseket és specifikációkat. Olyan öntisztító, lamellás szűrőt szereltek fel amely felfogja azokat a szennyeződéseket és a talajrészecskéket, amelyek a rendszer eltömődését okozhatnák. A szennyeződések szűrése után az öntözővíz a fő- és a szektor csővezetékeken keresztül jut el az egyes területekre.

A csepegtető szalagokat a kukoricatábla minden második sorában helyezték a földre. A gazda eldönthette hogy a csepegtető mennyi vizet bocsájtson ki, így a csepegtetők közötti távolság a kívánt kijuttatási mennyiséghez szabottan lett beállítva.

kukorica

A lehetőségek alapos mérlegelése után egy egyszerű megoldást választottak: a csepegtető öntözést – fotó: pipelife.com

A pontos telepítési idő kritikus volt a rendszer hatékonyságát tekintve - a telepítést a növény növekedésének korai szakaszában kellett elvégezni, hogy a kukoricának elegendő ideje legyen a fejlődéshez. A csepegtető csíkokat a növény 6-8 leveles állapotában szükséges lefektetni és azonnal munkába állítani.

A telepítési folyamat mindössze három napot vett igénybe a precíz tervezésnek köszönhetően majd ezt követően két hónapon keresztül, nyolc naponta öntözték a kukoricát.

NÉGYSZERESÉRE-HATSZOROSÁRA NÖVELTE A HOZAMOT

A kihívást jelentő körülmények, mint például a késleltetett és túl mély vetés, a késői kukoricahibrid és az extrém hőmérsékletek ellenére az eredmények magukért beszélnek. Az öntözött táblán 12-14 t/ha volt a termés, mellette a nem öntözött kukoricatáblában 2-3 t/ha. A csepegtető öntözőrendszer kiépítésével a szokásosnál 4-6-szor nagyobb termést értek el.

csepegtető öntözés

Az eredmények magukért beszélnek – fotó: pipelife.com

HOSSZÚTÁVÚ EGYÜTTMŰKÖDÉS

A kezdeti befektetéssel a rendszer már az első évben megtérül, a következő szezonokban a csepegtető szalagok cseréjén túl maga a rendszer pedig minimális karbantartást igényel. A beruházás során a PIPELIFE megbízható partnernek bizonyult, a gazda rendszeres szakmai és kivitelezési támogatást és kapott.

pipelife

A PIPELIFE megbízható partner, a gazdák a lehető legjobb tanácsra támaszkodhatnak – fotó: pipelife.com

Az eredmények magukért beszélnek, éppen ezért romániai gazda azt tervezi, hogy a jövőben a teljes 30 hektárra kiterjeszti az öntözőrendszerét. Kattints ide, ha kapcsolatba szeretnél lépni a PIPELIFE magyarországi szakembereivel és tudd meg, hogyan profitálhatsz a PIPELIFE öntözési megoldásaiból te is!

A projekt adatai:

Szántóföldi terület: 10 hektár
Termésfajta: Kukorica
Helyszín: Fundulea, Románia

pipelife logó