2023. február 28-án az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) immár negyedik alkalommal rendezte meg az Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferenciát.  Mostantól azok az érdeklődők is megtekinthetik az előadások anyagait, akik nem tudtak személyesen jelen lenni a konferencián, vagy lemaradtak a párhuzamos előadások egyikéről. A konferencia célja az ökológiai gazdálkodás jövőjét meghatározó legfontosabb lehetőségek, kihívások és tapasztalatok megosztása és megvitatása volt,  inspirációs kitekintéssel a kiemelkedő nemzetközi tapasztalatokra.

Itt böngészhet a rangos esemény online előadástárában!

Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője

Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője – fotó: ÖMKi

Kiemelt jelentősége van annak, hogy megosszuk egymással a jó gyakorlatokat

A konferencián Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője a konferencia fontosságát és a részvételi kutatás jelentőségét emelte ki köszöntőjében:

„2022 mindenki számára egyértelművé tette, hogy változtatnunk kell a megszokott termelési módszereinken. Akár a klímaváltozás hatásaira, az energia és inputanyag árakra, vagy a Közös Agrárpolitika 2023-tól induló magasabb környezeti elvárásaira gondolunk, azt látjuk, hogy az ökológiai gazdálkodók versenyelőnyben vannak. Példát tudnak mutatni, megoldásokkal tudnak szolgálni a nem ökológiai termelők számára is. Kiemelt jelentősége van ezért annak, hogy megosszuk egymással a jó gyakorlatokat, közösen átgondoljuk, hol és miben van szükség technológiai fejlesztésre, kutatásra, innovációra, és éljünk a lehetőséggel, amit a nehéz krízishelyzetek és a megnövekedett támogatási források megteremtenek: vigyük sikerre együtt a jövő ökológiai gazdálkodását!”

konferencia

2023. február 28-án az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) immár negyedik alkalommal rendezte meg az Ökológiai Gazdálkodás – Ágazati Konferenciát – fotó: ÖMKi

Külföldi vendégelőadók osztották meg a tudásukat és tapasztalataikat

Az idei rendezvény különlegességeként több inspiráló külföldi vendégelőadó osztotta meg tudását és tapasztalatait a résztvevőkkel.

Guy Singh-Watson biokertész, az angliai Riverford Farm és Közösség alapítója, aki kis családi vállalkozásából országos biozöldség kosárközösséget szervezett, majd cégét a befektetők helyett inkább a munkavállalóinak adta el. Saját élettörténetén keresztül mutatta be, milyen sokat számít egy gazdálkodó életében a családi hagyomány és melyek voltak vállalkozásának kezdeti kihívásai.

Inspiráló előadásának zárógondolataként Guy Singh-Watson elmonda: „Életünk számos területen mértékletesebbnek kell lennünk, és hiszek abban, hogy kevesebből is tudunk élni, valamint jövőnkre is gondolva osztoznunk kell másokkal, abban, amink van. Akkor vagyok optimista a jövőnkkel kapcsolatban, ha erre képesek vagyunk.”

A konferencián a helyi, szezonális és öko étkezés jelentőségéről és megvalósíthatóságáról is beszéltek

A „Helyi, szezonális és öko étkezés – megvalósítható-e a gyakorlatban?” kerekasztal beszélgetésen Geetie Singh-Watson, Matthew Hayes, a Zsámboki Biokert és az első hazai kosárközösség létrehozója, valamint Králl Attila biológus, ökológus, az Agri Kulti szakértője járták körbe a kérdést.

A beszélgetés Angliából érkező résztvevője, Geetie Singh-Watson etikus gasztro-vállalkozó volt, az első londoni ökológiai vendéglátóhely, a DUKE of CAMBRIDGE (1998) és a THE BULL INN & ALBATROSS (2019) ökofogadó alapítója. 2009-ben az év üzletasszonyának és az év vállalkozójának választották a britek.  A konferencián a helyi, szezonális és öko étkezés jelentőségéről és megvalósíthatóságáról beszélt.

Rövid időn belül második alkalommal látogatott hazánkba Dr. Knut Schmidtke, a Drezdai Egyetem professzora, a svájci Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (FiBL) igazgatója, a szántóföldi ökogazdálkodás gyakorlati specialistája. Ezúttal a klíma-neutrális mezőgazdaság lehetőségeit elemezte, a legfrissebb német és svájci kutatási eredmények alapján, összevetve a konvencionális és bio művelési módokat. Délutáni szántóföldi témájú szemináriumán pedig a tápanyagutánpótlásról beszélt.

ELŐADÁS/Szántóföldi ökológiai gazdálkodás/Megoldások a klímaváltozás hatásainak enyhítésére

SZEMINÁRIUM/Tápanyagutánpótlás állattartás nélküli ökogazdálkodásban

konferencia

A konferencia párhuzamos szekcióin ismét a kertészeti és a szántóföldi témák iránt volt a legnagyobb az érdeklődés – fotó: ÖMKi

Népszerű és újszerű témák az ÖMKi előadóitól

A konferencia párhuzamos szekcióin ismét a kertészeti és a szántóföldi témák iránt volt a legnagyobb az érdeklődés. A konferencia szaktanácsadási szekciójában a CAPTIVATE projektet mutatták be a hazai partnerek, az ÖMKi és a Neumann János Egyetem szakértői.

A konferencia állattenyésztési szekciójának előadásaiban az ÖMKi legfiatalabb kutatási területét járták körbe az előadók, ezen keresztül pedig a digitalizáció ökológiai állattartásban betölthető szerepét és hasznosságát hangsúlyozták. A konferencia kutatási szekciója a részvételi on-farm kutatás Élő Laboratórium (Living Lab) néven közismertté vált módszertanát mutatta be.

További előadások, szekcióbeszélgetések