Az őszi biomassza-felhalmozás jelentősége

A jelenlegi repce hozamelvárások mellett elengedhetetlen az állomány őszi biomassza felhalmozásának biztosítása. Ennek megfelelően a vetés után kihívást jelent az értékes biomassza kialakítása. Ilyennek tekintjük mindazokat a növényi részeket, melyek támogatni tudják a tavaszi fejlődést és termésképzést. Ehhez kerülnünk kell a növényi szövetek fellazulását, illetve támogatnunk kell az egyensúlyt a lomb és a gyökér növekedése között.

Eszköz az őszi fejlődéshez

Annak érdekében, hogy állományunkat minél jobb kondícióval tudjuk a télbe vinni, elengedhetetlen a szükséges tápanyagok biztosítása. Azonban a nitrogénnel érdemes csínján bánni, mert a magas nitrátszint a gyökérzónában túlzott lombnövekedést generál a gyökér rovására. Ezt mindenképpen el kell kerülnünk, mert rontja az értékes biomassza arányát. Ezért intenzív repce termesztése esetén a FERTIACTYL STARTER® biostimulátor tartalmú mövénykondícionáló technológiai szintű alkalmazásával biztosíthatjuk a harmonikus őszi fejlődést mind a talaj felett, mind a talajfelszín alatt.

repce

1. kép: FERTIACTYL STARTER® kezelésre ideális fejlettségű repceállomány

A FERTIACTYL STARTER hatásmechanizmusa

A FERTIACTYL STARTER®-t a Timac AGRO kifejezetten a növények korai támogatására fejlesztette ki. Ennek megfelelően olyan hatóanyagokat tartalmaz, ami a növények számára ebben a fejlődési fázisban esszenciálisak. A termékben könnyen hozzáférhető, oldott tápelemtartalom található, ezek hatását fokozza a FERTIACTYL komplex három komponense, melyek hatásukat talajon és növényen keresztül is kifejtik.

Zeatin tartalma fokozza a repce sejtosztódását, aminek köszönhetően stabilabb szövetek képződnek, melyek jobban tolerálják a megnövelt nitrogénellátást. Szabályozza a sejtdifferenciálódást, minek hatására serkenti az oldalrügyek képződését és a gyökérzet elágazódását. Emellett gátolja a csúcsi dominanciát, így segíti a homogén állomány kialakulását. Gyorsítja a fotoszintézist, ami növeli a biomassza-felhalmozást és a télre való felkészülést.

A glicin-betain fokozza a környezeti toleranciát, fenntartja az anyagcsere folyamatokat kedvezőtlen körülmények mellett és többlet ellenállóságot biztosít a fiatal repcenövények számára ősszel.

A humin- és fulvósavak megvédik a tápelemeket a kimosódástól, illetve lekötődéstől, javítják a talaj tápelemszolgáltató képességét, így biztosítják a fiatal repce tápanyagellátását az ilyenkor jellemző fejletlen gyökérzet ellenére.

A FERTIACTYL STARTER® technológiai szintű használatával a repce összességében több tápanyagot képes beépíteni (1. ábra). Ennek hatásra ellenállóbb biomassza kialakulását segítjük elő, megalapozva ezzel a magas hozamelvárásokat.

timac-agro

1. ábra: A FERTIACTYL STARTER hatása a tápanyagfelvételre