Berecz Sándor, a Calmit Hungária Kft. mezőgazdasági üzletágvezetője "Aktuális talajproblémák és fenntartható talajjavítási lehetőségek" címmel tartott előadást az Agroinform Webináriumán.

Bevezetőjében ismertette, hogy osztrák anyacégük 70 éves tapasztalattal rendelkezik a tápanyagutánpótlási és a talajjavítási anyagok területén. Hozzátette, hogy a cég Calmit Agrar üzletága Magyarországon a talajjavító anyagok értékesítésével és az ehhez kapcsolódó tanácsadással, a kiválasztott talajjavító anyagok kijuttatásával, valamint a kijuttatás szervezésével foglalkozik.

Hogyan kezelhetők a stresszfaktorok?

Berecz Sándor bemutatta azokat a feltételeket, amelyek teljesülésével elérhető a hosszan tartó, eredményes növénytermesztés a terméspotenciál növekedése mellett.

A jó talajszerkezet, a megfelelő humuszképződés és ezáltal a karbonmegkötés, a felvehető tápanyagok, a célszerű talajhasználati rendszer, a növényegészség fenntartása, valamint a vetőmagok és a biostimulátorok jelentik a feltételeit a fenntartható, a talaj termékenységére összpontosított, sikeres növénytermesztési rendszernek – hívta fel a figyelmet.

Ha ezek a feltételek megfelelő módon rendelkezésre állnak és erősítik egymást, garantálják a megfelelő terméspotenciált, valamint minimalizálják a stresszfaktorokat. A talajjavítás ennek a rendszernek minden elemére hat. Talajjavító termékekkel a talaj pH értékét megfelelően beállítva javul a tápanyagok felvehetősége, a lekötött anyagok felszabadítása, valamint emelkedik a műtrágyák hatékony hasznosulása. Emellett javul a hasznos talajlakók mennyisége, élénkül a talajélet, ami hozzájárul a gombabetegségek kockázatának csökkenéséhez.

Hogyan javítható a talajok vízháztartása?

Talajjavítás szükséges, ha többek között savanyodás, talajszerkezeti romlás, tömörödés, szikesedés, cserepesedés figyelhető meg a talaj állapotában.

Példákon keresztül mutatta be, hogy talajjavító agromésszel hatékonyabbá tehető az öntözővíz és az esővíz felhasználása, felkészíthetők a talajok az aszálytűrésre.

Kiemelten felhívta a figyelmet arra, hogy a belvíz hátterében talajszerkezeti probléma is állhat és adott esetben foltkezeléssel elejét lehet venni annak, hogy a belvízesedés évről-évre megjelenjen.

Terméshozam növelés talajjavítással

A feltöltő talajjavító meszezés technológiája során először megállapításra kerül, milyen talajjavító anyagra van szükség, majd 5 év alatt pótlásra kerül a hiányzó kalciummennyiség a tápanyagok felszabadításához, a talajszerkezet rendezéséhez és a vízháztartás fejlesztéséhez – részletezte Berecz Sándor.

Számszerű példákon keresztül azt is bemutatta, hogy a talajjavító feltöltő meszezés hatására akár 15-50 százalékos terméshozam-növekedés is várható repce, búza, kukorica, napraforgó és szója növénykultúrákban.

Tudjon meg többet a Calmit Agrar talajjavító mésztermékekről az alábbi elérhetőségeken:

Honlap: calmit-agrar.hu
Telefon: +3620/316-77-64
Email: sandor.berecz@calmit-agrar.hu

Calmit Agrar