Több tanulmány szerint, a mészműtrágyák a többcélú és csaknem teljesen klímasemleges talajjavító eszközök közé tartoznak, és főleg a kötött, illetve savanyú talajok esetében javítják azok szerkezetét és vízháztartását, ami elősegíti a termés stabilizálását és növelését – írja az agrarheute.com hírportál.

műtrágya

Egyelőre mészműtrágyákból Európában elegendő elegendő mennyiség áll rendelkezésre – fotó: pixabay.com

A meszezés egyik fontos mellékhatása, hogy csaknem teljesen kiegyensúlyozott üvegházhatású gázmérleggel rendelkezik, valamint kedvezően befolyásolja a talaj pH értékét, ezzel javítva annak tápanyag forgalmát és széntartalmának visszatartását, ami évente 4,5 százalékkal növelheti a szerves szénkészletet.


Egy közelmúltban publikált, globális tanulmány kimutatta, hogy a mészműtrágyázás szakszerű alkalmazása átlagosan 36 százalékkal javítja a növénytermesztés eredményeit, és csökkenti a dinitrogén-oxid-kibocsátást.

Ezért a mészműtrágyázást  – különösen csapadékhiányos időszakban – szélesebb körben lenne célszerű alkalmazni, több európai körzetben a talajok termőképességének javítása érdekében.

Németország talajainak mintegy 40 százaléka nincs megfelelően ellátva, ami visszaveti a szántóföldi növények terméseredményeit. Egyelőre mészműtrágyákból Európában elegendő elegendő mennyiség áll rendelkezésre, bár bizonyos logisztikai problémák nehezítik az egyenletes ellátást.