A Meteobot agrármeteorológia-előrejelző állomás biztosítja, hogy megalapozott döntéseket tudjon hozni a növénykultúrákról, a szántóföldön/gyümölcsösben szükséges munkaműveletekről. Mindezt a zsebében lévő telefonos applikáción keresztül!

Mi mindenre használhat egy meteorológia állomást? Miért az agronómus legszükségesebb eszköze a meteorológia állomás?

  • Segít az öntözés precízebb és gazdaságosabbá tételében
  • Megfigyelheti a növény állapotát
  • Betegségeket jelezhet előre
  • Megmondja alkalmas-e az időjárás a permetezéshez
  • Pontosabb vegyszer választást tesz lehetővé
  • Leolvasható, hogy mikor érdemes aratni
  • Segít meghatározni az optimális vetési időt

meteobot

Információt nyújt a csapadék mennyiségéről és intenzitásáról – fotó: Agrogazda.hu

Hogy működik a Meteobot agrár meteorológia állomás?

A mezőgazdasági meteorológiai állomásoknak egy napelem tölti a belső akkumulátorukat, ami árammal látja el a készüléket és a beépített 4G-s GSM modem küldi telefonra, vagy számítógépre az adatokat.

A meteorológiai állomás szenzorok segítségével valós idejű adatokat szolgáltat, melyek korlátlan ideig visszakereshetőek, továbbá 10 napos időjárási előrejelzést is adnak grafikonokkal, táblázatokkal.

Legfőbb szenzorok, melyek segítenek a döntések meghozatalában: Levegő hőmérséklet-, relatív páratartalom-, levélnedvesség-, szélsebesség-, szélirány-, csapadék-, talaj hőmérséklet-, talajnedvesség-szenzor.

Az agrármeteorológiai állomás legnagyobb előnye, hogy a felépítésének köszönhetően bárhova telepíthető. A Meteobot mezőgazdasági meteorológiai állomás az időjárási adatokkal segít a növények betegségeinek megelőzésében, hiszen ha egy adott betegség feltételei adottak, még a betegségek megjelenése vagy elterjedése előtt meg lehet tenni a szükséges lépéseket.

meteobot

Fotó: Agrogazda.hu

Mobil applikáció a mezőgazdasági meteorológiai állomáshoz

A Meteobot mezőgazdasági időjárás állomás kiváló ár/érték arányú, megbízható adatgyűjtő szenzorjai azonban mit sem érnének egy fejlett, intelligens szoftver nélkül!

Mobiltelefonján keresztül, a világon bárhol láthatja a mezőgazdasági meteorológiai állomás adatait, legyen szó Andorid vagy IOS rendszerű készülékről. Az agrármeteorológiai applikáció magyar nyelven ingyenesen letölthető.

Nem csak saját területről gyűjthet adatokat, de más időjárás-állomások adatait is láthatja – fotó: Agrogazda.hu

A szoftver megjeleníti a mezőgazdasági meteorológiai állomás által összegyűjtött adatokat, amelyek segítenek meghozni a döntéseket, ha vetésről, növényvédelemről, öntözésről, stb. van szó. Valós időben kaphat információkat az időjárásról és a talaj állapotáról a szántóföldön. Figyelemmel kísérheti az időjárási körülmények alakulását a mobilján, valós időben! Elérhetőek akár táblaszinten lebontva a múltbéli adatok, 10 napos hely specifikus agrármeteorológiai előrejelzés, vagy akár más Meteobot állomások adatait is megtekintheti.

A programmal lehetőség van exportálni a mezőgazdasági meteorológiai állomás adatait, így számítógépen is meg tudja tekinteni.

Hogy tud a mezőgazdasági állomás szinte mindenben segítséget nyújtani?

A mezőgazdasági meteorológiai állomás csak és kizárólag jól ismert, magas minőségű precíz szenzorokból épül fel. A mezőgazdasági időjárás állomás szenzorjai, folyamatosan mérik a növények környezetének jellemzőit. A talajhőmérséklet változásának pontos ismerete segít meghatározni az optimális vetési időt. A magágy-előkészítés, a megfelelő talajnedvesség a későbbi gyökérzónában már vetéskor meghatározhatja a kifejlett növény minőségét – ezekhez az adatokhoz csak helyi mezőgazdasági meteorológiai állomás használatával juthat.

meteorológiai állomás szántóföldön

Képes egy teljesen átfogó és valós idejű információt adni a szél pontos irányáról és sebességéről is – fotó: Agrogazda.hu

A Meteobot agrármeteorológiai állomás a levegőhőmérséklet, relatív páratartalom és levélnedvesség adatok a növények gombás betegségeinek lehetőségére utalnak, így lehetőség nyílik a hatóanyag-kijuttatásra.

A mezőgazdasági meteorológiai állomás képes egy teljesen átfogó és valós idejű információt adni a szél pontos irányáról és sebességéről is. Minden termelő esetében fontos a szélsebesség és szélirány a növényvédelem miatt, hiszen bizonyos szélsebesség fölött már nem szabad permetezni. Mivel a saját állomásán kívül több meteorológia állomás adatihoz is hozzáférhet, akár az Öntől több 10 km-re lévő meteorológia állomás szél és szélirány adataihoz is hozzáférhet, így eldöntheti, hogy célszerű-e permetezni pl. a gyümölcsösbe.

A szélsőséges klíma ma már megköveteli a legtöbb növénykultúrákban az öntözést. Viszont egy meteorológiai állomás nélkül, a szükséges információk ismeretének hiányában, biztos, hogy a megfelelő mennyiségű víz a megfelelő időben kerül a megfelelő helyre?

A mezőgazdasági meteorológiai állomás gyökérzónában elhelyezett talajnedvesség szenzorjaiból származó adatokkal látni lehet, hogy van-e a talajban víz, amely a növények számára felvehető. A mezőgazdasági meteorológiai állomás különböző mélységekben elhelyezett szenzorjainak adataiból látható, hogy az öntözés hogyan jut el a mélyebb talajrétegekbe. A gyökérzóna alá felesleges vizet juttatni, mert ez egyrészt az öntözés berendezésinek üzemeltetési költségeivel jár, másrészt kimossa a tápanyagokat abból a rétegből, ahol a növények fel tudják venni.

Meteobot meteobot Meteobot

Fotók: Agrogazda.hu

A mezőgazdasági meteorológiai állomás információt nyújt a csapadék mennyiségéről és intenzitásáról is. A reggeli harmat eltűnésének ismeretében elég csak akkor küldeni a gépeket az aratáshoz, amikor már optimálisak a feltételek. Ehhez a mezőgazdasági meteorológiai állomás ad pontos adatokat, ezáltal az agrármeteorológiai állomás pénzt és időt takarít meg Önnek.

Előzze meg a betegségek kialakulását! Tegye meg idejében a szükséges lépéseket!

A Meteobot® segít a növénybetegségek leküzdésében. A szántóról vagy a gyümölcsösről származó időjárási adatok automatikusan továbbíthatók betegségmodellekbe, amelyek előrejelzéseket készíthetnek a növénybetegségek kockázatairól.

meteobot

Forrás: Agrogazda.hu

Tudományos kutatások és számos kísérlet eredményeként ezek algoritmusokat és szabályokat tartalmaznak. Amikor ideálisak egy-egy kultúrában a feltételek egy betegség kialakulásához, azt a szoftver automatikusan jelzi, adott esetben a kockázat mértékét is. Ezek a szabályok és algoritmusok figyelembe veszik a csapadékot, a hőmérsékletet, a levegő páratartalmát, a levelek nedvességét, a napsugárzást stb., ezért szükséges a helyi viszonyokat, a mikroklímát mérő meteorológiai állomás is.

növények

Ne várja meg, amíg a növénybetegségek kialakulnak! – fotók: Agrogazda.hu

A búza és árpa modelljei például beépített információkat tartalmaznak a növények fejlődésének fenológiai szakaszairól és a terméskockázatról. A különböző növényfajták betegségekkel szembeni rezisztenciáját (vagy toleranciáját) is beépítik a modellekbe. Mindezen jellemzők alapján a modellek dinamikus előrejelzést adnak a várható pillanatra és a fertőzési kockázat mértékére vonatkozóan.

Pár példa a betegség előrejelzésére

Búzafélék: szárrozsda, barna levélrozsda, szeptóriás levélfoltosság, búza sárga levélfoltosság, lisztharmat, fuzáriózis, mikotoxinok a gabonafélékben

Árpa: lisztharmat, hálózatos levélfoltosság, barna levél rozsda, Fuzáriózis, mikotoxinok a gabonafélékben

Alma: varasodás, tűzelhalás, lisztharmat (jelenleg fejlesztés alatt), almadarázs, almamoly, almafa rák, marssonina coronaria

Szőlő: peronoszpóra, szőlő feketerothadás

Sárgabarack, őszibarack, szilva, cseresznye, meggy: barna rothadás, fehérrozsda

meteobot

Milyen változatokban kapható a Meteobot meteorológia állomás?

Az agrár meteorológia állomás 4 fajta kivitelben kapható Meteobot Nano, Micro, Mini, Pro. A termékek közötti különbséget az alábbi táblázat tartalmazza. A termék nevekre kattintva egyből az Agrogazda.hu oldalára jut az adott termékhez. A megfelelő termék kiválasztásban illetve egyéb kérdések esetén, kollégáink a lenti elérhetőségeken már várják a hívását!

Meteobot verziók

Meteobot Nano

Meteobot Micro

Meteobot Mini

Meteobot Pro


Csapadék

-

*

*

*

Szélsebesség

-

-

-

*

Szélirány

-

-

-

o

Levegő hőmérséklet

o

o

*

*

Páratartalom

o

o

*

*

Talajhőmérséklet

*

o

*

*

Talajnedvesség

-

-

-

*

Levélnedvesség

-

-

o

o

Napsugárzásmérő

-

-

o

o

Napelem

*

*

*

*

Akkumulátor

*

*

*

*

Magasság a talajtól

30 cm

40 cm

80 cm

215 cm

* = benne van; o = opció, - = nem elérhető

Ne megszokások alapján döntsön, hanem támaszkodjon egy professzionális mezőgazdasági meteorológiai állomás által mért adatokra! Permetezzen ott és annyit amennyi épp szükséges, öntözzön gazdaságosan! Vásárolja meg ma a terméket, hogy már holnap eredményesebb lehessen!

Bővebben a mezőgazdasági meteorológiai állomás, időjárás állomás, agrármeteorológiai állomásokról!

Szlávik Eszter
termékszakértő
szlavik.eszter@agrogazda.hu
+ 36 70/322-6145

Agrogazda.hu mérőműszerek Kft.
Székesfehérvár, Zsombolyai u. 36.
Tel.: +36 22/322-650, +36 70/618-6225,
info@agrogazda.hu, www.agrogazda.hu

agrogazda logó