E heti körkérdésünkben a fenti két kérdést tettük fel a szakembereknek. Akik ezúttal válaszoltak: Agro.bio Hungary Kft., AlphaVet Kft., Danuba, FitoHorm Kft., Green Arsenal Hungary, Huminisz Kft., Kertcenter Kft., KITE Zrt., Móra-Input Kft., Phylazonit Kft., Terragro Kft., VulcanAgro Kft., Yara Hungária Kft.

Daoda Zoltán szakmai igazgató – Agro.bio Hungary Kft.

1. A szántóföldi termesztés kockázatossága évről évre folyamatosan nő,
• a termőtalajok termőképességének lassú, de folyamatos csökkenésével, 
• a kiszámíthatatlan időjárási viszonyok mellett, 
• a műtrágyaárak változékonysága miatt.

A műtrágyaárak irreálisan megnövekedtek az elmúlt néhány hónapban, s lassan már a hiányuk miatt csak licitre lehet majd kapni. Ez óriási kiszolgáltatottságot jelent.

A magyar piacon immár 21. éve jelen lévő és évről évre eredményesen bizonyító BactoFil talajoltó termékcsalád tápanyag-helyettesítő képességét az 1. táblázat mutatja, amelynek mértéke függ a termőtalajok típusától, adottságaitól.

(42. heti nagykereskedelmi átlagár)

Ezenfelül még jelentősen javítja a talajba bekerült folyékony és/vagy szilárd halmazállapotú műtrágyák hasznosulását is. Így összerakható egy igencsak költséghatékony tápanyag-utánpótlás, biztos terméssel és hektáronkénti nyereséggel.

Lehet, sőt biztos, hogy nem lesz 15-18 tonnás kukorica, de biztos termés és nyereség elvárható alacsonyabb hozam mellett is!

A több mint 20 éve folyamatosan ismertetett lehetőség most is a valós, „NYERESÉGES" megoldást okozza valamennyi termelő részére.

2. A szervesanyag-gazdálkodás a hosszú távú jövedelmező termelés alapja!

Itt a legnagyobb jelentősége a növénymaradványoknak van, mert ezekhez a növény a talajból már 1x felvette a szükséges szervetlen makro-, mezo- és mikroelemeket, melyekből és a levegőből megkötött szén-dioxidból állított elő szerves anyagot. Ha visszakeverjük a talajba, akkor a szemterméssel kivont tápelemek kivételével mindent visszajuttatunk, amit a növény onnan felhasznált.

A kukorica betakarítása után közel 10-15 tonna gyökér és szár marad vissza. Ennek a tápelemtartalma hektáronként (Tóth és Kismányoky, 2012.) 100-130 kg N, 50-70 kg P2O5 és 80-170 kg K2O. Ami hány forintot ér??

Mi a megoldás?

Az AGRO.bio javaslata a szervesanyag-gazdálkodáshoz a CELL® használata, amelynek segítségével gyorsítjuk a növényi maradványok elbontását, és javítjuk azok hasznosulását. A CELL® használatával ennek a 70-80%-a már az utónövény számára felvehetővé tehető. Az így biztosított tápelemek hasznosulása pedig nagyságrendekkel jobb, mint az egy adagban kiadott nagy mennyiségű műtrágyáké.

cell

Tánczos István igazgató – AlphaVet Kft.

A gazdálkodóknak nemcsak a kaotikus műtrágyahelyzettel kell szembenézniük, hanem a folyamatosan változó, kiszámíthatatlan környezeti tényezők hatásaival is. Azok, akik nyitottak a helyzet megoldására, és nem zárkóznak el az alternatív növénytáplálási módok kínálta lehetőségektől, a következő évek akadályait sikeresebben vehetik.

Az alternatív módszerek alkalmazása (talaj- és növénykondicionáló) megoldást jelenthet a talajaink termőképességének javítására, a talajszerkezet, illetve pH leromlásának megállítására, helyreállítására, a talajsavanyodás visszafordítására. Csökken a környezeti terhelés, a talaj mikrobiológiai életét helyreállíthatjuk, a talajban lekötött és a növényeink számára ez idáig elérhetetlen mikro- és makroelemeket mobilizálhatjuk.

Javaslatunk, hogy a talajkondicionálókat a megfelelő lombtrágyákkal, növénykondicionálókkal kiegészítve, levélen keresztül tápláljuk a kritikus időszakokban a növényeinket. Ezt folyamatosan, az egyéb növényvédelmi kezelésekkel egy menetben tegyük meg plusz kijuttatási költséget nem teremtve.

Azon túl, hogy növényélettani szempontból segítséget nyújtunk, a műtrágya- és növényvédőszer-költségeket is csökkenthetjük. Ezáltal a megfelelő fejlődési szakaszban folyamatosan tápanyaghoz juttathatjuk a növényeinket.

Most az őszi és a kora tavaszi kijuttatásoknál alternatíva lehet a komplex műtrágya csökkentésére a HuminForce, illetve Organit PK és Humic Alpha csomagunk kijuttatása. Az Organit PK folyékony foszfor- és káliumtartalmú EK-műtrágya, melyet növényvédő szerekkel egy menetben ki lehet juttatni.

A búza és a káposztarepce esetében is már javasolt az őszi kijuttatás, mellyel elősegítjük a növények megerősödését, csökkentjük a kifagyás esélyét. Az említett tápanyagok felvételét nagymértékben befolyásolják a huminsavak és fulvosavak, melyek szerepe nélkülözhetetlen a növény tápanyag-gazdálkodásában, a mikro- és makroelemek felvételében, felszívódásában. Oxigénszállító hatásuk a növény egész anyagcseréjét segíti. Lombtrágya formájában a fulvosavak például maradéktalanul képesek bármilyen PH-érték mellett felszívódni.

Az Alphaplant termékeinek az alapja a huminsav, mely szinte minden növénykondicionálónkban megtalálható, valamint termékeink EDDHSA kelátképzőt tartalmaznak, így a kijuttatott mikro- és makroelemek hasznosulása sokkal gyorsabb és kedvezőbb. Partnereink számára növényinedv-analízis alapján, növényspecifikusan állítjuk össze a technológiai javaslatainkat.

Zajácz István ügyvezető – Danuba

1. 200.000 Ft-os műtrágyaárak mellett ideje lenne a gazdáknak alapos talajvizsgálatot végeztetniük, hogy tudják, mi is van a talajukban! Nem a legolcsóbb talajvizsgálatot kell kiválasztani, hanem a legmegbízhatóbbat, mert ez a kb. 4.000 Ft-os vizsgálat 100-szorosan is megtérülhet!

2. Nem szabad a levél- és szármaradványokat lehordani a tarlóról, hanem azt hasznos mikroorganizmusok segtségével minél gyorsabban újra felvehető tápanyaggá kell alakítani!

3. Bizonytalan talajra szórt szilárd műtrágyák helyett a tápanyagokat a gyökérhez (vetéssel egy menetben) és a lombra kell kijuttatni, mert ott jobban hasznosul!

A Danuba talajszkenneléses talajvizsgálata jelenleg a legprecízebb megoldás ahhoz, hogy ne csak tábla-, de a táblán belüli hasznos adatokat is megkapjuk! Ezen jól értelmezhető adatok és a Danuba szaktanácsadói segítségével kell megalkotni a növénytáplálási tervünket. Minél hamarabb rendeljék meg ezen talajvizsgálati szolgáltatást, mert rendelési sorrendben végezzük el azokat, és egyre többen döbbennek rá ennek a fontosságára.

danuba

FitoHorm Kft.

Levéltrágyagyártóként sajnos nincsenek túl jó híreink: a kaotikus műtrágyahelyzetre hosszú távú megoldás a műtrágyahelyzet kaotikus állapotának feloldása, főleg akkor, ha ezt hatékonyan és hosszú távon várjuk el!

Több mint 40 éve hangsúlyozzuk, hogy a levélen keresztüli táplálás nem helyettesítheti, sokkal inkább kiegészíti az alap- és a fejtrágyázás gyakorlatát a konvencionális gazdaságokban! Általánosságban csupán annyi mondható el, hogy a mikroelempótlás akár 100%-ban, a makro- és mezoelempótlás 10-40%-ban megvalósítható levélen keresztül.

A kérdés levéltrágyagyártóként csupán akkor értelmezhető szakmailag, ha az alternatív növénytáplálásra úgy tekintünk az előttünk álló egy, maximum két év vonatkozásában, hogy megpróbáljuk az elmúlt években felhalmozott tápanyagtőkét a leghatékonyabban kiaknázni. Ez természetesen csak azokban a gazdaságokban működhet, ahol az elmúlt évek tápanyag-utánpótlási gyakorlata során egyáltalán halmozódott fel tartalék tápanyag a talajokban! Ilyenkor a levélen keresztül végzett táplálás hozzájárul a megfelelő kondíció és növényegészség fenntartásához, ezáltal vagy ezen túl a tápanyagfelvétel fokozott működéshez. Igen, léteznek ilyen készítmények a mi kínálatunkban is!

A megoldás azonban soha nem egy módszer vagy egy készítmény alkalmazása! Aki ilyet mond, azzal kapcsolatban azonnal kezdjünk el gyanakodni!

1. A műtrágyákat teljesen elhagyni vétek, ami súlyos következményekkel jár! Érthető reakció a költségek csökkentése szempontjából a kijuttatott adagok csökkentése, de makroelemek – leginkább nitrogénre gondoljunk – nélkül a mai elvárt hozamok közelébe sem érhetünk!

2. Nem érdemes stimulálni táplálás nélkül! Ha csökkentett műtrágyamennyiségek mellett biostimulátor/növénykondicionáló készítmény kijuttatását tervezzük, gondoskodjunk egyéb tápanyagok kijuttatásáról is, hiszen a fokozott anyagcsere fokozott tápanyagigényét valahogyan ki kell elégíteni! „Az NPK-t nem levélen keresztül pótlunk" szabályt a gazdasági észszerűség határain belül át kell gondolni!

3. Megnő a mikro- és mezoelempótlás szerepe, hiszen a növényegészség és kondíció egyik fontos feltétele a minden tápelemre kiterjedő, igényekre alapozott táplálás. Egy makroelemoldalról gyengébben ellátott helyzetben nem érdemes a nem drasztikus áremelkedésen átesett és egyébként igen hatékonyan pótolható mikro- és mezoelemeken spórolni!

4. Felértékelődött az okszerűség! Ha valamikor, akkor az idén fontos lesz AZT, AKKOR ÉS ANNYIT SZÓRNI, AMIRE ÉS AMIKOR A NÖVÉNYNEK SZÜKSÉGE VAN! Ebben óriási megtakarítási lehetőség rejlik! Érdemes lesz elővenni a talajminta-vizsgálatok eredményeit, és érdemes lesz a FitoHorm területi képviselőjének segítségét kérni ezek értelmezésében! Évek óta sikeres levélanalízis-programunk hatalmas segítség lehet a következő évben olyan döntések meghozatalában, amelyek forintban kifejezett értéke esetenként akár háromszorosa a tavalyinak!

Végezetül nézzük a dolgok jó oldalát, még akkor is, ha ez most nehéznek tűnik!

Ha ez a valóban megdöbbentő műtrágya- és energiakrízis segít nekünk a rossz, pazarló gyakorlatainktól megszabadulni az eddig elért hozamszint megtartása közelében, akkor nagyot nyerhetünk, ha a helyzet egyszer normalizálódik.

Ha ez a konszolidáció nem történik meg, akkor pedig megtanulunk túlélni!

Hadnagy Petra ügyvezető igazgató – Green Arsenal Hungary

1. A növénytermesztés során biztosítanunk kell a növények megfelelő tápanyagellátását. Elmúltak azonban azok az idők, amikor korlátlanul használhattunk műtrágyákat és vegyszereket. Bár az EU és hazánk is egyre inkább törekszik arra, hogy minél nagyobb területeken ökológiai gazdálkodást folytassanak, a műtrágyák és vegyszerek használatának teljes elhagyása rövid távon semmiképpen sem reális jövőkép.

Sokkal inkább előremutató az, hogy az évtizedek óta használt és bevált konvencionális szerek mennyiségét csökkentsük új, biológiailag aktív szerek használatával. Egy egészséges talajban a talajélőlények hatására a tápanyagok időben a szükséges helyen és módon lesznek jelen a növények számára.

A talajok egészségéhez hozzátartozik a jótékony mikrobáknak a jelenléte is, amelyek mennyisége az intenzív művelés hatására jelentősen csökkent, néhol szinte teljesen el is tűntek a talajból. Ezek képesek a műtrágyákat kiváltani, és akár a növényvédő szerek felhasználása is csökkenthető.

Mivel a biológiailag aktív készítményekkel nem magát a tápanyagot juttatjuk be, hanem a tápanyagot biztosító mikroorganizmusokat, amelyek megtelepszenek és szaporodásnak is indulnak a talajban, így sokkal kisebb mennyiség kijuttatásával lehet hasonló eredményt elérni fenntartható módon, mint műtrágyák alkalmazásával.

2. A BIOREMIQ készítmény N-gyűjtő Azotobacter baktériumokat, valamint foszfort mobilizáló Bacillus megatheriumot, és a cellulóz bontásával káliumot szolgáltató baktériumokat, valamint egyéb baktériumokat és sugárgombákat is tartalmaz.

A BIOREMIQ hatására erősödnek a növény természetes élettani folyamatai, javul a tápanyagfelvétel és a tápanyag-hasznosítás, nő a környezeti stressztényezőkkel szembeni tűrőképesség. Az átállás nem egyik pillanatról a másikra történik, az alkalmazás első évében még a megszokott mennyiségű műtrágya 2/3-ának alkalmazását javasoljuk, majd a talaj minőségétől és a gazdálkodás intenzitásától függően 3-4 év alatt a felhasznált műtrágya mennyiségét akár a negyedére lehet csökkenteni.

növény

növény

Pais István kiemelt területi értékesítő – Huminisz Kft.

2005 óta foglalkozom, foglalkozunk növénykondicionálással és lombtrágyázással, közelebbről ezen termékek gyártásával, értékesítésével, valamint termékfejlesztéssel, kisparcellás, illetve nagyüzemi kísérletekkel. Talán a gyakorlat sem áll távol tőlem, hiszen gazdaságomban döntően saját magam végzem a gépi munkákat, így a műtrágyaszórást és a permetezést is.

Mindenekelőtt szeretném ismételten felhívni a termelők, gazdálkodótársak figyelmét a lombtrágya- és biostimulátorpiacon kialakult helyzetre, amit persze ők is látnak, érzékelnek. Ez a termékkör sokkal kevésbé átlátható, mint a szilárd műtrágya piaca, hiszen rendkívül sok szereplőssé, már-már kaotikussá vált az utóbbi években.

Gombamód szaporodnak a jellemzően külföldi készítményeket forgalmazó cégek ebben a szegmensben. Sajnos kommunikációjuk nemegyszer megtévesztő, termékeik minősége, hatóanyag-tartalma, megtérülése nem mindig igazolt. Természetesen érkeznek a magyar piacon már jól bevált termékeket előállító, megbízható gyártók termékei mellé új készítmények, szintén kiváló hatással.

Azért van néhány sarokpont, amit a termelőknek döntésüknél érdemes figyelembe venni. Ilyenek lehetnek pl. a magas hatóanyag-tartalmú, a növény számára jól felvehető komplex- és kelátképzőkkel készülő lombtrágyák, hiteles kísérletekkel rendelkező gyártók választása.

Én személy szerint – függetlenül a műtrágyaáraktól – mindig az okszerű műtrágya-felhasználás híve voltam, egy olyan agroökológiai szemléletmód mentén, amelyben a környezetünk védelme a gazdálkodás szerves részét képezi, és mindez gazdasági oldalról ugyancsak fenntartható módon történik.

A konvencionális növénytermesztést, ennek részeként az egyoldalú mennyiségi szemléletet követő gazdálkodókat a műtrágya, azon belül a nitrogénműtrágyák árának drasztikus emelkedése az eddig követett gyakorlat átgondolására késztetheti. Ezzel együtt a nem ökológiai gazdaságokban termesztett szántóföldi növényeink számára az intenzív növekedési időszakában lehetséges és szükséges is a megfelelő nitrogénellátás.

A csapadékhiányos tavaszi és nyári időszakokban a szilárd nitrogénfejtrágyák hasznosulása azonban már bizonytalan, ezért a levélen keresztül történő nitrogén-utánpótlásnak igenis van létjogosultsága, tekintettel ennek korlátaira.

Számos kísérleti és üzemi eredmény alapján hatékony megoldást jelent már 3 éve a Solvitis Magneto készítményünk 5-10 l/ha dózisban. Magas, 310 g/l összes nitrogéntartalma, 4,2 m/m% SO3- és 4 m/m% MgO-tartalma mellett mikroelemeket és a piacon egyedülálló módon lignoszulfonát komplexképzőt is tartalmaz, így a termék tapadásfokozó hatással is rendelkezik.

Az eredmények igazolják, hogy 5 l/ha huminsav-, fulvosavtartalmú Kondisol termék+ 5 l/ha Solvitis Magneto termék együttes kijuttatása pl. őszi búzában a mennyiségi és minőségi paraméterek (hl-tömeg, nyers fehérje, sikér) vonatkozásában jelentős javulást eredményez átlagosan csapadékos időjárási viszonyok között is.

Kéki László – Kertcenter Kft.

Ma már nem kérdéses, hogy szélsőséges időjárási körülmények között biostimulánsokkal, ökológiai trágyázószerekkel kell támogassuk a növényeket. Mert működnek, fejlettek, természetesek, gazdaságosak, és használatuk az egyetlen lehetőség és út, hogy a jövőben egy természetesebb, regeneratívabb, egészségesebb mezőgazdaságot működtessünk.

A kérdés inkább az, hogy mennyibe kerül és megéri-e nekem. Milyen élettani tudás, milyen innováció van a termék mögött? A Kertcenter által forgalmazott portugál Asfertglobal ökológiai trágyázószerei a világ egyik legkiválóbb termékei ebben a kategóriában.

A biostimulánsok, ökológiai trágyázószerek segítségével a hagyományos műtrágyák, növényvédő szerek felhasználását 50-75%-kal tudjuk csökkenteni, vagy akár teljesen ki is tudjuk váltani azok használatát és áttérni az ökológiai gazdálkodásra, melyhez januártól rendkívül magas támogatási összegek igényelhetőek! A növények, az élet meghálálja a törődést!

Ezek a termékek természetes, az élő rendszerekben is előforduló, testbarát összetevőkön és alapvető élettani felismeréseken alapulnak. A legtöbb termék használható ökológiai gazdálkodásban, és rendelkezik Biokontroll Hungária-elismeréssel is. Tiszták, 100%-ban vízoldhatók, keverhetőek, nyugodtan használhatjuk őket csepegtető öntöző-tápoldatozó, permetező rendszerekben is.

Az egyik legszerűbb, bárki számára könnyen megérthető, hasznosítható Asfertglobal-termék a felszívódó szerves réz: Cuperdem.

A hagyományos réz termékek hatóanyagai (réz-szulfát; réz-oxiklorid; réz-hidroxid) vízben viszonylag rosszul szuszpendálhatóak, a rezes szuszpenzió nem ad tökéletes fedést a növény felszínén, egy idő után lemosódik. A Cuperdem szerves komplexben lévő réz hatóanyaga kielégíti a legigényesebb kultúrák hatóanyagigényét, valamint biztosítja a patogénekkel szembeni ellenálló-képességet. Nem mosódik le. Könnyen felszívódó és hasznosuló hatóanyagának köszönhetően csökkenthetjük az egyéb növényvédő szerek és műtrágyák okozta rézterhelést.

A Cuperdem a növény által könnyen felvehető, felszívódó, hepta-hexa glükonát szerves komplex formában tartalmaz rezet. A réznek számos hasznos növényélettani hatása van: többek között részt vesz az enzimatikus folyamatokban, a fotoszintézisben, és erősíti a növény fiziológiai ellenálló-képességét.

A Cuperdem használatával jelentősen csökkenthető a környezet rézterhelése. Ökológiai gazdálkodásban is használható, folyékony, vízben tökéletesen oldódó, szermaradékmentes gazdálkodást lehetővé tevő készítmény. A Biokontroll Hungária által elismert szerek listáján is fönt van.

réz

Felszívódik lombon és gyökéren keresztül is. 3 hetente ismételve kell kijuttatni a teljes vegetációs időszakban. A termelők munkáját ingyenes növényorvosi tanácsadással, tápanyag-utánpótlási tervek kidolgozásával segítjük. Keressen bennünket, szívesen segítünk! További információk ITT.

Az Asfertglobal képviselői a november 18-ai Kertészeti Évzáró Konferencia rendezvényen érdekes szakmai előadást fognak tartani. A rendezvény programja és jelentkezés ITT.

KITE Zrt.

1. A jelenleg kialakult helyzet jól példázza, hogy a növénytáplálási gyakorlat mennyire egysíkú, de talán arra is jó, hogy rávilágítson, a helyes gyakorlat éppen a komplexitásában rejlik. Valljuk, hogy a rendelkezésre álló növénytáplálási módszerek együttes alkalmazása a célravezető.

Szerepet kell szánni a talajok mikrobiológiai életét javító vagy a szármaradványokat elbontó talajbaktériumoknak, nem hagyhatóak el a hagyományos NPK tápelemeket hordozó műtrágyák, melyek a nagy termések alapjai. A termelés intenzitásától, céljától vagy a kialakuló hiánytünetektől függően pedig speciális lombtrágyákat, biostimulátorokat célszerű alkalmazni.

Utóbbiaknál hangsúlyozzuk, hogy használatuk lényegesen nagyobb szakmai felkészültséget kíván, mint a hagyományos alapműtrágyák. Válaszunk tehát a kérdésre az, hogy

az alternatív növénytáplálási módok önmagukban nem jelentenek hosszú távú megoldást, viszont beillesztésük a rendszerbe annál inkább.

A rendelkezésre álló növénytáplálási módszerek együttes alkalmazása a célravezető – fotó: Pixabay

2. Mindenekelőtt szögezzük le, csodák nincsenek. A fentiek alapján a komplexitás és a fenntarthatóság szem előtt tartásával a KITE Zrt. kínálatában a gazdálkodók mindent megtalálnak.

A hagyományos (NPK) szilárd és folyékony alapműtrágyák teljes választéka mellett a hasonló halmazállapotú mikrogranulátum startrerek is rendelkezésre állnak. Prémium kategóriás talajbaktériumok, lombtrágyák, növényi alapú biostimulátorok egész sorát tudjuk biztosítani a gazdálkodók részére.

A komplex tápanyag-utánpótláshoz tehát a KITE Zrt.-nél minden rendelkezésre áll, de azt gondoljuk, hogy ezek felhasználási aránya és ideje, a növények helyes fenológiai állapotában való kijuttatás az, ami garantálja a sikert. Ebben felkészült szaktanácsadóink mindig készséggel állnak rendelkezésre. (Márkanevek: KITEstart Liquid NP, KITEstart Liquid NP Extra, Dell Agro Plus, Natural Force, Bactofil, Fitohorm termékek).

növény

A komplex tápanyag-utánpótláshoz tehát a KITE Zrt.-nél minden rendelkezésre áll

Márki Anita növényvédelmi szakmérnök – Móra-Input Kft.

1. Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy a piaci igények az egyre jobb minőséget és a nagyobb mennyiséget követelik meg, ezért a gazdák egyre több növényvédő szert és műtrágyát használnak. Mindenképpen a természetes alapanyagokból álló termékeket javaslom mind növénykondicionálásra, mind növényvédelmi problémák megoldására.

A gyógynövények tartalmaznak olyan illóolajokat, amelyek riasztják a rovarokat, gombagátló hatással bírnak, illetve tápanyagokkal látják el a kultúrnövényt. A természetes alapanyagoknak köszönhetően a termék könnyebben felvehető a növények számára.

Tarlók esetében a szármaradványok lebontása szükséges, mert amellett, hogy a megtelepedő károsítókat gyérítjük, a szárban található tápanyagokat feltárjuk, és felvehetővé tehetjük a következő kultúra számára.

2. Természetes növénykondicionáló a Natur Biokal termékcsalád, melynek összetevői: magas ásványianyag-tartalmú gyógyvíz, gyógynövények, fahamu vizes kivonata, biohumusz eszencia.

A használat előnyei: rovarriasztó és gombagátló hatású, a termés szín-, méret-, ízparaméterei javulnak, mérsékli a környezeti stresszfaktorok hatását (jégeső, aszály, szélverés), biogazdálkodásban is alkalmazható, É.V.I. 0 nap.

Alkalmazás: 7-10 naponta 5%-os dózisban való kijuttatás minimum 4 alkalommal.

A BiogeN-alkalmazás előnyei a termőföldnek:
• A Bacillus licheniformis baktériumot tartalmazó termék a szármaradványra vagy a tarlóra kijuttatva 10 napig életképes, így van idő a talajba való bedolgozásra.
• Természetes úton lebonthatóvá válnak a szántóföldi szármaradványok, így az azokon megtelepedő károsítók nem tudnak áttelelni és felszaporodni.
• A B. licheniformis a saját maga fenntartásához megköti a levegő nitrogénjét, ami könnyebben elérhetővé válik a növények részére.
•  A talaj nitrogén- és humusztartalma nő, szerkezete javul, ami az utóvetemények növekedését gyorsítja.
• A vetemények minőségi és mennyiségi paraméterei jobbak lesznek.

Alkalmazás: tarlómaradványokra 1 kg/ha dózisban 200-300 liter vízzel kijuttatni

növényvédelem

Tóth Gábor szaktanácsadó, Dr. Varga Sándor biológiai talajerő-gazdálkodási szakmérnök – Phylazonit Kft.

Szédítő műtrágyaárak vs. apró tápanyaggyárak

Az energiahordozók áremelkedése nehéz helyzetbe hozta a műtrágyagyártókat. A gyárak kapacitáscsökkenése, esetleges leállása pótolhatatlan űrt fog hagyni a gazdák többségének inputanyag-beszerzésében. Úgy kell nekimenni az őszi és tavaszi vetéseknek, hogy a műtrágya magas ára, illetve hiánya esetén nemcsak a hozam és a gazdaságosság lesz kérdés, hanem már maga a termesztés technológiája is.

Ezek az árak felértékelik a hasznosítható tápanyagokat, melyek a talajban vagy tarló formájában egyelőre a szántóföldön várakoznak a következő műveletre.

phylazonit

Felértékelődnek a talajban vagy a tarlóban található tápanyagok

A talaj tápanyagkészletének – egészséges körforgás esetén – jelentős szeletét teszik ki a szerves maradványokból kinyerhető elemek. Nézzük meg, számszerűen egy 6 tonnás szemtermésű kukorica esetén a tarlóban lévő makroelemek mennyisége: N-70kg; P2O5-35 kg; K2O-105 kg.

Ez 7q 10:5:15-ös komplexnek feleltethető meg, aminek jelenlegi piaci értékét a gyorsan emelkedő árak miatt nehéz meghatározni, de minimum 140.000 Ft-ra tehető. A mai árakon csak a benne rejlő N értéke olyan 50.000 Ft (2,5q pétisó).

Ennyi tápanyaggal, ekkora értékkel jelen állapotok között nagyon is érdemes foglalkozni.

A talajélet megfelelő javításával, a bontás irányításával 10 hónap alatt teljesen feltárható a szárban rejlő elemek 75-80%-a. Egy tarlóbontó kezelés költsége 10-14.000 forint, mellyel 100.000 forint értékű tápanyag nyerhető vissza a talajba, melyből kb. 40.000 forintnyi a N.

tápanyag

A talajélet megfelelő javításával, a bontás irányításával 10 hónap alatt teljesen feltárható a szárban rejlő elemek 75-80%-a

Mire elég nekünk ennyi tápanyag?

Nos, az optimálishoz nyilván kevés, de a várható műtrágyahiány esetén a semminél sokkal több. Gyakorlati szempontból nézzük a fenti kukoricatarló tápanyagtartalmát a fő utóvetemények tápanyagigényének tükrében.

Általánosságban elmondható, hogy az utóvetemény makro-tápanyagigényének kb 40%-a rendelkezésre áll a fenti kukoricatarlóban. A legkedvezőbb a helyzet napraforgó esetén, és az esetleges tápanyaghiány esetén a kukorica visszavetése a legelőnytelenebb.

Ahogy a tarlóbontás előnyeit is a nitrogén segítségével számszerűsítettem, úgy a talajoltás sok egyéb előnye mellett most a nitrogénhez kötődő szerepét emelném ki.

A Talajoltó készítmény alapeleme az Azotobacter Chroococcum nitrogénkötő baktérium, mely normál körülmények között kb. 30 kg légköri nitrogén megkötésére képes évente.

A talajoltással a biztos nitrogénkötés mellett számos egyéb szolgáltatást is kapunk. A foszfor-, kálium-, mezoelemek mobilizálásával „kifacsarhatjuk" a talajainkban lévő tartalékokat, a baktériumok által gyártott hormonok, vitaminok, antibiotikumok a növény vitalitását fokozzák.

100%-os megoldást nem adhatunk, de sokat tehetünk a műtrágyaárak okozta dilemmák és a műtrágyahiány okozta problémák mérsékléséért. Mindezt költséghatékonyan, természetes úton.
Mert „Szívügyünk a Termőföld!"

A Phylazonit Tarlóbontó és Talajoltó termékeinkről több információt ezen a linken érhetnek el.
A Phylazonit gépi megoldásaiért pedig keresse tanácsadóinkat!

termőföld

Sokat tehetünk a műtrágyaárak okozta dilemmák és a műtrágyahiány okozta problémák mérsékléséért

Terragro Kft.

Napjainkban nem pusztán a műtrágya ára, de beszerezhetősége is egyre inkább kritikussá teszi a növénytáplálást! A gazdálkodóknak olyan alternatív megoldásokat kell keresniük, amelyek vagy régóta rendelkezésre állnak, vagy új innovációknak tekinthetők a modernkori agrárgazdálkodásban!

A biológiai termékek alkalmazása olyan lehetőség jelen helyzetben a termelők számára, amely tudományosan megalapozott, az elmúlt években folyamatosan bizonyította hatékonyságát, és emellett környezetbarát!

Ma már kiváló hatásfokú biológiai készítmények állnak rendelkezésre, amelyek kiválthatják a műtrágyamennyiség egy részét, és fokozhatják az alkalmazott műtrágyák hasznosulását, egyes esetekben a növényvédő szeres kezelések száma csökkenthető, vagy hatásfoka növelhető alkalmazásukkal, jelentősen javítható a talajszerkezet alkalmazásukkal, ezáltal a termesztett kultúra „időjárás-állósága" is.

BIOFIL készítmények a fentiekben képesek a gazdálkodók munkáját segíteni! Alkalmazásukkal akár a jelenlegi helyzetben is csökkenthetőek a költségek, és növelhető a hozam!

BIOFIL termékcsalád és Technológia segítségével a talajlakó mikroorganizmusok segítségével fejleszthetjük technológiánkat!

BIOFIL Szárbontó készítmény használatával gyorsan és hatékonyan bomlik le a növényi maradvány, biztosítva a következő kultúra számára a felvehető tápanyagok egy részét.

BIOFIL talaj-pH-specifikus készítmények a különböző tápelemek, így a P és K feltárásában, a nitrogén megkötésében és hasznosulásában játszanak fontos szerepet.

A  BIOFIL Talajőr a gyökérzet fejlődésében és a patogén kórokozók távoltartásában, a BIOFIL Klíma pedig a talajszerkezet javításában jelent kiemelkedő segítséget!

Vázsonyi László termékfejlesztő mérnök – VulcanAgro Kft.

1. Korábban számos cikket írtunk már arról, hogy az ilyen mértékű műtrágya és egyéb inputanyag áremelkedésére milyen válaszokat adhatunk. Talán a legfontosabb a talajok kémiai és biológiai javítása. Több vizet és tápanyagot kell szolgáltatni a talajoknak, amihez vannak már jól működő termékek és technológiák.

Sok helyen meszezni vagy kénezni kell a talajt, és ahol csak lehet, folyékony, magas cukortartalmú NPK-val indítani a termesztést (Vulcan Folyékony NPK család). Ha majd lesz talajélet, elég víz és felvehető tápanyag a növény alatt, akkor lesz sikeres a biostimulálás.

2. A legnagyobb probléma a nitrogén műtrágya áremelkedése és a komplex műtrágyák hiánya és persze drágulása. Nitrogén nélkül nem lehet intenzív gazdálkodást folytatni, de 100-150 e Ft/ha értékben kijuttatni sem. Ezért lombtrágyát kell használni, és azokból is olyanokat, amelyekben jelentős a nitrogén mennyisége.

Az előttünk álló időszak nehéz lesz tápanyagpótlás szempontjából, de sok sikeres és új megoldás fog születni. A VulcanAgro Kft. fejlesztései ezért a nitrogén-magnézium-kén alapú lombtrágyákra fókuszál jelenleg (Vulcan RapidN21 és RapidNS).

Gyuris Kálmán szaktanácsadó – Yara Hungária Kft.

1. Az elmúlt században gyökeres változások történtek a mezőgazdaságban. Megjelentek a hibridek, megugrott a műtrágya-felhasználás, a gépesítés átalakult, kialakult az iparszerű termelés. Ha semmilyen más tényezőt nem változtatok, pl. elővetemény, intenzitás, vetésváltás, talajművelés, akkor a műtrágyázás elhagyása „garantálja" a veszteséget, a költségek megtérülése kérdésessé válik. Megnő az igény azokra a javaslatokra, amelyek „kvázi" megoldást kínálnak erre a helyzetre.

Az NPK pótlása nem igazán működik másképpen, csak a talajon keresztül, műtrágya kijuttatásával. Ha visszaemlékszünk az egyéb megoldások megjelenésére a piacon – baktériumkészítmény, biostimulátor, lombtrágya –, akkor először NPK helyett, majd később az együttes alkalmazást javasolták, a hatékonyságnövelést, az adagok csökkentését megcélozva, de nem elhagyva a műtrágyázást.

Az, hogy mennyire nehéz kérdés, egy példa: ha 10-szeres hatékonyságú a lombon keresztül kiadott NPK a talajon kiadotthoz képest, 70-80 kg/ha hatóanyagot számolva, lombtrágyából 20-30 l/ha kell, ami egyrészt legalább hektáronként 40-50 ezer Ft anyagköltség, plusz 5-7 kijuttatást jelent, már nem is működik. Az alternatív megoldások csak hosszú időn keresztül és fokozatosan jelenthetnek megoldást.

2. Az egyik a mennyiség: ha műszakilag van rá lehetőség, segítséget jelent a sok helyen alkalmazott vetéssel egy menetben történő NPK-kijuttatás, amellyel kisebb hektárdózissal tudjuk biztosítani a szükséges mennyiséget. Kisebb dózisnál nagyobb a jelentősége a termék minőségének (oldékonyság, szemcse fizikai tulajdonságai).

Fontos az összetétel, amit a növény, talaj, műtrágya háromszögben kell optimalizálni. Figyelni kell a különböző nitrogénformákra.  A magas N-ár kedvez a karbamidnak (hatóanyagra vetítve), de a talajra kiszórva a legrosszabb hatékonyságot jelenti, sok esetben 20-30% az elillanási veszteség!

A másik a komplexitás: ha kevesebb NPK áll rendelkezésre, még fontosabb, hogy semelyik másodlagos elem hiánya ne gátolja a növény fejlődését, ezért akár a kénes nitrogén, akár a növényspecifikus lombtrágyák szerepe felértékelődik. Egy példa: a YaraVita Gramitrel, ahol a kalászosok számára nélkülözhetetlen elemek, mint a magnézium, mangán, réz, cink kerül kijuttatásra, bármelyik hiánya egyértelműen és számszerűen csökkenti a termésmennyiséget, -minőséget, valamint a makroelemek hatékonysága is rosszabb lesz.