Ahogy belekezdünk az aratásba, már azon kell gondolkodni, mit és milyen technológiával, tápanyaggal vessünk. A hagyományos szilárd alap és fejtrágyát kezdi felváltani a folyékony, amely formázható és sokkal gyorsabban hasznosuló tápanyag.

Borsó, amely egyedi Folyékony Turbó PK-t kapott

Borsó, amely egyedi Folyékony Turbó PK-t kapott – fotó: VulcanAgro Kft.

Sok a szármaradvány, több nitrogén kell!

Az idei évben minden növény az átlagnál jobb termést produkál, és jelentős zöldtömeget is növesztett. Szóval bőven lesz szármaradvány, amit bontani kellene, elkerülve a korai nitrogénhiányt, a szármaradványokon a rovarok, patogén gombák szaporodását. Ehhez pedig nem elég 10–20 kg/ha mennyiségben az őszi nitrogén. Tehát a foszfor vagy foszfor-kálium túlsúlyos NPK-ban lévő nitrogén önmagában kevés.

Karbamid, UAN(S) vagy MAS27%?

Ha az őszi nitrogén mennyiségét akarjuk növelni, akkor a legjobb az oldott forma. Mi azt javasoljuk, hogy 100–150 liter kénes UAN-t használjunk, ha fokozni akarjuk a növény bokrosodását, felgyorsítani a szárak bontását. Nagyon sok helyen lesz „szárbontó” készítmény kijuttatva, amit le kell követni az emelt nitrogénpótlásnak. A karbamid hatása kiszámíthatatlan, a MAS27%-os nitrogén részben nem minden esetben javasolt, és két műveletet/talajtaposást okoz.

Napraforgó, 2023 május 31. Somogyszil.

Napraforgó, 2023 május 31. Somogyszil. Csak 500 liter/ha Vulcan Folyékony NPK-t kapott – fotó: VulcanAgro Kft.

Kénes UAN

A legjobb, ha 30%-os UAN-t vásárolunk, amibe 5–10%-ban ATS-t (Vulcan ProfiS35-Extra) teszünk. Így magunk állítunk elő olcsón, egy NS-oldatot, amiben lesz réz, bór és molibdén is. Az így létrejött UAN(S) használható alaptrágyának, fejtrágyának, de kis mennyiségben (5–15 liter/ha) még lombtrágyázhatunk is vele.

Vulcan Folyékony Turbó PK

A Vulcan Folyékony Turbó PK magas szervesanyag-alapú, cukrot, aminosavakat tartalmazó termésnövelő, emelt foszfor-, kálium- és cinktartalommal. Fokozza a talajok biológiai aktivitását, a talajéletet. Sokkal jobban bomlik a szár, több nitrogént köt a talaj, és mobilizálódik a foszfor. Olyan, mint egy tápoldat, amiből akkor is tud a növény tápanyagokhoz jutni, ha száraz-hideg a talaj. A Vulcan Folyékony Turbó PK keverhető az UAN(S) oldathoz, de számos esetben a baktériumkészítményekkel együtt juttatják ki.

Napraforgó 2023. június 20., Somogyszil.

Napraforgó 2023. június 20., Somogyszil. Nagyon jól működik a folyékony NPK, még extrém mennyiségű csapadék mellett is! – fotó: VulcanAgro Kft.

Milyen mennyiség javasolt?

A javaslatunk, hogy 100–150 liter/ha legyen az UAN(S) és 200–300 liter/ha a Folyékony Turbó PK. Ilyen mennyiséget egy menetben is ki tudunk juttatni, hagyományos permetezővel, nagy (6-os, 8-as) fúvóka használatával. Nem a porlasztás a célunk, hanem a tápanyagok egyenletes elosztása a talaj felszínén.

Mehet-e állományba?

Igen, egyre több helyen megy fejtrágyaként az UAN(S) + Turbó PK-keverék. Ebben az esetben viszont az arányok mások. Fejtrágyázásnál 75–85%-ban UAN(S) és 15–25%-ban Folyékony Turbó PK az összetétel.

Mit fogunk tapasztalni?

Egy ilyen oldott, nagyon sok és sokféle tápanyagot, cukrot, vitaminokat tartalmazó keverék csodákra képes. Szakértők is felkapják a fejük, hogy mi okozta ezt a látványos javulást. Általánosságban elmondható, hogy homogénné válik az állomány, a talajba visszaköltözik az élet (lesz majd giliszta), és a növény gyorsabban reagál a biostimulátorra, fejtrágyára és a lombtrágyákra. Egészségesebb állományt kapunk, amelyeken a növényvédő szerek „mintha” jobban működnének.

Kukorica Gyulatanya, 2023. június 27. Ilyen a Vulcan Folyékony NPK-ból 500 liter/ha egy humuszos-homoktalajon – fotó: VulcanAgro Kft.

vulcanagro

Forrás: VulcanAgro Kft.

www.vulcanagro.hu

VulcanAgro Kft.