Az e heti esőzések következtében a hatmillió tonnás búzatermés sem elképzelhetetlen, miközben a felesleget szinte reménytelen az exportpiacokra juttatni, és a hazai felhasználók sem fognak hosszabb időre betárolni a kenyérgabonából. A kisebb integrátorok már értesítették a partnereiket, hogy az idén nem tudják átvenni a terményt – írja a vg.hu

kombájn

Semmi sem indokolja, hogy akár a malomipar, akár a takarmányfeldolgozók többet vásároljon fel kéthavi készletnél – fotó: pixabay.com

Rekordnagyságú termésre számítanak

Lakatos Zoltán, a gabonakereskedők, -feldolgozók és takarmánygyártók érdekeit képviselő Gabonaszövetség gabonafeldolgozói tagozatának elnöke, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója a vg.hu-nak azt mondta:

Ilyen szép búzát nem nagyon láttam hosszú pályafutásom során: szépek a kalászok, ha pedig az eső miatt a szemek kiteljesednek, akkor egy 5,7-6 millió tonnás termés is lehetséges.

A korábbi évekhez képest jelentősen megnövekedett területen, mintegy 1,02 millió hektáron termő búza mennyiségét tovább fogja növelni az átmenő készlet, ami Lakatos számításai szerint 500-700 ezer tonna körüli lehet. Ehhez még hozzá kell adni azt a 100-150 ezer tonna importot is, ami a környező uniós országokból érkezik. Az átmenő készlet a korábbi várakozásoknál így is kisebb lesz, aminek az az oka, hogy volt némi export az utóbbi hetekben. A takarmánygyártók is a szokásos 900 ezer helyett 1,3 millió tonna búzát kevertek a tápokba, hiszen a gombatoxinnal szennyezett kukoricát pótolni kellett.

Ennek ellenére az új terméssel együtt így is rekordnagyságú – mintegy 7 millió tonna – búza áll majd rendelkezésre, aminek az értéke 400 milliárd forint körüli, ennek a finanszírozása pedig nagy gondot jelent – vetítette előre az elnök.


gabonatároló

A raktárakban a szokásosnál jóval kevesebb a hely – fotó: pixabay.com

Kevés a hely a raktárakban

Semmi sem indokolja, hogy akár a malomipar, akár a takarmányfeldolgozók többet vásároljon fel kéthavi készletnél.

Itt lesz a rengeteg áru, a 3,5-4 millió tonna felesleget pedig nem lehet kivinni az országból, mert az exportpiacainkat elfoglalták az orosz és ukrán búzák, emiatt pedig nagyon nagy készlet marad a termelőknél. A raktárakban viszont a szokásosnál jóval kevesebb a hely. A búza és az árpa tárolása talán még megoldott, de ha a kukorica- és napraforgótermés bejön, akkor ott már „nézegetni kell", hogy hová tárolják be a terményt

– fogalmazott Lakatos Zoltán.

A malmok már korábban jelezték, hogy valamennyi raktárhelyiséget bértárolásra tudnak biztosítani, de ettől a termelők financiális helyzete még nem fog megoldódni.

aratás

Az ukrán árak jóval a világpiaciak alatt vannak, a magyar termelőknek pedig ehhez kell alkalmazkodniuk – fotó: pixabay.com

Nagy bajban lesznek a tárolóhely nélküli termelők

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOS) elnöke is az összefogás szükségességéről beszélt.

A GOSZ-elnök beszélt arról is, hogy a tárolókban lévő kukorica aflatoxinfertőzése mellett, gondokat okoz a búzaállományban megjelenő sárga- és vörösrozsda is, valamint kiemelte azt is, hogy a költségek közül kettő nem csökken: a munkaerőé és a növényvédő szereké.

Mint mondta,

a feszültség az aratás kezdetén lesz, azaz körülbelül három hét múlva fog kirobbanni, amikor sok termelő nem tudja hová tenni a gabonáját.

Nagy bajban lesznek a tárolóhely nélküli termelők, ugyanis sok kis integrátor már kiértesítette a partnereit, hogy a már meglévő készletek miatt nem veszi át a terményt.