Különösen a termesztési ciklus korai szakaszában a foszfor elengedhetetlen a gyökér fejlődéséhez. Köztudott, hogy a foszfor alacsony mobilitással rendelkezik a talajon belül. A szabályozott tápanyagleadású starter műtrágyák ultralokalizált alkalmazása a vetésnél mára már bevált gyakorlattá vált. Annak ellenére, hogy viszonylag alacsony dózisban alkalmazzák, a jótékony hatásukat mégis bizonyították a hagyományos granulátumos műtrágyákhoz képest.

Mennyire hatékonyak a bevont minigranulátumos műtrágyák a hagyományos starter műtrágyákhoz képest?

A legnagyobb előnyük, hogy a tápelemek folyamatos ütemben, egyszerre kis mennyiségben szabadulnak fel a hatástartam teljes időszaka alatt, így a gyökereket nem perzselik le. Ez teszi lehetővé, hogy akár vetéssel vagy ültetéssel egy menetben, közvetlenül a mag vagy a palánta mellé juttassák ki a burkolt műtrágyaszemcséket. A táplálás magas fokú hatékonysága miatt

sokkal kevesebb műtrágya elegendő, ami nem okoz környezetterhelést.

műtrágya

A bevont minigranulátumos műtrágyákból jóval kevesebb is elég, mint a többi fajtából

A hosszabb hatóidő lehetővé teszi, hogy kevesebb felülkezelést alkalmazzanak, ami jelentős munkaidő- és költségmegtakarítással jár, miközben a taposási kárt is csökkenti.

A legtöbb hagyományos granulált műtrágya nitrogén és foszfor hatóanyagokat is tartalmaz, akár más tápanyagokkal együtt, mint például a kén, a cink, magnézium stb. Optimális körülmények között ez nagyon hasznos lehet a fiatal növények számára.

De szántóföldön termesztett növényeknek ritkán van része optimális feltételekben. A hagyományos termékek hatékonyságát különböző kedvezőtlen körülmények, mint például a talaj kémhatása, víztartalma stb., könnyen csökkenthetik.

Műtrágya

A burkolt műtrágyák még kedvezőtlen körülmények között is hatékonyak. A képen egy télállósági kísérlet eredménye.

A nitrogén könnyen kimosódik: nagy mobilitással rendelkezik a homokos talajtípusokban. Emiatt a nitrogén leszivároghat mélyebb szintekre, ha a műtrágyázás után jelentős mennyiségű eső esik vagy túlöntözik az állományt. Ezzel ellentétben az agyagos talajokban a kimosódás ugyan jóval kisebb, itt azonban az oldott tápanyagok betöményedhetnek, és megnövelik az oldottsó-tartalmat a gyökérzónában (a műtrágyázás magas EC-értéket eredményezhet), ami nem előnyös a fiatal gyökérzet számára.

nitrogén

Nitrogén-körforgás

A műtrágyák sókat tartalmaznak. Amikor sót adunk a vízhez, az oldat ozmotikus nyomása nő. Ha műtrágyákat alkalmazunk, a sók feloldódnak és a talajoldat részévé válnak, mielőtt a tápanyagokat a gyökerek felszívnák. A műtrágya hatékonysága összefügg a talajoldat ozmotikus nyomásával, ami meghatározza, hogy a műtrágyázás a növényre pozitív vagy adott esetben negatív hatást gyakorol. Lássuk, hogy ez hogyan lehetséges!

Ahhoz, hogy egy növény gyökérrendszere vizet vegyen fel, a víznek át kell jutnia a gyökérsejt membránján. A víz csak akkor juthat át a membránon, ha a sejt belsejében lévő oldat ozmotikus nyomása magasabb, mint a talajoldat ozmotikus nyomása a sejten kívül. A víz hígabb, alacsonyabb ozmotikus nyomású oldatból mindig a töményebb, magasabb ozmotikus nyomású oldatba áramlik át.

Könnyű belátni, hogyha a talajoldat sótartalma, töménysége, azaz az ozmotikus nyomása nagyobb lesz, mint a sejt belsejében lévő oldaté, a víz nem juthat be a sejtbe, sőt még az is előfordul, hogy ki is szivárog belőle. Ez a sóstressz a gyökérsejtek kiszáradását, végül a sejt halálát is eredményezheti. Amikor a gyökérsejtek elhalnak, az egész növény elpusztulhat.

talaj

A talajok lekötött foszfortartalma általában sokkal nagyobb, mint a hasznosítható foszfortartalom – fotó: Shutterstock

Ami a foszfort illeti, ez a tápanyag nagyon nehezen mobilizálható: a talajok lekötött foszfortartalma általában sokkal nagyobb, mint a hasznosítható foszfortartalom. A foszfor a talajból akkor vehető fel maximális mértékben a növények gyökerein keresztül, ha a talaj kémhatása pH 6,5 és pH 7,5 között van. Savanyú talajokon, viszonylag alacsony talaj-pH-nál a foszfor vas- és alumíniumkationokkal blokkolható, míg a magas pH-értékű, lúgos kémhatású, szikes és szoloncsákos talajokban a kalciumkationokkal való reakció miatt nem érhető el a növény számára. Még akkor is, ha a foszforutánpótlást ultralokalizált módon, azaz egészen közel a magokhoz alkalmazzák,

a foszfor rendelkezésre állása kedvezőtlen kémhatás esetén jelentősen csökken.

műtrágya

Akár vetéssel vagy ültetéssel egy menetben, közvetlenül a mag vagy a palánta mellé is kijuttathatók a burkolt műtrágyaszemcsék.

Többéves tapasztalatok során bebizonyosodott, hogy bevont tápanyagok alkalmazásával a fiatal gyökérrendszer számára a tápelemek hozzáférhetősége jelentősen javítható. A tápanyagok fokozatos felszabadulása és egyenletes kiáramlása a gyökérzónába csökkenti a kimosódás vagy a perzselés veszélyét.

műtrágya

A tápanyagok fokozatos felszabadulása csökkenti a kimosódás vagy a perzselés veszélyét

Nem tudjuk szabályozni az időjárást, de tudunk javítani a tápanyag-felhasználás hatékonyságán!

Az Agromaster egy olyan szabályozott tápanyag-leadású műtrágya, amely úgy működik, mint egy gyorsan ható starter műtrágya. Az azonnal feltáródó foszfor elősegíti a növények gyökeresedését, miközben a szabályozott tápanyag-leadású, burkolt nitrogén akár háromhónapos hatástartamot eredményez.