A talaj savanyúságát meghatározza a talajképző kőzet, illetve, hogy mekkora a kilúgzás mértéke. A talaj ezen tulajdonságait részben a termőhelyi adottságok, valamint az időjárás határozza meg, így nem tudunk nagy hatást gyakorolni rá. Néhány savanyító tényező azonban egyértelműen humán hatásra alakul ki. Ilyenek például a túlöntözés, amely a kilúgzás mértékét növeli, vagy bizonyos műtrágyák használata is tovább savanyítja a talajt.

A mai növénytermesztésben elvárt termésszintek azonban ezen műtrágyák használata nélkül, vagy bizonyos területek, kultúrák öntözése nélkül elképzelhetetlenek. A talaj kémhatását alapvetően befolyásolja a kalciumtartalom is, ami viszont befolyásolható. Minél magasabb a talaj mésztartalma, annál magasabb a talajoldat pH-értéke, tehát annál kevésbé savanyú.

talajmeszezés

A kalcium nem csak a talaj, de a növény számára is rendkívül fontos – fotó: Omya

Milyen káros hatásai vannak a talaj savanyúságnak és a kalciumhiánynak?

Savanyú talajokban, bizonyos kationok, például az alumíniumion koncentrációja megnőhet és ez csökkenti nagyon fontos makro- és mikroelemek, például a foszfor, a kalcium és magnézium felvételét. Ennek hatására hiába áll rendelkezésre a megfelelő mennyiségű tápanyag a talajban, a növény nem lesz képes felvenni. A savanyú talajok szerkezete rendszerint levegőtlen, tömörödött és vízgazdálkodásuk is kedvezőtlen. Nincs morzsalékos talajszerkezet, romlik a talaj művelhetősége. Ezek a körülmények a talajlakó baktériumok számára sem kedveznek, csökken a nitrifikáló baktériumok tevékenysége is.

Talajjavítás vagy mésztrágyázás?

Ha a talajjavítás és a mésztrágyázás közötti különbséget szeretnénk meghatározni, akkor azt mondhatjuk, hogy az előbbi célja a talaj kémiai tulajdonságainak jelentős és hosszútávú megváltoztatása, amit nagyobb CaCO3 hatóanyagdózissal érünk el. A mésztrágyázás a korábbi gyakorlat szerint a 2 t/ha-nál nem nagyobb mennyiségű CaCO3 hatóanyag kijuttatását jelentette, de egy 5,5 pHKCl alatti kémhatással rendelkező talajon már a 300-600 kg/ha-os granulált mésztrágya-dózis (természetes kalcium-karbonát alapú) alkalmazása is jelentős (akár 1,5 t/ha) terméstöbbletet eredményezhet a savanyúságra kevésbé érzékeny kukorica esetében is.

kalciumpótlás

Kísérletekkel bizonyított, hogy mésztrágyázás alkalmazásával terméstöbblet érhető el – fotó: Omya

Mik a mésztrágyázás előnyei?

A meszezőanyag hatására a vegetációs időszakban növekszik a gyökérzóna pH értéke, javul a műtrágyák hasznosulása, illetve felvehető kalciumot biztosít a növény számára. A kalcium nem csak a talaj, de a növény számára is rendkívül fontos. Hiánya esetén sokféle fizikai hiánytünetet produkál a növényi szervezetben, akár súlyos növekedési rendellenességeket is. A kalciumnak kiemelkedő szerepe van a sejtfal ellenállóképességében, a szénhidrát-anyagcserében, illetve a gyökerek megfelelő fejlődésében. Szántóföldi kísérletekkel bizonyított, hogy mésztrágyázás alkalmazásával terméstöbblet érhető el.

Milyen termék a Calciprill?

Az Omya immár 130 éve a világ meghatározó szereplője az ásványanyag bányászat és az ásványanyagok magasszintű feldolgozása terén. Az Omya üzemeiben a kalcium-karbonát termékek széles spektrumát állítják elő.

röpítőtárcsás műtrágyaszóró

Mészkő granulátum kijuttatása röpítőtárcsás műtrágyaszóróval – fotó: Omya

Az Omya Calciprill egy legalább 91% CaCO3 (kalcium-karbonát) tartalmú granulátum. A gyártás során a mészkövet 0-100 mikron nagyságú porrá őrlik, ezt követően alakítják ki a 2-6 mm nagyságú granulátumokat. A szemcsék garantáltan pormentesek, kijuttatása röpítőtárcsás műtrágyaszóróval, vagy akár vetőgéppel is probléma nélkül elvégezhető. A kalcium-karbonát vízben nem oldódik, ezért nagyon fontos tulajdonsága a mésztrágyáknak, hogy mennyire könnyen lépnek reakcióba a talajban lévő gyenge savakkal. A Calciprill ebben a tekintetben is kiemelkedő teljesítményt nyújt, rendkívül gyors az oldódása. A talajban vízzel érintkezve a granulátumok hamar szétesnek, a rendkívül finom porszemcsék pedig már intenzíven oldódnak.

A KITE Zrt. kínálatában a következő Omya termékek érhetők el:

Omya Calciprill: 91% CaCO3

Omya Calciprill S14: 75% CaCO3 + 14 S (elemi kén)

A termékek ökológiai gazdálkodásban is felhasználhatók!

A meszezőanyag kijuttatásának tervezése során mindig támaszkodjon talajvizsgálati eredményekre.

Amennyiben még nem rendelkezik talajmintavételi eredményekkel és szolgáltatási csomagakciónk keretén belül 24 tonna Omya Calciprill műtrágyát vásárol, akkor 12 hektár precíziós talajvizsgálatot kap ajándékba.

Ha már korábban elvégeztette a precíziós talajvizsgálatot, akkor az alábbi három féle precíziós szolgáltatásunk közül választhat, amelyek egyikét 24 tonna műtrágya vásárlása esetén elkészítjük Önnek 24 ha területre:

- a KITErkép (termőképességi térkép) elkészítése,
- nitrogénelőírás-térkép készítése,
- meszezőanyagelőírás-térkép összeállítása.

A tájékoztatás nem teljeskörű! További információért, kérjük, keresse KITE szaktanácsadóját!