A Vulcan folyékony NPK kedvező hatásait Vázsonyi László, a VulcanAgro Kft. fejlesztőmérnöke ismertette.

"A saját fejlesztésű Vulcan folyékony NPK termékünk egyedülálló összetételű a piacon, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz a melaszhoz hasonló, cukrokat és aminosavakat tartalmazó, sűrű folyadékot.

Ez az anyag javítja a talajéletet – mindamellett mi kiegészítjük nitrogénnel, foszforral és káliummal, amelyek komoly mennyiségű tápanyagot jelentenek a kultúrnövények számára. Mikroelemek közül pedig jelentős mennyiséget teszünk bele cinkből – mivel talajaink kezdenek teljesen kiürülni ebből az elemből –, valamint bórból és molibdénből. Ezzel a tápanyag-kombinációval olyan műtrágyákat válthatunk ki, mint például az NPK 3x15, vagy NPK 8-24-24. Így a termelő teljes egészében ki tudja váltani a szilárd műtrágya kijuttatást.

műtrágya

Vulcan folyékony NPK kijuttatása Anarcs határában – fotó: Igric Dominika / Agroinform.hu

A kijuttatás az aratás után szinte bármikor lehetséges – azonnali bedolgozást pedig azért nem igényel, mert élő organizmusokat nem tartalmaz. A talajban lévő baktériumokat viszont tápláljuk és szaporítjuk, hiszen a Vulcan folyékony NPK olyan cukrokat és aminosavakat tartalmaz, amelyek remek táptalajt jelentenek ezeknek a jótékony szervezeteknek.

A talajjavító hatás akkor lehet a legsikeresebb, ha kellő mennyiségű szármaradványra juttatjuk ki a folyékony NPK-t, hiszen a cukortartalmú összetevőkön a baktériumok elszaporodnak, majd a leforgatott szármaradványokat kezdik el intenzíven fogyasztani és bontani a mikroorganizmusok, amikor a cukor elfogyott.

A szármaradványok bedolgozását a kijuttatást követő napokban, vagy hetekben is elvégezhetjük" – fűzte hozzá Vázsonyi László.

Takács Nándor egyéni vállalkozó testvérével együtt vezeti családi gazdaságukat, és évek óta folytatnak a Vulcan Agro Kft. technológiai ajánlásaival összehangolt talajmegújító gazdálkodást. A Takács fivérek is a Vulcan folyékony NPK készítményeket használják, ezért megkértük Nándort, hogy mondja el nekünk, mire kell odafigyelni a kijuttatás során.

folyékony műtrágya

Takács Nándor mindig szívesen osztja meg felhasználói tapasztalatait a gazdatársakkal – fotó: Igric Dominika / Agroinform.hu

"A Vulcan folyékony NPK kicsit sűrűbb anyag, mint az általános permetlé, amit a permetezőgéppel ki szoktunk juttatni, azonban ez a kijuttatást egyáltalán nem befolyásolja. Klasszikus, membránszivattyús szántóföldi permetezőgéppel könnyen kijuttatható az anyag és a gép alapbeállításai is pontosan megegyeznek a hagyományos permetlé kijuttatásával. Szeretném felhívni  a gazdálkodók figyelmét arra, hogy mivel

a kijuttatott lémennyiség viszonylag magas – 500 l / ha dózisról beszélünk –, ezért érdemes minél nagyobb fúvókaméretet választani, hogy ne legyen túl lassú a munkasebességünk.

Javasolt a kijuttatás befejezése után a tisztavizes tartályból átmosni a permetezőgépet és az öblítés után még a szántóföldön kell kiereszteni a mosófolyadékot."