A talajbaktérium készítményeket két nagy csoportra oszthatjuk. Az egyikbe a vetés előtt kijuttatandó készítmények tartoznak, a másikba pedig a tarlón lévő növénymaradványok szakszerű elbontására szolgáló készítmények.

A vetés előtt kijuttatandó készítményekben olyan baktériumtörzsek szerepelnek, amelyek többféle jótékony hatással bírnak a növénytermesztés szempontjából. A nitrogénkötő baktériumok, amelyek akár gyökérhez kötötten, akár szabadon élnek, képesek jelentős mennyiségben megkötni a levegőből a nitrogént. A foszfor- és káliumfeltáró törzsek is nagyon fontos szerepet játszanak a tápanyag-utánpótlásban. Ez a két elem viszonylag nagy mennyiségben, de kötötten van jelen a talajban, ezeket a növények csak a mikrobák által tudják felvenni. Emellett számos más elem felvételében segítenek a készítményekben lévő baktériumok: a cink és a vas mellett különböző vitaminokat és egyéb mikroelemeket tudnak a növények számára biztosítani.

A talajban élő baktériumok egy sor olyan anyagot termelnek, amelyek mind a növények, mind a talaj szempontjából rendkívül fontosak. Ezen írásban erről lesz szó.

 A talajoltó baktérium készítménnyel kezelt kukorica (jobb oldal) szépen fejlett, láthatóan nem szenved tápanyaghiányban, a bal oldalon a kezeletlen kukorica silányabb.

Jobb oldalon a talajoltó baktérium készítménnyel kezelt szépen fejlett, láthatóan nem szenved tápanyaghiányban, a bal oldalon a kezeletlen kukorica silányabb – fotó: Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

A növények növekedésében, fejlődésében szerepet játszó baktériumok

A baktériumok által termelt növényi hormonszerű anyagok a növényi hormonokhoz (fitohormonok) hasonlóan a növények életfolyamatait szabályozó vegyületek.

A talajoltóanyagokban található baktériumok közül több termel:

  • az auxinok csoportjába tartozó indolecetsavat, mely a szár és a gyökér növekedésének irányításában, valamint a termésképződésben vesz részt;
  • gibberellinsavat, mely fokozza a sejtek növekedését, és mint virágzást segítő hormon is ismert;
  • és különféle citokinineket, melyek a sejtosztódást, a sejtek differenciálódását, a sejtmegnyúlást, a gumók képződését serkentik. Ez a hormon indítja meg a növények csírázását, és késlelteti az öregedésüket.

Ilyen baktériumok például az azospirillumok, Azotobacter, Pseudomonas, Bacillus fajok.

A jó talajszerkezet kialakítása

Sok baktérium nagy mennyiségben választ ki nyálkaanyagokat, ezeket exopoliszacharidoknak (EPS) nevezzük. Az EPS több hasznos funkciót lát el. Egyrészt képes sok egyedi baktériumsejtet finom biofilmként bevonni, baktériumtelepeket képezve, ezzel megóvva a sejteket a külső hatásoktól, például a kiszáradástól. Másrészt fontos szerepet játszik a morzsalékos, jó szerkezetű talaj kialakulásában.

Az exopoliszacharidok ugyanis kulcsfontosságúak az aggregátum képzésben: az aggregátumokban a nyálkaszerű anyag ragasztja össze a szerves anyag törmeléket, szilikátokat, agyag és iszap részecskéket, a baktériumokat, gombafonalakat kisebb-nagyobb aggregátummá, ezzel egyben életteret is biztosítva a mikroorganizmusok számára.

Az EPS viszonylag nagy mennyiségű vizet képes felvenni és tárolni, így segít a növény vízellátásának kiegyenlítettebbé tételében. Az így kialakult morzsalékos talaj víz- és hőháztartása javul, kevésbe vannak a növények kitéve az aszály okozta károknak.

Ide tartoznak többek között: Pseudomonas, Micrococcus (Kocuria), Azotobacter, Arthrobacter fajok.

Baktériumos talajoltás: A jó talajszerkezet felépülését a nyálkaszerű anyagot termelő baktériumok segítik.

Baktériumos talajoltás: A jó talajszerkezet felépülését a nyálkaszerű anyagot termelő baktériumok segítik – fotó: Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetsége

Az egészséges talaj és növény

Azok a baktériumok, amelyek szideroforokat termelnek, szolgálják a talaj és növény egészségét. A szideroforok olyan kis molekulájú szerves vegyületek, amelyek képesek megkötni kelátképzéssel a vasionokat.

Az így megkötött vasat a növény könnyen fel tudja venni, ugyanakkor a talajban lévő más mikroorganizmusok, mint például a növényi kórokozó gombák számára ez felvehetetlen. Tehát számukra vashiányos környezet alakul ki, nem tudnak szaporodni, terjedésük megáll.  A sziderofór termelő baktériumok így járulnak hozzá a talaj fertőzöttségének csökkentéséhez (pl. fuzáriumok).

Szideroforokat termelők lehetnek például Pseudomonas, Bacillus és Paenibacillus fajok, azospirillumok.

A talajoltó baktérium készítmények fejlesztése során a kutatók olyan törzseket izolálnak a talajból és válogatnak össze, amelyek a fenti tulajdonságokkal bírnak. Ezért hatékonyan támogatják a növények növekedését és fejlődését, javítják a talaj szerkezetét és szolgálják a kórokozók visszaszorítását. Így a kultúrnövény állomány jól fejlett, egészséges lesz, többlettermést hoz. A talaj művelése könnyebbé válik, csökken a gázolaj felhasználás. A jobbított vízgazdálkodású talajokon pedig várhatóan kisebb lesz az aszálykár. Kevesebb vegyszeres védekezésre lesz szükség a kórokozó gombák elleni védekezésben.

Az Agrár-ökológiai Programban a mikrobiológiai készítmények – a terület legalább 50%-án való használatával – már elérheti a támogatást. Válassza a Magyar Talajvédelmi Baktérium -gyártók és -forgalmazók Szakmai Szövetség tagjainak minőségi, magyar talajbaktérium készítményeit!

magyar talajvédelmi

A Szövetség tagjai

agrobio
biofil corax
geosan natur-agro
phyntazonit terragro

Szövetséget támogató tag:

greenman

A Magyar Talajtani Társaság kiemelt támogatója A Magyar Talajvédelmi Szövetség szakmai támogatója
magyar mikrobiológiai társaság
Magyar Mikrobiológiai Társaság Alapítványa