Mit jelent a gazdáknak sörárpát termelni? – tettük fel a kérdést az Axereal Hungary Kft. szakembereinek. Elsőként Somogyi Bálint, cégvezető beszélt a sörárpa fajtákról, illetve a sörárpa termeltetésről.

A cég már a kezdetek óta tart fajtabemutatókat, de 2 éve már nemcsak a prospektusban szereplő fajtákat mutatják be, hanem új koncepciót követve 3 csoportba sorolják a fajtákat. Ezek közt megtalálhatóak a jól ismert, évek óta termeltetett fajták. Vannak olyan új árpafajták is, amelyek most indulnak el a termeltetésben, ezek mind termésmennyiségben, mind a feldolgozóipar elvárásainak tekintetében egy magasabb színvonalat képviselnek. A harmadik csoport pedig azokból a fajtákból áll, amikről úgy gondolják, hogy a jövő fajtái lehetnek, azaz 2-3 év múlva elmondható lesz róluk, hogy nagy területen indul a termeltetésük. Ezek most még csak tesztalanyok.

Ilyen volt 2 éve a LEANDRA is, aminek most indult meg a nagy volumenű termeltetése, jellemzője, hogy nagyon jó a maláta-kihozatala, a bel- és export piacokon a legkeresettebb fajta. Idővel ez hivatott váltani (vagy legalábbis ellenpólusává válni) a LAUREATE fajtát, ami jelenleg az Axereal portfóliójának őszi, tavaszi, takarmány árpáját egybevetve, a legszélesebb körben termeltetett árpa (az összvolumen ötödét adja).

Ezután sorban megnéztük az őszi kétsoros árpákat. A CASANOVA és CALYPSO fajtákat fokozatosan kivezetik, mert találtak helyettük jobbakat: a FAY-t és a CLAUDIA-t. A FAY egy viszonylag hosszabb tenyészidejű, míg a CLAUDIA egy korábbi - a portfólió legrövidebb tenyészidejű fajtája, ami aszályos év esetén is megfelelő hozamot biztosíthat.

Érdekességként láttunk még két klasszikus takarmányárpát is. Az egyik a PERROELLA volt,  amit eredetileg kettős hasznosításúnak terveztek, csak a malátagyártás során nem hozta a várt eredményeket. Viszont a fajta vírustoleranciája kiemelkedő, ami olyan jelleg, amire lehet és érdemes alapozni.

A VERTTI takarmányárpa Finnországból érkezett, akár 2-3 héttel is korábban érik, mint a többi árpa. A cég azt vizsgálja, hogy elég rövid-e a tenyészideje ahhoz, hogy utána másodvetésként egy másik növényt is lehessen vetni - így a tábla eredményét maximalizálni lehetne két kultúrából felépítve (szója, napraforgó, cirok, kukorica).

A cég a feldolgozóipari igényekhez rugalmasan alkalmazkodva határozza meg a portfólióban szereplő fajtákat.

Nemessályi Ákos, területi képviselővel, – aki országosan sörárpa termeltetés koordinátorként is dolgozik – a termeltetésről beszélgettünk, arról, hogy a gazdálkodóknak miben tudnak segíteni. A gazdálkodók nemcsak vetőmagokat biztosítanak, hanem különböző inputanyagokat is (műtrágyákat, termésnövelő anyagokat, bizonyos növényvédő szereket) tudnak biztosítani akár hitelbe is.

A további részleteket megnézheted a fenti videóban, illetve hasznos információkat szerezhetsz a cég elérhetőségein:

AXEREAL HUNGARY KFT.

axereal