MIT TESZNEK A HASZNOS MIKROORGANIZMUSOK?

A hasznos mikroorganizmusok által megvalósul:
 a talajban lévő tápanyagok kedvező feltáródása,
 a levegő nitrogén tartalmának nagyobb mértékű megkötése,
 a humuszanyagok képződése,
 a mikroelemek kedvezőbb feltáródása.
Aktív talajélet esetén a mikroorganizmusok sav-kiválasztása, enzimtermelése, hormontermelése, vitamin előállítása (stb.) is jelentős. Ezeknek az anyagoknak a segítségével nő a gyökerek tömege, javul azok tápanyagellátása, és ezzel együtt a növények szárazságtűrő képessége.
A termény és a takarmányok beltartalma, illetve minősége is kedvező irányba változik, ezáltal javul az állattartás jövedelmezősége, az élelmiszerek „biztonsága”.
Egészséges talajban a növények egész energiájukat az egészséges növekedésre fordítják.

 




MIÉRT KELL PHYLAZONIT A MŰTRÁGYA MELLÉ?

A műtrágyázás során olyan ipari úton előállított anyagokat juttatunk a talajba, amelyek egy vagy több, a növény számára szükséges tápelemet tartalmaznak.  A műtrágyázás célja tehát a növény igényének kielégítése egyes tápelemek tekintetében, nem pedig a talaj termékenységét elősegítő komplex biológiai  folyamatok szabályozása.
Műtrágyák alkalmazásával a terméseredmények jelentős növekedése érhető el, de csak akkor, ha azok hatóanyagai a növény számára felvehetőek. Ehhez oldószerre, szerves agyagokra, és a mobilizáláshoz, feltáródáshoz mikrobiális közegre van szükség.
Nem elég tehát a műtrágyát odatenni, annak felszívódására is ügyelni kell.
Támogatni kell mind a talajnak, mind a növénynek ezt a képességét.
A felszívódást a növények gyökérzete és baktériumok által kibocsájtott savak és enzimek teszik lehetővé, a tápanyagok mobilizálása és oldása nélkülük gyakorlatilag elképzelhetetlen.

Emellett az egyoldalú, illetve túlzott műtrágyázás több negatív hatást is eredményezhet. Az egyoldalú, csupán néhány tápelemre kiterjedő műtrágyázási gyakorlat hatására hiányba kerülnek a talajban a növény számára szintén nélkülözhetetlen egyéb tápelemek.
A talajban lévő tápanyagoknak csak egy része van olyan kémiai formában, amit a növény fel tud venni.
A talajban a tápanyagok részben kötött, a növény számára nem előnyös formában, amolyan tápanyag-raktárkészletként vannak jelen. Amellett, hogy a mesterségesen bevitt tápanyagok egy része elillan, kimosódik, jelentős része a „raktárba” kerül. A növény számára közvetlenül felvehető formában a talaj teljes tápanyagmennyiségének kevesebb mint 5%-a található.

A raktárkészlet átalakítása tápanyag-fajtánként eltérő arányban valamilyen kémiai vagy biológiai mechanizmus során mehet végbe.
A biológiai átalakulás pedig elsősorban a talajban élő baktériumok részvételével történik, amelyek mennyiségét, és így a talajban felvehető tápanyagok arányát a talajoltás segítségével befolyásolni tudjuk.
A mai magas műtrágyaárak mellett különös figyelmet érdemel, hogy ezzel gyakorlatilag ingyenesen rendelkezésre álló tápanyagforrást hasznosítunk.
A Phylazonit talajoltás további előnye, hogy felhasználási mennyiségüket nem korlátozzák a nitrátérzékeny területekre vonatkozó mennyiségi megkötések.

 



MENNYIT KELL INVESZTÁLNOM A TALAJOLTÁS ALKALMAZÁSÁHOZ?

Alapvetően nincs szükség extra befektetésre, sőt inkább ennek ellenkezője a jellemző: a talajoltással sokat meg lehet takarítani!
Ha Ön gazdálkodó, biztosan létezik gazdaságában az a technológia, amivel a talajoltás hatékonyan kijuttatható, legyenek gépei régiek vagy újak.

 

A kijuttatásnál két alapvető szempontot kell figyelembe venni. A permetezéshez használt klóros víz és a napfény UV-hatása károsíthatja a mikroorganizusokat!
Ha erre a két tényezőre ügyelünk, eredményesen tudjuk kijuttatni és bedolgozni a baktériumokat. Ám, vannak olyan innovatív gyártók, akik a technológia fejlesztése révén tovább növelték a költséghatékonyságot.

Jó példa erre a Phylazonit kijuttató szerkezete, amely szinte bármely munkagépre felszerelhető, így felesleges körök nélkül, szinte bármely munkaművelettel egymenetben képes kijuttatni a talajoltó anyagot.

Emellett a kijuttató szerkezethez kifejlesztett TempoSensor a haladási sebességhez képes igani a rendszernyomást, ami által a szóráskép lejtőkön, emelkedőkön, fordulókban is egységessé válik.
További, ám nem elhanyagolható költségfaktor a munkagép fogyasztása. Számtalanszor tapasztaljuk, hogy a jobb szerkezetű talajban (talajon) a munkagép is könnyebben halad, kevesebbet fogyaszt a traktor.

A Phylazonit talajoltás – az élő mikoorganizmusok aktív munkája révén – jelentősen javítja a talaj szerkezetét, ami folyamatos kezelés esetén az egész szezonban érezhető.
A pár literrel alacsonyabb fogyasztás az év során komoly megtakarítást eredményez.



NEKEM JÓ A TALAJOM, MIÉRT HASZNÁLJAK PHYLAZONITOT?

A napjainkban köztermesztésben lévő vetőmag fajták genetikailag nagyobb terméspotenciállal rendelkeznek, mint amennyit ezekből általában realizálunk.
A fajták termésátlaga így számottevően növelhető a megfelelő agrotechnika alkalmazásával.
A talajoltó baktériumok több biofaktort is termelnek, például a B-vitamin csoportot, amelyek ellenállóbbá teszik a növényeket a betegségekkel szemben, valamint  növelik a növények szárazságtűrését is. A másik ilyen biofaktorcsoport a különböző növénynövekedésre ható hormonok csoportja. Ezek az anyagok például az auxinok, citokininek és a gibberellinek, amelyek fokozzák a növények növekedéserélyét, és javítják az érési folyamatokat is. Ezek az anyagok hasznosak például keléskor, mivel segítségükkel gyorsabban nőnek a zsenge növények, így a kártevők támadása nehezebben érheti el azokat. Ám mindez csak a talaj élettel való „megtöltésével”, azaz talajoltással érhető el.

További részletek: www.phylazonit.hu