A különböző termőhelyre, termesztési technológiára és hasznosításra ajánlanak fajtákat az e heti körkérdésünkben szereplő válaszadók:

Bayer Hungária Kft., Caussade Semences Hungary, Karintia Kft., KITE Zrt., KWS Magyarország Kft., Lajtamag Kft., Magvas Vetőmag Kft., Marton Genetics, OSEVA, RAGT, RWA Magyarország Kft., SAATEN-UNION Hungária Kft.

Horváth Boglárka marketing vezető, Bayer Hungária Kft.

Mi, akik DEKALB kukoricákkal dolgozunk, nem hiszünk abban, hogy létezik „a legjobb” hibrid. De léteznek az adott területre, adott termelői igényre és termesztési technológiához leginkább megfelelő hibridek. Az idei szezonban is úgy állítottuk össze a kukorica-vetőmag kínálatunkat, hogy a lehető legszélesebb körben tudjunk a Termelők elképzeléseinek megfelelő szakmai tanácsokat adni a hibridválasztás során.

Nem csupán kiváló genetikai háttérrel rendelkező kukoricákat ajánlunk, de speciális prémium csávázási megoldást is az Acceleron kezeléssel, amely kiemelt hibrideinken érhető el. Tapasztalataink alapján, különösen stresszes körülmények között jelentősen támogatja a növényeket a víz- és tápanyagfelvételben, amely terméstöbbletben is megnyilvánul.

2020-ban 5 új hibridet vezetünk a piacra, eltérő érésidő csoportokat erősítve. Legnagyobb várományosunk a DKC5092, ami szinte minden kísérletünkben jobban teljesített, mint a piacvezető zászlóshajónk, a DKC4943. Úgy gondoljuk, hogy a jövő kedvence lehet.

A Dekalb kukoricahibrid katalógusa ezen a linken található.

Fehér Gyöngyi fejlesztési felelős, Caussade Semences Hungary

A CAUSSADE SEMENCES HUNGARY Kft. 2020-as vetőmag kínálata számtalan újdonsággal szolgálja a termelőket. KUKORICÁban idén is az éréscsoport szortiment FAO 190- től FAO 550- ig terjed. A Caussade nevéhez fűződő DUO siló hibrid kombináció mellett bevezetésre került két SZEMES hibrid kombinációja a HI CORN 350 és a HI CORN 450 is. Az okszerűen megválasztott hibrideknek köszönhetően a mintegy 5 nappal hosszabb virágzási idő segíti a biztonságosabb termékenyülést.

kukorica

A kiemelkedő termőképességű, környezeti, technológiai rugalmasságban is élenjáró CHAMBERI CS (FAO 300), REALLI CS (FAO 380), QUERCI CS (FAO 420), BASMATI CS (FAO 380), GASTI CS (FAO 450) mellett egyedi megoldást kínálunk az egyöntetű, egységes állományfejlődés érdekében. Utóbbi két hibridünk és a HI CORN 350 ettől az évtől az – a kezdeti növekedést támogató biostimulánssal, makroelemekkel dúsított – csávázással is rendelkezésre állnak. Ajánljuk a siló, biogáz hasznosítású POESI CS-t és a 520-540 FAO számú szárítás nélkül jól értékesíthető KAREDI CS szemes kukoricákat is.

NAPRAFORGÓ-portfóliónkban újdonságkénta a CSF 18903 SU Express toleráns hibrid mellett a HO CL szádor rezisztens KALEDONIA a szintén magas olajsavas KLARIKA HO CL a CSF 18 223 CLP és a CSF 18108 új CL hibridjeink arany színű SunPower csávázással is elérhetőek.

Az egyik legelőremutatóbb növényeink közé tartozik a CIROK. A CAUSSADE a szemes és a siló cirok szegmensben egyaránt gazdaságos termeszthetőségű, nagy hozamú, korán betakarítható fajtákat kínál.

cirok

BALTO CS vörös szemű szemes cirok

cirok

Super Sile 20 siló cirok

LUCERNA sem marad ki kínálatunkból. Lila virágú, gyorsan újra sarjadó, vékony szálú, jól száradó széna, szenázs, pellet alapanyag a magas fehérjetartalma miatt kedvelt „fehérje királynőként” emlegetett RACHEL lucernánk.

A másik nagy fehérjeforrás a SZÓJA. A 130-145 nap vegetációs idejű fajtáink a FASTO CS és a MERIDIAN CS a „00” csoportba tartoznak. GMO mentes szaporítóanyagukból stabil, dőlésre nem hajlamos, kék virágú, Sclerotinia ellenálló állományok fejlődnek. Az első hüvelyemeletek a vágóasztal magasságához viszonyítva magasan indulnak. Ezért a pergésre nem hajlamos hüvelyek a vágásiveszteség-mentes betakarítás és a magas egységnyi területre számított fehérjehozam miatt kifizetődő, haszonnal jár a termesztésük.

A Caussade 2020-as katalógusát ezen a linken tölthetik le.

Bene Zoltán cégvezető, Karintia Kft.

Cégünk, a Karintia Kft elkötelezett híve a hazai szójatermelésnek és a vetésterület-növekedésnek. Mára 12 BŐTERMŐ szójafajtával rendelkezünk a szuper korai éréscsoporttól kezdve a késői éréscsoportig. A széles kínálatnak köszönhetően az ország bármely pontjára tudunk fajtát és mellé szaktanácsot ajánlani a gazdák számára.

Több mint 10 évnyi nemesítői munka első sikereit és így a helyes irányt szemlélteti a korai éréscsoportba tartozó új fajták közül az ANGELICA (00) és ATACAMA (00). Nem csak terméseredményében múlták felül az éréscsoport többi szereplőjét, hanem stabilan magas minőséget is tudtak produkálni.

szója

Forrás: NÉBIH – kivonat, igen korai érésű fajták 2018.

A déli régióba is érkezett két új fajta az eddig jól ismert és bevált REGALE mellé. Az AVATAR (I) akár 70 cm sortávra is vethető, jó ezermagtömeg és magas fehérjetartalom jellemzi. SANDOKAN-t igen magas terméspotenciál jellemzi, vetését mind 45 mind pedig 70 cm sortávra is ajánljuk. Érése igen egységes, ezáltal a betakarításkori kockázat alacsony.

Az elkövetkezendő években további új fajtákkal fogunk megjelenni a hazai piacon és mint az egyik legnagyobb kínálattal rendelkező piaci szereplő, bízunk és hiszünk abban, hogy fajtáink hozzájárulnak a sikeres és eredményes szójatermesztéshez.

A Karintia Kft. szójavetőmag katalógusa ezen a linken tölthető le.

KITE Zrt.

A KITE Zrt. a fontosabb szántóföldi fajok (kukorica, napraforgó, őszi- és tavaszi kalászosok, repce, szója, cirok) mindegyikének esetében forgalmazza az összes, Magyarországon magát képviselő nemesítőház vetőmagját. Ezen kultúrák esetében a KITE Zrt. a saját kísérleti rendszerében vizsgált termékportfólióval is rendelkezik, melynek tagjai mind terméspotenciájukban, mind egyéb agronómiai tulajdonságaikban kiemelkedő színvonalat képviselnek.

búza

Emellett fel kell felhívni a figyelmet a KITE hazai előállítású vetőmagjainak kiváló minőségére, így például osztályozott kukorica vetőmagjaikra, melyek jóval a határérték fölötti csírázóképességgel, illetve rendkívül magas Cold-teszt értékkel rendelkeznek.

repce

Ezek mellett a következő növényfajok vetőmagjai is szerepelnek a KITE Zrt. kínálatában: fűfélék, köles, takarmány- és tavaszi repce, olajlen, tak. borsó, lucerna, herefélék, bükkönyfélék, szarvaskerep, szegletes lednek, stb. A zöldtrágyázásra alkalmas önálló fajok (mustár, olajretek, facélia, stb.) vetőmagjai mellett több, mint 40 féle zöldtrágyázásra alkalmas keverék is szerepel kínálatukban.

A KITE katalógusa ezen a linken érhető el.

Dr. Kismányoky András agroszerviz menedzser és Pintér János termékmenedzser, KWS Magyarország Kft.

A KWS 2020-as tavaszi vetőmag ajánlata:

Plus4Grain kiváló termőképességű kukoricahibridek intenzív termesztéstechnológiához:

KWS SMARAGD (FAO 300-350)
KWS KASHMIR (FAO 350-400)
KWS DURANGO (FAO 450-500)

ClimaControl3 hőstressz- és szárazságtűrő kukoricahibridek:

KWS BELLAVISTA (FAO 300-350)
KWS 4484 (FAO 350-400)
KAMPARIS (FAO 350-400)
KONFITES (FAO 400-450)

Napraforgó-hibridek

A 2011-ben újraindított KWS napraforgó nemesítési munka eredményeként 2018 tavaszán már köztermesztésbe került két saját nemesítésű hibrid, a KWS ACER CL és a KWS NAUTILUS CLP. A munka nem állt meg, hiszen 2019-ben piacra került a KWS ACHILLES CLP, 2020 tavaszán pedig a KWS APACHE CL hibridünk.

KWS szemes és silócirok hibridek:

SILÓCIROK ÉRÉSIDŐ
KWS TITUS középérésű
KWS TARZAN középérésű
KWS FREYA korai
SZEMES CIROK ÉRÉSIDŐ
KWS LUPUS (vörös szemű) középkorai
ARSENIO (fehér szemű) középérésű

A 20 éves KWS Magyarország Kft. termelő partnerei társaságában vetítette előre a következő két évtizedre vonatkozó terveit.

Riczu István, termeltetési és kereskedelmi vezető, Lajtamag Kft.

A Lajtamag Kft. szlogenéhez hűen „Minden, ami vetőmag”, szerteágazó vetőmag-palettával rendelkezik, ugyanakkor összesen közel 10 ezer hektáron állít elő 400 gazdálkodóval karöltve aprómagokat (facélia, olajretek, fehér mustár, bíborhere, lucerna, vöröshere, bükkönyök stb.). Kiemelkedő a vetőmag-palettán az említett aprómagfajok mellett a zöldtrágya (zöldítő) keverékek. Csak néhányat említve a jól ismert számtalan keverék közül (Zöldítő páros, Zöld erő, Zöld Trió, Zöld ugar).

facélia

Vetőmag kínálatunk a teljesség igénye nélkül:
Szója: ES Mentor, Bettina, Albenga, RGT Steara, RGT Stumpa
Őszi búza: Activus, Tiberius, Antonius, Falado,
Őszi durumbúza: Lupidur, Lunadur
Őszi árpa: SU Ellen
Tavaszi árpa: Bojos, Salome
Tavaszi zab: Poseidon

szója

ES Mentor

A Lajtamag Kft-nél a Magyarországon fellelhető legmagasabb szinten lévő vetőmag genetika áll a gazdálkodók rendelkezésére. Termőhely és évjárat stabilitás – Megbízhatóság – Minőség – Magas hozam.

- Egyedileg - igény szerint -  összeállított zöldtrágya keverékekkel is állunk a gazdálkodók szíves rendelkezésére.

- A vetőmag-termeltetés tekintetében gyakorlatra szabott termesztéstechnológiákkal, nyolc fős, személyenként több évtizedes mezőgazdasági tapasztalattal rendelkező szaktanácsadó csapat segíti a gazdálkodókat.

A Lajtamag vetőmag katalógusa ezen a linken található.

Dr. Mikó Péter Pál ügyvezető igazgató, Magvas Vetőmag Kft.

A Magvas Vetőmag Kft., bár nem ad ki katalógust, de a honlapunkon a magvas.hu-n minden aktuális információ megtalálható, emellett telefonon (30/639-0434) és e-mailben (magvaskft@gmail.com) is várjuk a kedves érdeklődőket. Ha valaki kéri, annak évente több alkalommal küldünk hírlevelet az aktualitásainkról.

A Magvas Vetőmag Kft. valamennyi nemesítőház valamennyi szántóföldi növényfajának vetőmagját forgalmazza. A 2020-as tavaszi portfóliónk a teljesség igénye nélkül közel ezer tételt tartalmaz: kukorica, napraforgó, szemescirok, silócirok, szudánifű, köles, len, olajtök, borsó, szója, tavaszi bükköny, tavaszi búza, tavaszi árpa, tavaszi tritikálé, tavaszi zab, lucerna, vöröshere, fehérhere és egyéb pillangós szálasok, zöldtrágyanövények, gyepfajok és keverékek.

Mottónk: nincs kis mennyiség, minden ügyfél egyformán számít, rendeljen bár néhány kg-ot, vagy akár több kamionnyi mennyiséget. Szívesen nyújtunk telefonon és emailben is szaktanácsot, amely természetesen nem jár vásárlási kötelezettséggel.

Kasza András Géza termékfejlesztési vezető, Marton Genetics

A martonvásári Marton Genetics portfólió nemcsak a magyar nemesítés hírnökeit foglalja magába, de az ország különböző területeinek mikroklimatikus tényezőire is megfelelő vetőmagot kínál.

Kukorica-vetőmagok a teljesség igénye nélkül:

Mv Tarján  megbízhatóságával és jó alkalmazkodó képességével nyerte el a gazdálkodók bizalmát.
Mv Koppány az ország minden részében jól termeszthető és megbízható terméshozamú.
Estilla  korellációtörő típus, tenyészidejéhez képest magasabb termést biztosít.
Lactosil  kimondottan a tejtermelő tehenészeteknek.
Massil  kiemelkedő zöldhozama és kiváló csőhányada mellett biogáz kihozatala is magas.

Búzavetőmagok a teljesség igénye nélkül:

Mv Nádor – Magyarország legkedveltebb fajtája (vetési terület alapján). 
Mv Nemere  az utóbbi évek egyik legmagasabb terméspotenciájú fajtája.
Mv Mente az abszolút prémium búza, a kiváló minőség képviselője. 
Mv Krajcár a Nádor testvére, kiváló állóképességű és szárazságtűrő búzafajta.

A Bázismag Kft. kereskedői hálózata az egész országot lefedve áll a gazdálkodok rendelkezésére. Szakembereink több éves tapasztalattal és naprakész információkkal segítenek a megfelelő fajta kiválasztásában.

A Marton Genetics tavaszi vetőmag katalógusa ezen a linken található.

Barthalos Péter területi képviselő, OSEVA

Az OSEVA vetőmagnemesítő és -forgalmazó vállalat a cseh és a szlovák piacon egyaránt tevékenykedik a hazai nemesítésű kukoricák kínálatával. Ebben a kínálatban a gazdák mindenféle termesztési körülmény közé megtalálják az igényeiknek megfelelő, alkalmas fajtát. Ezért szeretnénk Magyarország felé, a magyar gazdáknak is felkínálni a lehetőséget, hogy a Szlovákiában már jól bevált fajtákat ők is sikeresen termeszthessék.

oseva

Az OSEVA kollektívája büszke arra, hogy a fajtáik nemesítése hazai szakemberek keze munkája. Vetőmagjaink iránt a hazai piacon, de egész Európa-szerte folyamatosan növekszik a kereslet, ezért is szeretnénk, hogy a magyar termelők kipróbálhassák, termeszthessék az Oseva kukorica hibridjeit. Siló, illetve szemes hasznosítású kukoricahibridek is megtalálhatók a portfóliónkban a FAO 130-tól egészen az FAO 550-ig. Esetleges érdeklődés esetén szívesen állok gazdák rendelkezésére.

Az OSEVA kukorica kínálatát ide kattintva tekintheti meg.

Szemerits Balázs fejlesztőmérnök, RAGT

Az idei évben is bőséges hibridválasztékkal állunk a termelők rendelkezésére. Szemes hasznosítású kukoricáink közül ajánljuk a FAO 300 közepi, kiváló termőhelyi stabilitásáról híres FAO 360-370-es RGT Zanetixx-et. Korai betakaríthatóságának köszönhetően időben el tudjuk kezdeni az őszi kalászosok vetéséhez szükséges talajmunkákat.

Az ennél nagyobb termőképességgel rendelkező hibridek a FAO 380-as RGT Culturexx és a FAO 370-390 RGT Exxaltan, amelyek az olcsó szegmenset képviselik. Előnyük, hogy a gyengébb adottságú területeken is átlagos vagy jó termés elérésére képesek. Azok viszont, akik az átlagosnál jobb termések elérését tűzték ki célul, bátran válasszák a magas terméspotenciálú, kifejezetten a legjobb termőhelyekre és az intenzív technológiához ajánlott FAO 380-400 RGT Ligettixx-et.

Továbbá azon termelőknek, akik a szélsőséges időjárási viszonyok és változó termőhelyi adottságok ellenére is kiemelkedő termésre vágynak, az új generációs FAO 380-400-as stressztűrő RGT Damixxus-t, RGT Dragster-t vagy RGT PALAWAN-t tudjuk javasolni.

Kettős hasznosítású kukorica terén a FAO 430-470-es RGT Exxemplair-ben érdemes gondolkozni. Kifejezetten siló hasznosításra kiváló megoldás lehet az RGT Vegga, amely egy középérésű, magas energiatartalmú silócirok. Napraforgó kínálatunkban a korai érésű, linolsavas, Clearfield Plus-os gyomirtású RGT Castellano, valamint a közép-késői, linolsavas, Clearfield-es gyomirtású RGT Eiffel lehet jó választás.

Az RAGT vetőmag katalógusát itt töltheti le.

Orbán Gábor vetőmag értékesítési vezető, RWA Magyarország Kft.

Az RWA Magyarország Kft. 2018-ban kezdte el bevezetni a G-SEED vetőmagmárkát. A G-SEED vetőmagmárka mögött nemzetközi szakembergárda és több mint 60 éves szója, kukorica és olajtök nemesítési tapasztalat áll.

RWA

A megújult, G-SEED kukorica-portfóliónk: MOLEON (FAO ~250-290), GLUMANDA (FAO 310), AJOWAN (FAO 360), INCLUSIV (FAO 380). A FAO 400-as éréscsoportban kiemelt új hibrid a PERSIC (FAO 420) a késői éréscsoport egyik legversenyképesebb hibridje, a 2019-es országos kísérletekben a legtöbb helyen az élen végzett, maga mögé utasítva az ismert versenytárs hibrideket. A TWEETOR ( FAO 450) használható szemes, siló és biogáz célokra is.

Az RWA Magyarország Kft. termékpalettájában két ismert, korai éréscsoportba tartozó szója található meg, a DH 4173 és MAGGY. Cégünk olajtök vetőmag kínálata a legszélesebb Magyarországon. Fajtáink legismertebb tagja a GLEISDORFI, melyből BIO vetőmag is rendelkezésére áll! Hibrid olajtök-portfóliónk képviselői: a GL INKA, GL SONNE és GL RUSTICAL. Bízunk benne, hogy vetőmag ajánlatunkkal felkeltettük érdeklődését és az idei szezonban az RWA vetőmagjait választja!

Az RWA vetőmag kínálata itt tölthető le.

Blum Zoltán ügyvezető, SAATEN-UNION Hungária Kft.

Több termés. Nagyobb biztonság.
Tavaly sem tapasztaltunk mást, mint az elmúlt években: az időjárás egyre kiszámíthatatlanabbá válik, a nyár aszályosabb, a csapadék pedig nem egyenletesen oszlik el, hanem ritkán jön az áldás, akkor viszont túl sok is egyszerre. Pedig szükség lenne arra, hogy a piac elvárásai szerint mind több termést mind hatékonyabban, a magasabb minőségi igényeket kielégítve állítsanak elő a gazdák.

Ennek érdekében valamennyi szántóföldi kultúrában nagyteljesítményű, a tápanyagot hatékonyan felhasználó, egészséges hibridekre és fajtákra mutatkozik igény. Ez az alapja nemcsak a fogyasztók megfizethető áruval való ellátásának, hanem a mezőgazdasági termelők számára magasabb jövedelmet biztosító, alacsonyabb önköltséggel járó termelésnek is.

A SAATEN-UNION-nál meggyőződésünk, hogy – a kukorica és a napraforgó mellett – a szója, a tavaszi árpa, a zab, a száraz borsó vagy éppen a köztes növények nemesítésére fordított erőforrások is hozzájárulnak a változatos és egészséges, a környezetünkkel összhangban végzett növénytermesztés kialakításához. A sokszínű tavaszi vetésforgó nem öncélú, hiszen számos növényegészségügyi előnye tapasztalható, és minden növénytermesztő számára egyet jelent a nagyobb termésbiztonsággal.

A SAATEN-UNION tavaszi fajtakínálata itt érhető el.