Bór, kén, nitrogén – három alapvető tápelem, amit jól ismernek a lombtrágyázás terén azok a termelők, akik nemcsak mennyiségre, de minőségre is kiemelkedő termést céloznak az őszi kalászosokban, napraforgóban vagy repcében, a körülményektől függetlenül. Egyrészt jó évjáratban komoly plusztermést ér a folyékony tápelemforrás, hiszen olyan időszakban is optimális fejlődést biztosít, amikor levélzeten keresztül építik be jobban növényeink a tápelemeket. Másrészt a mostanihoz hasonló tartós talajaszálynál a plusz makro- és mikroelem az olaj- vagy a sikértartalom emelése mellett csökkenti a termésdepressziót, mentőövet jelent, amivel a növények kibírják az esők megérkezéséig.

A jó lombtrágya tehát több hozamot vagy épp kisebb aszálykárt jelent alkalmazóinak. De melyik összetétel bír el olyan kihívásokkal, mint a 2022-ben látottak? A gazdatapasztalatok szerint az IKR Agrár kínálatában elérhető Lovosulbor képes volt rá!

Néhány beszédes példa Lovosurborral kezelt állományokból az idei évben: 3 t/ha feletti repcetermés és 8 t/ha feletti eredmény bőtermő búzafajtával a Dunántúl szerencsésebb vidékén, míg az aszállyal az utolsó pillanatig dacoló napraforgó-állomány a Dunától keletre. A részletekről kérdeztük a gazdákat.

Lovosulbor

A jó lombtrágya tehát több hozamot vagy épp kisebb aszálykárt jelent alkalmazóinak – fotó: IKR Agrár Kft.

„A Lovosulbor lombtrágyával minimális csapadék mellett sem panaszkodtam a betakarításkor”

Kesik Péter a Nyugat-Dunántúlon található Beled térségében gazdálkodik családjával 300 hektárnyi területen. A jó adottságú rábaközi öntéstalajok átlagosan 40 aranykoronás értéket képviselnek, amelyek közül a mélyebb fekvésűek az aszályos időket is jobban viselik. A gazdaság vetésforgójában 100 hektáron találni búzát, 45 hektáron terem az őszi káposztarepce, 70 hektáron őszi árpa, míg a maradék területen napraforgó és cukorrépa osztozik. A gazdaság vezetője szerint a kihívások már régi ismerősnek számítottak az extrém időjárás előtt is – ez most hasznos tanulópénznek bizonyult.

Kesik Péter

Kesik Péter a Nyugat-Dunántúlon található Beled térségében gazdálkodik családjával – fotó: IKR Agrár Kft.

„A helyi TSZ-ben volt vagyonunk, de mi nem tartozunk azok közé, akiket a privatizáció nyerteseinek tartanak. Nagyapám ugyanis 1988-ban meghalt, így azt az akkori áron 1 millió forintos értéket, ahogy az ő tudását is elnyelte a rendszer. Ettől függetlenül mindig vonzott ez a hivatás, szerettem a szabadságát, azt, hogy a gazda a maga ura lehet, így a pályaválasztás után belefogtam. Kemény munka volt, sokszor komoly rizikókkal, de nem cserélném el semmiért. Ma már a 18 éves lányom is besegít, 16 éves kora óta dolgozik akár a nagyobb erőgépekkel is, ha úgy dönt, vele biztosított már a következő generáció is. A kezdetek miatt a tanulási vágy és a küzdeni tudás mindig fontos volt számunkra, ami a mostani extrém években kapóra is jön. Ugyan itt sokkal szerencsésebbek voltunk, mint a keleti részeken, de vetéstől aratásig itt sem esett több 140 mm-nél” – meséli Kesik Péter a kezdetekről és a kihívásokról.

A Győr-Moson-Sopron megyei gazda szerint ilyen évjáratban különösen fontos a jövedelmezőséghez, hogy minőségi termékekkel dolgozzanak a tápanyagpótlás terén. Ehhez ár-érték arányban évek óta az egyik legjobb megoldást az IKR Agrár termékei jelentik számukra.

Kesik Péter

A Lovosulbor lombtrágyát szívesen alkalmazzák a kalászosokban, a repcében, a napraforgóban, a cukorrépában és általában minden kultúránkban – fotó: IKR Agrár Kft.

Az IKR Agrárnak köszönhetően ismerkedtünk meg a Lovosulbor lombtrágyával is, aminek ideális az összetétele a beltartalmi mutatók növeléséhez és úgy gondolom, a termésmennyiség növeléséhez is hozzájárul. Kalászosokban, repcében, napraforgóban, cukorrépában és általában minden kultúránkban szívesen alkalmazzuk, mert a mikro- és makroelem-tartalma kedvezően befolyásolja a termelést. A Lovosulbor lombtrágyával minimális csapadék mellett sem panaszkodtam a betakarításkor. 8,16 t/ha mennyiséggel, kiváló sikér- és fehérjetartalommal arattuk a bőtermő búzafajtánkat, ami kisebb csodának számított, de még repcében is 3,1 t/ha felett tudtunk mérlegelni. A repcében ehhez az eredményhez persze az is kellett idén, hogy az ember szinte kiköltözött a repceföldre. A kártevők megelőzéséhez ugyanis olyan erőfeszítések kellenek manapság a növényvédelemben, ami miatt non-stop figyelnünk kell az állományra – de ez egy másik történet.”

napraforgó

A Lovosulborban található kén olajosnövényeknél kedvezően befolyásolja az olajszintézist – fotó: IKR Agrár Kft.

Milyen tápelem-összetétel biztosít hatékonyságot a Lovosulbor lombtrágyának?

  • A kiváló keverhetőségű, növényvédőszerekkel gond nélkül kombinálható lombtrágya 16% nitrogént, 15% ként és 1,5% bórt tartalmaz, míg a stressztűrés fokozásához ideális arányban mikroelemeket is biztosít: molibdén, cink, vas, réz, mangán. A benne található kén olajosnövényeknél kedvezően befolyásolja az olajszintézist, míg kalászosoknál a fehérjeszintézis fokozásával fontos pillér a jó beltartalmi mutatókhoz. A benne található kén a nitrogén jobb hasznosulását is segíti, amit ammónium és karbamid formában is tartalmaz a lombtrágya.
  • Szántóföldi növényeknél 150-250 l/ha vizes oldatban célszerű a készítményt kijuttatni, javasolt dózisa napraforgóban 2-3 l/ha (6 leveles állapottól a virágzás kezdetéig), őszi káposztarepcében 2-3 l/ha (őszi négy leveles állapottól és kora tavasszal az első oldalhajtások megjelenésétől a virágzásig), kalászosok 2-3 l/ha (kalászhányás idején).

cukorrépa

A lombtrágyázás a cukorrépában is látványos eredményeket biztosít – fotó: IKR Agrár Kft.

Milyen technológia részeként alkalmazták sikeresen Kesik Péterék gazdaságában a Lovosulbor lombtrágyát?

A beledi földeken Kesik Péterék szinte a kezdetek óta forgatás nélküli technológiával dolgoznak, az alapművelés után számos más, az IKR Agrár kínálatában elérhető műtrágya, valamint más készítmény is üzemi technológiájuk részét képezi.

„Már 2005 óta lazítással készítjük elő a talajt a kultúráinknak, ősszel komplex műtrágyát juttatunk ki. Ez repcében talajtípustól függően 250-300 kg/ha, és már nem is követi alaptrágyázás. Búzában pedig 200-250 kg 9-23-30-as műtrágyát jutattunk ki hektáronként, szintén az IKR Agrártól. Tavasszal ezt követi 600 kg/ha MAS 27%-os nitrogéntartalommal, majd jöhet a lombtrágyázás. A Lovosulbort általában szezononként két alkalommal juttatjuk ki az adott kultúrához javasolt felső dózis értékhez közelítve, a kijuttatást mindig összehangoljuk az időszakos növényvédelmi kezelésekkel. Keverhetőségére, kijuttathatóságára sosem volt még panaszunk, könnyű dolgozni a készítménnyel. Amikor csapadékosabb év van, akkor egyértelműen látszik a kijuttatás után a hatása, zöldebbek, frissebbek a növények. Természetesen ahhoz, hogy működjön, valamennyi esőre szükség van. Nem csodaszer, kiváló lombtrágya, amire ugyanúgy számíthattunk ebben a kihívásokkal teli évben, mint magára az IKR Agrárra. A céggel régóta dolgozunk, mindig gyorsan beszerzik, amire szükségünk van, náluk még érték az adott szó. Olyan partnerség ez, ami a következő években is velünk marad, a Lovosulborhoz hasonlóan.”

„A környező állományok már felszáradtak, de a Lovosulborral kezelt napraforgónk még bírja”

Gergely Csabáék Bács-Kiskun megyében 300 hektáros területet megművelő családi gazdaságában nehezebb bemutatkozó évet nem is kívánhatott volna egy lombtrágya. A lehullott csapadékmennyisége a Dunától keletre a műveléshez elegendő minimumot súrolta, ami mind a repcét, mind a napraforgót megviselte a kunszentmiklósi gazdaságban is. Ugyan az üzemi átlagokkal nem, a Lovosulbor lombtrágyával mégis elégedett helyben a termelő.

Gergely Csaba

Gergely Csabáék a termés mennyiségét, minőségét javító tápelemeket a levélzeten keresztüli lombtrágya alkalmazásával igyekeztek pótolni – fotó: IKR Agrár Kft.

„A homokos talajoktól az enyhén szikes területekig számtalan talajtípust találni errefelé, amelyeknél folyamatos problémát jelent a mikroelemek kiürülése. Mivel ekkora léptékben szervestrágyázást nem tudunk folytatni, így a termés mennyiségét, minőségét javító tápelemeket a levélzeten keresztüli lombtrágya alkalmazásával igyekszünk pótolni. Ilyen szempontból figyeltünk fel az IKR Agrár Lovosulbor lombtrágyájára is, ami minden számunkra fontos tápelemet tartalmazott egyetlen terméken belül. Ez sokat könnyített a munkán a 30 hektár repcében és 40 hektár napraforgóban, ahol próbára tettük. A készítményben ideális dózisban található a megtermékenyüléshez szükséges bór, valamint az olajtartalom növeléséhez szükséges kén. Az esővel nekünk sem volt szerencsénk, így a repcetermésünk idén 1,5 t/ha-val jócskán elmaradt a megszokottól, de ez nem a Lovosulbor hibája. Napraforgó esetében jelenleg még bizakodóbbak vagyunk, nem tudom, hogy ez a lombtrágya érdeme vagy sem, de amíg a környező táblák már elkezdtek elszáradni, addig a mi napraforgóink még tartják magukat.

napraforgó

A Lovosulbor javasolt dózisa napraforgóban 2-3 l/ha (6 leveles állapottól a virágzás kezdetéig) – fotó: IKR Agrár Kft.

A gazdálkodónál a lombtrágya-kijuttatást a növényvédelmi kezelésekkel egy menetben, a kultúrákhoz ajánlott dózisban végezték az állományokban, amelyeknél más IKR Agrár műtrágyákat is kijuttattak.

„Az őszi káposztarepcében forgatás nélküli technológiával dolgozunk, viszonylag intenzív termesztést folytatunk, amibe évente két regulátorozás és egy gombaölőszeres kezelés tartozik bele. A Lovosulbort szárbaszökkenés előtt juttattuk ki a regulátor és egy rovarölőszer társaságában 3 l/ha dózisban. Napraforgóban forgatásos műveléssel dolgozunk, viszonylag kevés kezelés mellett, ami egy gyomirtást, egy sorközművelő kultivátorozást és egy gombaölőszeres kezelést takar, amivel párhuzamosan jutattuk ki lombtrágyát is csillagbimbós állapotban. Idén alaptrágyaként két Hunfert műtrágyával dolgoztunk, a napraforgóban 150 kg Hunfert 8-21-21-et, míg az őszi káposztarepcében 200 kg Hunfert 10-26-26-ot juttattunk ki hektáranként. Ezt a napraforgóban további 80 kg kalcium-ammónium-nitrát egészítette ki talajfertőtlenítőszer társaságában. Az IKR Agrárra mind személyesen, mind termékek terén egyaránt számíthatunk, ajánlásokkal segítik a munkát, betartják, amiben megállapodunk.”

Minőségi termés reális ráfordítással, körülményektől függetlenül? Válassza az IKR Agrár kínálatában elérhető folyékony lombtrágyákat kultúraspecifikus összetétellel! Területi képviselőik országos lefedettséggel várják megkeresését → www.ikragrar.hu/kapcsolat