A gazdák egy része már lemondóan tekint a következő évjáratra is, hiszen a kisgazdaságokban nehéz tartani a lépést, ami terméscsökkenéssel járhat együtt. Míg mások szerint mindez csak a partneren múlik inputanyagok és növényvédő szerek terén.

Fóthi Norbert, aki 1999 óta vezeti családi gazdaságukat Komárom-Esztergom megyében, bizakodó. Az IKR Agrár technológiai ajánlásait követve ugyanis növényei 3 éve dacolnak az aszállyal, és a nyereségre sincs panasz. Választott integrátor cégének ugyanis ugyanaz fontos, mint a termelőknek műtrágyák és lombtrágyák terén: kevesebb költségből nagyobb jövedelem.

Fóthi Norbert

Fóthi Norbert – fotó: IKR Agrár Kft.

A napraforgóban, árpában, búzában, repcében és kukoricában náluk jól vizsgázott műtrágyákról, lombtrágyákról és üzemi eredményekről kérdeztük Fóthi Norbertet.

Bő termés megfogott költségekkel? Átlag feletti üzemi eredmények az IKR Agrár műtrágyákkal

Fóthi Norbert szívének mindig kedves volt az agrárium. Ez akkor kezdődött, amikor 6 évesen kombájnba ülhetett az akkori TSZ-ben. A növénytermesztésbe végül mégis kitérővel, a vendéglátásból érkezett, de sosem bánta meg a cserét. Szerinte ugyanis olyan függetlenséget, szabadságot ad ez a munka a gazdának, ami miatt megéri csinálni.

„Apám agronómus volt Környén, így kezdődött a mi családi gazdaságunk története. Ahogy teltek az évek, valakinek át kellett vennie a földeket, folytatnia kellett a megkezdett munkát. Ez a személy végül én lettem, így ma 550 hektáron gazdálkodunk, a hagyományos növényi kultúrákat – őszi árpa és a repce, kukorica, napraforgó, búza – termesztve. Csak egyetlen dolgot sajnálok, hogy nem előbb döntöttem így" – vág bele munkájuk ismertetésébe a környei gazda.

A szakma szeretetét még az sem csorbította Fóthi Norbertben, hogy az elmúlt évek nem voltak szűkmarkúak a kihívásokat illetően, aszállyal, inputanyag-drágulással nekik is meg kellett küzdeniük. Csüggedésnek vagy borúlátásnak azonban Környén nyoma sincs. A termelő ugyanis hangsúlyozza, olyan termékekkel, szakmai háttérrel és partnerséggel, amivel az IKR Agrárral helyben dolgoznak 1999 óta, bármi leküzdhető.

„Itt Komárom-Esztergom megyében már harmadik éve dúl az aszály, kőkemény küzdelmet folytatunk az égiekkel a termésért. Ezért legyen szó műtrágyázásról vagy növényvédelmi kezelésekről, szigorúan ellenőrizzük a hatékonyságot, az évet csak így lehet nyereséggel zárni. Épp ezért, amikor azt mondom, hogy ehhez az IKR Agrár technológiai csomagajánlataira, termékeire érdemes hagyatkozni, azt nem a megszokás mondatja velem, hanem feketén-fehéren az eredmények. Az ő lombtrágyáikkal, komplex műtrágyáikkal és starter műtrágyáikkal kiváló ár-érték arányon tudunk termelni. Kevesebb inputanyaggal biztosíthatjuk a bő termést."

Fóthi Norbert szerint persze valamennyi szerencse is kellett mindehhez, de a szakértelem fontosabb tényező.

„Az utolsó utáni pillanatban eddig még mindig érkezett valamennyi eső. De ahhoz, hogy mennyiségre és minőségre egyaránt kiváló évet zárjunk az országos átlagok felett, elengedhetetlen az a technológia és tudás, ami a termékekben és az IKR Agrár csapatában megvan. Árpában 8 tonnás lett az üzemi átlagunk, búzában 7,2 tonnás, repcében 3,4 tonnás, napraforgóban 3,6 tonnát, kukoricában 10 tonnát mértünk. Az olajos növényeinknél az olajtartalom is szépen alakult, ekkora véletlenek nincsenek."

Starterek és komplex műtrágyák célzott tápelempótláshoz

Fóthi Norbert az IKR Agrár növényorvosával együtt dolgozva az alaptrágyázástól a starter és lombtrágyázásig a cég javaslatait ülteti át a gyakorlatba. Ahol a saját adottságaik miatt lényeges, ott finomít ezeken.

Rengeteg terméket használok az IKR Agrártól. Utánaolvasok a készítményeknek, követem az eredményességet, ha nálunk valamiből emelt dózissal jobb egy termésnövelő anyag, emelek, ha a kívánt hatást kevesebbel is elérem, akkor csökkentek. A tapasztalatokat mindig átbeszéljük az IKR Agrár szakértőjével is."

A használt műtrágyák közül néhányat Fóthi Norbert külön kiemelt:

Hunfert NPS ImmunMAX (NPS 20-10-27) starter hatású komplex műtrágya

Ez a komplex műtrágya 20%-os nitrogén- és 10%-os foszfortartalmával starter hatással bír, de jelentős kén-, valamint kalciumkiegészítése a sejtfalképződést, beltartalmi mutatókat is kedvezően befolyásolja, míg magnéziumkiegészítése és előre mutató mikroelem-tartalma a növényi immunrendszer erősítésével az ellenállóképességet javítja, célzott táplálást tesz lehetővé a kultúráknak.

Hunfert granulált műtrágya

„A Hunfert műtrágyacsalád több termékét is próbáltam, mindegyiket kiváló vízoldékonyság, minőség jellemzi, semmilyen probléma nincs a kijuttatásukkal. A Hunfert NPS ImmunMAX kiemelkedően jó termék, amit a starthatásért szinte minden kultúrában alkalmazunk. Kivétel a napraforgó, ott egy speciális IKR Agrár termékkel helyettesítjük azt. Őszi vetésű kultúrákban a vetéssel egy menetben juttatjuk ki, tavasszal pedig ügyelünk rá, hogy minél hamarabb elérhető legyen belőle a növényeknek a friss foszfor az induláshoz. 150-200 kg/hektár dózisban kimondottan ideális NP komplex például a repce termesztéséhez."

ENSIN magas kéntartalmú speciális nitrogén műtrágya

Az IKR Agrár kínálatában megtalálhatóak a szlovákiai DUSLO műtrágyagyár készítményei is, amelyeket minőségük miatt kontinensszerte ismernek és kedvelnek a gazdák. Ezek közül a fejtrágyaként, kiegészítőtrágyaként kiváló ENSIN műtrágyával vannak még kiemelkedően jó tapasztalatai a környei gazdának.

„Az ENSIN-t tavaszi és őszi kalászosoknál, napraforgóban, repcében lehet jól alkalmazni kénpótlásra. Amiatt, hogy késleltetett lebomlású termék, képes hosszú távon elérhetővé tenni a nélkülözhetetlen tápelemeket a növényeknek a fejtrágyázás után. A használatával nyugodtak vagyunk, nem csak mennyiségre, de minőségre is biztosan minden rendben lesz a terméssel. Kénpótlásra az IKR Agrár kínálatából még a DASA-val vannak hasonlóan jó tapasztalataink."

Heliastart starter műtrágya: gyors fejlődés, homogén állomány napraforgóban

Ami Fóthi Norbertéknál az általános starter hatás érdekében a Hunfert NPS ImmunMAX komplex műtrágya, az a napraforgó esetében egyértelműen a Heliastart starter, szintén az IKR kínáltából. A terméket a gazdálkodó nagyra becsüli, kilenc tápelemből összeállított speciális formulája ugyanis mindent képes megadni a növényeknek. Csúcsminőségű foszfort a növekedéshez, extra kéntartalmat az olajképződéshez, immunizáló anyagokat (vasat és mangánt) és a megtermékenyülést segítő bórt.

Starter műtrágya

„A Heliastart starter műtrágyát a lombtrágyázásban a Borosan Fortéval kombinálva szemkötődés, olajtartalom és termésmennyiség terén egyformán kiváló eredményeket tudunk elérni. Problémamentesen alkalmazható termékek, nyugodtan próbára tehetik azokat a technológia részeként a gazdatársak."

IKR Agrár lombtrágyákkal az aszály sem ellenfél

A lombtrágyázásnak eleinte nem szenteltek kiemelt figyelmet Fóthi Norberték gazdaságában, azonban, ahogy a gazda fogalmaz, meg is fizették érte a tanulópénzt. A folytatásban ezért is kedvelték meg különösen a Lovochemie lombtrágyákat az IKR Agrártól.

„Amikor a mai árakkal valaki kiszórja a földekre a műtrágyát, majd végignézi, ahogy egy 6 hetes szárazság miatt hasznosulás nélkül elillan belőle minden hatóanyag, az olyan tanulópénz, amit nem felejt el. Ezt saját káromon tapasztaltam meg. Ezután kezdtünk el olyan lombtrágyákat alkalmazni, mint a Lovospeed, vagy a Borosan Forte levéltrágya, és a különbség szembeötlő volt!

folyékony műtrágyák

Az előírt dózisban a növényvédelmi kezelésekkel összhangban juttatjuk ki a Lovochemie folyékony levéltrágyáit. A búzánk sikértartalmában, a repcénk olajtartalmában ezeknek rengeteget köszönhetünk. Ezért mondom, hogy amelyik gazda nem akar öngólt rúgni a műtrágyázással, az IKR Agrár termékeit választja!"

Az IKR Agrárral olyan dolgozni, mint a régi időkben

Ahogy a gazdavélemények is mutatják, az IKR Agrár műtrágya-készítményei kiválóan működnek. Azonban, ahogy azt Halasi Zsolt, az IKR Agrár Komárom-Esztergom megyében illetékes területi képviselője hozzáteszi, kell az emberi plusz is a sikerhez ebben a szakmában.

Tisztesség, bizalom. Régi, fontos értékek, amelyek ott vannak egy kézfogás mögött mind a mai napig, ha egy gazdálkodó az IKR Agrár Kft.-vel köt üzletet. Ez a nyugodt munka alapja, aminek olyan régi sikeres együttműködéseket köszönhetünk, mint amelyikről Fóthi Norbert is mesélt."

Az IKR Agrár Kft. szakértője hozzáteszi: hála annak, hogy a cég az AGROFERT csoport tagja, amely Közép-Európa legnagyobb agrártermelő, kereskedelmi, vegyipari és élelmiszeripari holdingja, a gazdálkodók nyugodtak lehetnek, történjen bármi, partnerekként nem kell műtrágyahiánytól tartaniuk.

„A hazai gyártókapacitásokkal, valamint a cégcsoporton belül Csehország és Szlovákia legnagyobb műtrágyaüzemeivel a termésnövelő anyagok piacán is sziklaszilárd alapokon áll az IKR Agrár Kft., számíthatnak ránk a gazdák."

Csúcstermés reális ráfordítással? Válassza az IKR Agrár lombtrágyákat, komplex és startműtrágyákat! Személyre szabott ajánlatokért forduljon az IKR Agrár területileg illetékes értékesítőihez: www.ikragrar.hu/kapcsolat.