Őszi kalászosok és repce nitrogén fejtrágyázása

Mit tegyünk azért, hogy a kiszórt nitrogén nagyobb része a növénybe kerüljön, és ne a levegőbe?

Szilárd technológia esetén minél korábban (59/2008 FVM rendelet szerint kalászosok február 1-jétől, repce február 15-étől) a teljes tervezett nitrogén adagot PhosAgro NITRIVA® UREA 46 granulált karbamiddal adjuk ki és lehetőleg hengerezzük le. Ha még biztosabbra akarunk menni és minimalizálni akarjuk a párolgási veszteségeket, akkor használjunk PhosAgro NITRIVA® Pro L - BASF Limus® Pro inhibitoros granulált karbamidot.

A Limus® Pro a legjobb – két komponensű – ureáz inhibitor, a PhosAgro NITRIVA® Pro L termék a Keleti Agrár Kft. Bátaszéki telephelyén készül.

műtrágya

Karbamid impregnáló berendezés Bátaszék – fotó:Keleti Agrár Kft.

PhosAgro NITRIVA® Pro L műtrágya

PhosAgro NITRIVA® Pro L – fotó: Keleti Agrár Kft.

A repce kénigénye 60-70 kg/ha elemi kén! Ezt a kénigényt csak magas kéntartalmú műtrágyával lehet kielégíteni. Első fejtrágyának szórjon NS 20-24 (24% elemi kén!) granulált műtrágyát.

Folyékony technológia esetén használjon növényspecifikus BÁTASOL termékeket. A BÁTASOL mindig több, mint egy UAN oldat: cink, réz és kén tartalmú UAN oldatok kedvező áron.

műtrágya kijuttatás műtrágyaszóró

Folyékony fejtrágya kijuttatása – fotó:Keleti Agrár Kft.

Adjuk ki a tervezett mennyiség 60-80%-át minél korábban. Az UAN oldatok is kiegészíthetők inhibitorokkal, vagy adagolhatunk hozzá ammónium tioszulfát (ATS NS 12-26) oldatot. Az ATS nitrifikáció gátló tulajdonságokkal rendelkezik, amely lassítja az ammónium nitráttá történő átalakulását, elnyújtja a műtrágya nitrogén szolgáltatását ezzel csökkentve a nitrogén veszteséget és a környezet terhelést.

A kén minden növénynél javítja a termés minőségi paramétereit, fokozza a többi tápanyag (különösen a nitrogén) hatékonyságát, javítja a növény stresszellenálló képességét.

Tavaszi vetésű növények nitrogén alaptrágyázása

Hogyan érhetjük el, hogy a legnagyobb nitrogénfelvétel idején (pl. kukorica címerhányás) is legyen elegendő N hatóanyag?

Szilárd technológia: PhosAgro NITRIVA® UREA 46 granulált karbamid műtrágya kijuttatása vetés előtt 6-10 nappal. A kijuttatás időpontja függ a talaj tulajdonságaitól és a kijuttatott dózistól.

PhosAgro NITRIVA® Pro L inhibitoros granulált karbamid használata esetén a nitrogén feltáródás lassabban indul, tovább tart és a nitrogén felhasználás is hatékonyabb lesz. Mindkét terméket rövid időn belül dolgozzuk be a talajba.

Folyékony technológia: kukorica alá cinktartalmú BÁTASOL, napraforgó alá kéntartalmú BÁTASOL. A nitrogén felhasználás hatékonyságát javíthatjuk inhibitor, vagy ATS adagolásával.

A karbamid és az UAN oldatok nyugodtan használhatók 6 – 6,5 talaj pH-ig, pH 6 alatti talajokra csomagban ajánlunk igen kedvező áron kiváló minőségű Kalkkorn talajjavító anyagot.

Tavaszi vetésű növények startertrágyázása

Folyékony technológia: PhosAgro APALIQUA® APP NP 11-37 - 70% polifoszfát tartalmú ammónium polifoszfát műtrágya.

A szilárd foszfor műtrágyák ára folyamatos emelkedést mutat. Ebben a környezetben egy lényegesen hatékonyabb foszfor oldatműtrágya alkalmazása már nemcsak szakmailag, de gazdaságilag is ésszerű döntés.

Tavaszi vetésű növények startertrágyázása foszfor műtrágyával

PhosAgro APALIQUA® APP NP 11-37 10 literes kiszerelésben – fotó: Keleti Agrár Kft.

A Keleti Agrár Kft. saját kísérletben mérte, hogy a polifoszfát forma rendívül gyorsan növeli a talaj felvehető foszfor készletét és csapadék hatására lefelé elmozdul.

Felhasználása:
• Starter adagolóval vetéssel egymenetben 30 – 40 l/ha
• Magágykészítés előtt felületre szórva 100 – 150 l/ha

A PhosAgro APALIQUA® APP NP 11-37 kiválóan keverhető mikroelemekkel, szükség esetén kálium tioszulfát (KTS 25-17), vagy UAN folyékony műtrágyával.

APP 11-37 + mikroelem oldatok

APP 11-37 + mikroelem oldatok – fotó: Keleti Agrár Kft.

A Keleti Agrár Kft. termékeiről részletes tájékoztatást kaphat a cég márkakereskedőitől, vagy területi képviselőitől: keletiagrar.com