A mesterséges állományszárításnak számos előnye van:

• Az eltérő érési fázisban lévő növényekből homogén állomány alakul ki a betakarításra, ezáltal gyorsabban, kisebb veszteséggel történhet az aratás. Állományszárítás nélkül a nedvesebb táblafoltokban eltömődhetnek a rosták, míg szárazabb táblarászekben, változatlan levegőmennyiségnél a ventillátorok kifújhatják a könnyebb kaszatokat  a gépből.
• Gyomos állományokban megfelelő ütemű aratást tesz lehetővé. A gyomok száraz állapotban kerülnek a kombájnba, így kevésbé zavarják a cséplőszerkezet és a rosták működését. Zölden eltömődést okozhatnak és emiatt növelik a szemveszteséget.
• Jelentős szárítási költségmegtakarítás érhető el alkalmazásával.
• A korábbi betakarítás miatt csökken a madárkártétel és a tányérbetegségek okozta termésveszteség.
• Időben elkészíthető a talaj a napraforgó után leginkább következő gabonafélék számára.
• Fontos szempont lehet az is, hogy  korábbi betakarítással talajnedvességet lehet megőrizni, hiszen annyival rövidebb ideig fogja a napraforgó mélyre hatoló gyökérzete szárítani a talajt.

A napraforgó állományszárítására ideális készítmény a ROUNDUP MEGA, a következő okok miatt:

• A ROUNDUP MEGA hatónyaga szétterjed az egész növényben, így szárító hatása a tányártól a gyökércsúcsig terjed, szemben a kontakt hatású készítményekkel, amelyek lokálisan a permetcsepp körül fejtik ki hatásukat..
• Különleges összetételének köszönhetően változékony körülmények között is jól hat.
• Kíméletesebben szárít, mint a kontakt készítmények és emiatt aratáskor nem keveredik a terménybe apró, száraz  növényi törmelék, amely biztonságtechnikai kockázatot jelenthet a szárítóban.
• Évelő gyomokkal fertőzött területen akár tarlókezelés szintű hatást nyújt.
• Jól írtja a rizómás, szulfonil karbamid rezisztens fenyércirkot is, megkönnyítve a gyomirtást, amennyiben kukorica a következő növény a vetésforgóban.
• Az eső utáni kaszat-visszanedvesedés minimális.

Széles körű tapasztalatok a ROUNDUP MEGA alkalmazásával

A ROUNDUP MEGA 2003-ban történt engedélyezése óta számos minősített vizsgálat került beállításra a készítménnyel napraforgó állományszárítás céljából, illetve folyamatosan nyomon követjük a gyakorlati felhasználást.

Legfontosabb megfigyelések:

A gyors és hatékony felszívódásnak, transzlokálódásnak köszönhetően gyommentes vagy kevésbe gyomos állományban a legkisebb engedélyezett dózis is kielégítő hatást nyújthat. (1. ábra)

napraforgó1. ábra. ROUNDUP MEGA 1,6  l/ha hatása 2 héttel a kezelés után. Tata, 2013. szeptember 13. Nagyparcellás, minősített, független vizsgálat.

A teljes növény leszárításával magasabb lehet a betakarított termény mennyisége a kezeltben, a kezeletlen kontrollhoz képest. (2. ábra)

ábra• A ROUNDUP MEGA kezelés jelentősen csökkenti a kaszatnedvességet. Korábbi megfigyelés, hogy a kezeletlen vagy gyomos állományból származó termény felületi nedvességtartalmát megnövelik a kombájnba a betakarítás folyamán bekerülő növényi részek és emiatt ilyen esetben a kombájnból kikerülő termény magasabb nedvességtartalmat mutat, mint a közvetlenül a tányérből vett minták. (3. ábra)
ábra• A ROUNDUP MEGA a betakarítás idejére a napraforgót gyakran túlnövő, így a betakarítást zavaró egynyári és évelő gyomnövények széles skálája ellen nyújt megbízható hatást. (4. ábra)
ábraJavasolt alkalmazásmód

A ROUNDUP MEGA alkalmazása a szárazanyag beépülés végén ajánlott, amikor a tányérok citromsárga színűek és tányéron a pikkelylevelek már száradásnak indultak. Ekkor a kaszatok jellemző nedvességtartalma 20-25%, de a hibrid típusától függően előfordulhat 20% alatti érték is.

A kijuttatás történhet légi úton vagy széles szórókeretes önjáró hidas permetezővel. Mind a két esetben a nem célzott növényállományok védelme érdekében elsodródásgátló, Companion Gold alkalmazása szükséges.

További információkért látogasson el a Kwizda Agro Hungary Kft. weboldalára!

logó