• Széles hatásspektrum
  • Rugalmas kijuttathatóság
  • Csapadékfüggetlen

A Syngenta ajánlatában szereplő nagy termőképességű Express®-toleráns hibridek (Suman HTS, Sumiko HTS) posztemergens gyomirtására javasoljuk a Fluence* gyomirtó szert (hatóanyag-tartalma 50% tribenuron-metil).

Alkalmazása a napraforgó 2-6 leveles kora között lehetséges. A magról kelő kétszikű gyomnövények szik-, 2 leveles (maximum 4 leveles), míg a mezei acat tőlevélrózsás állapotában érzékeny a készítményre.

gyomnövények

1. kép: Jobbra Fluence hatása csattanó maszlag ellen a kezelést követő 33. napon (Környe 2020. június 17.) – fotó: Syngenta

A készítmény hatékonysága kimagasló a száraz időben nehezen irtható libatop fajok (Chenopodium spp.), selyemmályva (Abutilon theophrasti), csattanó maszlag (Datura stramonium 1. kép) és szerbtövis (Xanthium spp.), keserűfű (Polygonum spp.) és disznóparéj (Amaranthus spp.) fajok illetve mezei acat (Cirsium arvense) ellen. Ellenük a Fluence* dózisa 45 g/ha. Különösen a mezei acatot lehetne kiemelni, mivel a herbicid-toleráns technológiák közül ez a termék oldja meg a legjobb hatékonysággal ezt a gyomnövényt. Gyakorlatilag a talaj felszíne feletti növényi részeket teljesen leszárítja. A gyom a sorközművelést nem akadályozza, így az adott évre a probléma megszüntethető.

Az olyan kisebb jelentőségű, de térségenként nagy gondot okozó gyomnövények ellen is hatékony, mint a fekete ebszőlő (Solanum nigrum), a varjúmák (Hibiscus trionum), vadrepce (Sinapis arvense) és az ebszikfű (Tripleurospermum inodorum). Minden esetben javasolt nedvesítőszer, a Trend 90 0,1%-os koncentrációban. Elhúzódó gyomkelés és parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) ellen az osztott kezelésre van szükség, a gyomok szik-2 leveles állapotában elvégezve (2. kép). A két kezelés között 10-14 napnak kell eltelnie. A második kezelésre a parlagfű kelésének következő hullámának idején van szükség, amikor a már korábban meggyötört gyomnövények ellen is védekezünk. Mindkét kezeléshez szükség van a nedvesítőszerre is.

gyomirtó hatása a parlagfű ellen

2. kép: Osztott Fluence kezelés (2X Fluence 22,5 gha + Trend 0,1 %) hatékonysága heterogén fejlettségű parlagfű ellen (Környe 2019. június 25.) – fotó: Syngenta

A készítmény használata nem befolyásolja az utónövény választását, mivel nem rendelkezik a lehetséges utónövényekre káros hatással.

Amennyiben a területünk egyszikű gyomnövényekkel is fertőzött, úgy a Leopard 5 EC** szelektív egyszikű irtó készítménnyel tudunk ellenük biztonságos módon védekezni, a Fluence* kezelés után minimum 7-10 nap várakozás betartása mellett.

A készítmény szelektivitása biztosítja a napraforgó biztonságát, a legnagyobb termésátlagok lehetőségét a gyommentes területen, amelyet fejlesztő csapatunk több éven keresztül végzett kísérletsorozata igazolja.

A készítmény más gyomirtó szerekkel történő együttes kijuttatása nem javasolt!

Kultúra Károsító Kezelések száma Kezelések közötti min. idő (nap) Dózis l/ha Víz l/ha Utolsó kezelés fenostádiuma
Kizárólag Express®-toleráns napraforgó hibridekben Magról kelő kétszikű gyomok, mezei acat 1 - 45 200-300 2-6 leveles állapot között BBCH 12-16

2 8-14 22,5+22,5

Papp Zoltán
Kukorica és napraforgó növényvédőszer-kampánymenedzser
Syngenta Kft

Express® az FMC bejegyzett védjegye.
*A Fluence azonos a 534/2006. NTKSz számon engedélyezett Express 50 SX gyomirtó permetezőszerrel. A Fluence® az FMC Corporation vagy leányvállalatainak márkaneve és a jogtulajdonos engedélyével a Syngenta vagy leányvállalatai által felhasználható.
**A Leopard 5 EC az ADAMA Hungary Zrt. bejegyzett márkaneve.