Azt mindannyian tudjuk, hogy a hibridválasztáson sok múlik, de a jó választáshoz választási lehetőségeket is kell biztosítani. E tekintetben a Syngenta élenjár, amit számos sikeres hibridje, mint a régi NK Kondi, az újabb SY Bacardi vagy SY Excellio kedveltsége is, sok közismert hibrid mellett igazol.

A hibridek terméspotenciálját a genetikájuk, de bennük rejlő lehetőségek érvényre jutását ökológiai tényezők bonyolult rendszere határozza meg. Az, hogy egy hibrid, táblaszinten, a tenyészidőszaka során, mennyit tud a genetikai terméspotenciáljából realizálni, külső tényezők nehezítik vagy ritkábban segítik. A cikkünkben bemutatott két új hibrid kísérletekben már évek óta bizonyít, de üzemi termesztésben idén debütálnak. A termésstabilitás és a rendkívül magas terméspotenciál génjeikbe kódolt, de mi a Syngentánál már azt is megmondjuk, hogyan lehet azt érvényre juttatni.

Syngenta

A SY Onestar a már jól ismert NK Neoma-genetika új, magas termőképességű tagja. A korai érésideje kedvezőbb évjáratokban a deszikkálás nélküli betakakarítást is lehetővé teheti. Alacsony vagy közép-magas növekedés jellemzi, amely kényelmesebbé teheti a földi gépes vagy alacsonyabb hasmagasságú hidas permetezőgépek használatát. Kiváló betegség ellenállóságának köszönhetően biztonságosabb a növényvédelme a Sclerotinia, Verticillium és a rozsda fertőzések ellen.

Terméspotenciálja, magas olajtartalma elérhetővé teszi a szerződéses ár feletti olajprémiumot.

Kiemelkedő terméspotenciálját az IKR kísérleti hálózatában 32 hibrides mezőnyben megszerezett első helyezése kiválóan igazolja. (1. ábra)

napraforgó

1. ábra: 2020-as IKR kísérletek rangsorában az SY Onestar az élen.

Jól reagál az intenzív termesztéstechnológiára, de alacsonyabb terméspotenciálú helyeken sem okoz csalódást. A Magyarországon eddig azonosított összes peronoszpóra rasszal szemben toleráns és a napraforgó szádor A-E rasszáig ellenálló. Gyakorlatilag mindenütt biztonsággal termeszthető.

Az SY Onestar hibridet azon napraforgó termesztőknek ajánlja a Syngenta, akik nem elégednek meg az átlagos termésmennyiséggel, hanem emelni szeretnék termésátlagukat a Clearfield® Plus szegmensben.

suman hts

A Syngenta az Express® toleráns szegmensét kibővítve idén már forgalomba hozta a Suman HTS hibridet, mely a már klasszikusnak számító NK Kondi hibrid Express® toleráns változata. Az itt leírt hibrid kiemelkedő terméspotenciállal rendelkezik, melyre az egyik legjobb példa, hogy a tavalyi évben (2019), az IKR kísérleti hálózatában, 38 hibrid közül a második helyen végzett. Ezt az eredményt csupán az SY Bacardi hibridünk tudta felülmúlni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Suman HTS hibrid érte el a legmagasabb termést az Express® toleráns hibridek között (2. ábra).

napraforgó

2. ábra: 2019-es IKR kísérletek eredményei, 38 hibrides mezőnyben

A Suman HTS a legújabb közép-korai hibrid a linolsavas, Express®-toleráns szegmensben. Kiváló terméspotenciállal, magas olajtartalommal és jó betegség ellenállósággal rendelkezik. A NÉBIH kísérleteiben, első évében (2018) 2,9%-al múlta felül a saját éréscsoportjának átlag termését. A 2019. évi NÉBIH eredmények szerint, terméspotenciálját tekintve, a már piacon lévő Express® toleráns hibridek közül a legmagasabb termőképességű (3. ábra)

napraforgó

*Suman HTS (NX82219)

3. ábra: NÉBIH kísérletek 2019, SU középérésű kezelt csoport

Ezerkaszat tömege magas (76,5 g, NÉBIH 2018). A növény magassága viszonylag nagy (185 cm, NÉBIH 2018), ezért túlsűrítése, az ideálisnál magasabb vetőmagnormával történő vetése nem javasolt. A napraforgószádor E-rasszáig toleráns, mely a magyarországi körülmények között az ország teljes területén védettséget biztosít a parazitával szemben. Teljes körű peronoszpóra rezisztenciával rendelkezik, ami specifikus genetikai ellenállóságot biztosít az eddig világszinten ismert peronoszpóra patotípusokkal szemben.

A hibrid kiemelkedő terméspotenciálja okán intenzív körülmények között rekordtermésre képes.

Sumiko olajtartalom Kondi genetikán. Biztonsággal termelhető Magyarország összes napraforgó-termesztési régiójában, kimondottan javasolt azokon a területeken, ahol az újonnan meglelt (2017) és leírt 724-es peronoszpóra patotípus jelen van és károsít.

Összefoglalva a fentieket elmondhatjuk, hogy a két hibrid közül kompromisszumok nélkül választhat gyomproblémája szerint. Válassza a SY Onestar-t, ha gyomviszonyai megoldására a Clearfield® Plus technológia alkalmas, míg a Suman HTS-t, ha Express® technológia adja a jobb megoldást. A magas termés és az olajtartalom mindkét esetben biztosított.

Szeleczki Attila
vetőmag technológia szakértő

Az Express® az FMC bejegyzett védjegye.
A Clearfield Plus® a BASF bejegyzett védjegye.