A kén távol tartja az őzt a napraforgótól

Ha 2-3 alkalommal kénezzük a napraforgót, akkor a nagyvadak is elszoknak róla – fotó: VulcanAgro Kft.

Használjunk elemi ként!

Napraforgóban is nagyon sok jó tapasztalatot hozott az elmúlt években a folyékony elemi kén – Vulcan Profi S80 – használata. A kénszuszpenziót már a napraforgó kikelését követően ki kell juttatni, mégpedig nagyobb, 8–12 liter/ha dózisban. Ez történhet önállóan vagy növényvédő szerrel, esetleg lombtrágyával együtt.

Mennyi ideig hat?

A kijuttatást követő egy-két napon belül a napraforgóban is megindul a kén gázosodása. Ez a gáz zavarja a nyulat, az őzet, és ha tehetik, akkor más táblára fognak átmenni és kárt okozni. Ekkora mennyiségű kén 2-3 hét védelmet tud nyújtani, ami elegendő idő, hogy a növény kinője a nyulat.

nyúl ellen védekezzünk kénnel

Nyúl ellen már a kelést követően, azonnal védekezni kell – fotó: VulcanAgro Kft.

Miért kell a második dózis?

Napraforgóban sikeresebb volt a folyékony kénből a két kezelés. Az első kijuttatást követő 3. héten érdemes egy kis–közepes dózissal (4–7 liter/ha) ráismételni. Ekkor még hatni fog az első kezelés is, de annak hatását a második kezelés felerősíti. Így a napraforgó 5–8 hét védelmet kap, ami alatt kellően megerősödik. A vadak elszoknak ennyi idő alatt a tábláról, és máshol végeznek pusztítást.

napraforgó palánta

Napraforgóban a kétszeri kénezést kell alkalmazni: egyet a kelés után, a másodikat 2-3 héttel később – fotó: VulcanAgro Kft.

Keserűsót is tegyünk a második kezeléshez!

Mivel a második kezelés már 8–10 levélpárnál (50–80 cm-es növény) valósul meg, ezért itt már elegendő a lombfelület, hogy összetett tápanyaggal lássuk el a növényt. Nagyon fontos és hiányzó tápanyag a napraforgóban a kén, de legalább ilyen hasznos, ha magnéziumot, bórt, vasat is pótolunk.

A Vulcan Keserűsó + ME + P + Bór olyan összetett hatóanyag-tartalmú termék, amivel egyszerre tudunk 10–12-féle tápanyagot pótolni, magnéziumot és bórt pedig nagy mennyiségben. Ha már vadakat akarunk riasztani, akkor a keserűsóval permetezett növény nem is túl ízletes. Vagyis, egy elemi kénes és keserűsós lombtrágya nemcsak szakmailag indokolt, de a vadvédelemben is sokat tud segíteni.

keserűsó különböző kiszerelésekben

Használjuk a Vulcan Keserűsó bóros változatát lombtrágyaként, akár 2-3 alkalommal! — fotó: VulcanAgro Kft.

Szakmai segítségért keresse a VulcaAgro kollégáit:
Tel.: 06-70-905-5000
VulcanAgro Kft.