Gazdainterjúnkban Mikó Sándorral, a HERGEVICA Kft. növénytermesztési vezetőjével beszélgettünk és ara voltunk kíváncsiak, hogy az olajos növények termesztésére szakosodott gazdaság milyen technológiai elemekkel támogatja kultúráit a vegetáció során.

"A HERGEVICA Kft. Bácskai régióban, Jánoshalmán gazdálkodik 1800 ha szántóföldön, amely jelentős része olajos növény. Ebben az évben 340 ha napraforgót termesztettünk, amiből 120 ha Jaguár XL csíkos étkezési napraforgót étkezési célra termesztjük. A fennmaradó részben általában magas olajsavas napraforgót termesztünk.

A bácskai régióban a csapadékellátottság hektikus, a hőmérséklet országos viszonylatban magas, a talaj adottságaink között megtalálhatók a barna homoktól a kötöttebb mezőségi talajig több talajtípus. A kötöttebb talajokon inkább kukoricát termesztünk, míg a gyengébb adottságú területeinkre kerül a napraforgóból is – fűzte hozzá Mikó Sándor.

műtrágya

"A FitoHorm-mal a szállítás mindig gördülékenyen, pontosan történik." – fotó: Liza agrovideo

"Fontosnak tartjuk, hogy a növényeink tápanyagellátását olyan technológiai elemekkel is kiegészítsük, amelyek az évjárat stresszhatásai ellen is képesek támogatni a kultúráinkat. Ezen célra a FitoHorm készítményeit választottuk.

A FitoHorm csapatát hosszú évek óta ismerem és a kiváló termékeik mellett a szakmai-, valamint technológiai ajánlásaikkal, tanácsadásukkal is meg vagyok elégedve. Úgy jellemezném röviden, hogy szakmai egyetértéssel tekintünk egymás munkájára.

Fontos szempont számunkra továbbá, hogy a kijuttatni kívánt inputanyagokat mindig időben, gyorsan megkapjuk – és ez is a FitoHorm mellett szól, hiszen a szállítás mindig gördülékenyen, pontosan történik.

A FitoHorm termékeket első sorban lombtrágyaként használjuk és szántóföldi permetezőgéppel juttatjuk ki. Polybór Plusz készítményt a teljes területen, minden kultúrában alkalmazzuk. Kijuttatása az első és a második gombaölő kezelésekkel egy menetben 2-2 literrel történik.

A Polybór Plusz magas hatóanyagtartalmú oldatműtrágya, lombtrágya

Egyedi komplexben tartalmaz kiemelt mennyiségben bórt és minden olyan mikroelemet (molibdént, mangánt és rezet), ami a gyors beépüléshez szükséges.

Polybór Plusz virágzásra gyakorolt hatása fokozott és összetett, a virágszervek fejlődésének időszakában kijuttatva azok differenciálódását serkenti, jól fejlett virágképleteket alakít ki.

A molibdén hiányra a keresztesvirágúak (például repce) rendkívül érzékenyek, rosszul fejlődnek súlyosabb esetben a levelek torzulnak sérülés esetén rosszul regenerálódnak. Virágzás előtti kijuttatás esetén a virágpor képződését nagyon pozitívan befolyásolják, fertilitását javítják, a bibét kedvezőtlen körülmények között is hosszan nedvesen tartja. Segíti a pollenek megtapadását és energiát biztosít a pollentömlő hajtásához, így biztosítja a tökéletes kötődést.

Polybór PluszPolybór Plusz Bóroldat Mikroelemekkel – Felhasználási javaslat: 3 liter/ha

A réz és a cink az enzimatikus folyamatokon keresztül jelentősen befolyásolja a generatív szervek kialakulását, fejlődését. A Polybór Plusz-ban lévő réz támogatja a kijuttatás időpontjában az optimális vízháztartást. A termékben lévő mangánnal megakadályozni, illetve gátolni tudjuk a klorofil lebomlását, ezáltal biztosítani tudjuk a megtermékenyüléshez szükséges energiát.

Fontos tudnivaló, hogy a bórt levélen keresztül leginkább szerves kötésben hasznosítják a növények. Felvétele a vegetáció kezdetén a legintenzívebb.

Alkalmazásának előnyei:

 • virágzás előtti kijuttatás esetén a virágpor képződését nagyon pozitívan befolyásolja,
 • a virágpor fertilitását javítja,
 • a benne lévő molibdén a bibét kedvezőtlen körülmények között is hosszan, nedvesen tartja,
 • a benne lévő réz és a mangán az enzimatikus folyamatokon keresztül jelentősen befolyásolja a generatív szervek kialakulását, fejlődését.

Kiemelendő előny, hogy a FitoHorm készítmények rendkívül jól keverhetők, más növényvédőszeres kezelésekkel egy menetben kijuttathatók, így költséghatékony és környezetkímélő módon alkalmazhatók.

Az első gombaölő kezelés mellé még Turbo Káliumot szoktunk adni, általában 2 literes dózisban.

Turbo Kálium a FitoHorm legmagasabb hatóanyag-tartalmú készítménye

A készítmény összesen 97%-os hatónyagtartalommal bír, amelyben megtalálható 4% nitrogén, 36% kálium és 57% kén. Ez a speciális tápelemarány rendkívüli hatékonyságot eredményez.

A FitoHorm Turbo Kálium folyékony oldatműtrágya lombon keresztül gyorsan és hatékonyan hasznosul. A kálium a termés mennyiségének és minőségének biztosítéka.

A kálium szabályozza a fehérjeszintézist, a szénhidrátok és az enzimek működését, továbbá fontos szerepe van a légzésben és a vízháztartás szabályozásában. Fokozza a termések minőségét, színeződését és cukortartalmát, javítja a növények betegséggel, hideg és szárazsággal szembeni ellenálló képességét. Könnyen mobilizálódó elem, hiánya az alsó leveleken jelentkezik.

Turbo Kálium

FitoHorm Turbo Kálium – felhasználási javaslat: 2-3 liter/ha

 • Fokozza az anyagcsere folyamatokat,
 • segíti a szemkitelítődést, a szemekben való szénhidrát felhalmozódását,
 • javítja az ezerszemtömeget és vele együtt növekszik a hozam is,
 • fokozza a termések minőségét, színeződését és cukortartalmát,
 • erőteljesen javítja a hideggel és szárazsággal szembeni ellenálló képességet.

Káliumigényes kultúrák: kalászosok, kukorica, burgonya, cukorrépa, napraforgó, szőlő, dinnye, bogyósok, hüvelyesek, zeller, cékla.

A második gombaölő kezelés mellé pedig 3 liter / ha mennyiségben Mikromax lombtrágya kezelést kapcsolunk.

A MIKROMAX készítmény a növények immunrendszerének erősítő mikroelem-komplexe

Az FitoHorm új fejlesztésű termékei sorában a makrotápelemek (N, P, K) nélkülözésével kizárólag a harmonikus mikroelem ellátást célozta meg (B, Cu, Fe, Mn, Mo, Zn).

Mint a neve is mutatja, azokat a lehető legnagyobb mennyiségben, a növények számára megfelelő arányban tartalmazza.

Levélen keresztül alkalmazható szántóföldön, szőlő- és gyümölcskultúrákban egyaránt.

Mikromax

MikroMax – Felhasználási javaslat: 2-3 liter/ha

Alkalmazásának előnyei:

 • Kertészeti kultúráknál és dísznövényeknél talajkezelésre, tápoldatozásra és lombtrágyázásra egyaránt használható,
 • palántázás és ültetés előtt vagy után is alkalmazható,
 • ökológiai termesztésben is engedélyezett,
 • szántóföldi kultúrákban az egész tenyészidőszakban felhasználható,
 • ár/érték arányban a legjobb választás a magyar lombtrágya piacon.

Idei évben a lazább szerkezetű talajokon a pre-gyomirtás megfogta a napraforgó növényeket, így fitotoxikus hatást tapasztaltunk – ezek oldására pedig FitoHorm Herbál növénykondicionáló készítményt használtam.

Nagyon alacsony volt a hőmérséklet, így a növények keringése is lassan indult be – de még így is viszonylag gyorsan reagált a napraforgó a Herbálra. Sikerült kizökkenteni az állományt a stressz alól és rendbejött a kultúra.

Mit jelent a növénykondicionálás?

A növénykondicionálás a növények homeosztázisának (belső környezetének, egyensúlyának) a biztosítása, szabályzott körülmények között, amikor a jó talajtermékenység, a szerves levéltrágyázás és a környezet- és egészségtudatos növényvédelem alapján létrejön a sejtek és szövetek egyenletes működése, az állandóan változó környezeti tényezők ellenére is, sőt visszahatva a mikrokörnyezet alakulására.

fitohorm herbal gyógynövény

HOGYAN SEGÍT A NÖVÉNYEKNEK A HERBÁL NÖVÉNYKONDICIONÁLÓ?

 • A gyökérzet megerősítésével elősegíti a talajban lévő tápanyagok ásványi sók és nyomelemek hasznosítását. A tápanyagok felvételét gyorsítja, a növekedést serkenti, ezáltal a növény erősebb lesz, tápanyagcseréje fokozódik.
 • A növény – vízgazdálkodásának javításával – jól hasznosítja az egyenlőtlen csapadék mennyiségét, a HERBÁL átsegíti a növényzetet az átmeneti szárazabb időszakon.
 • A HERBÁL-lal kezelt levélzet erőteljesebb, zöldebb, ami a további fejlődéshez szükséges fotoszintézis elengedhetetlen feltétele.
 • A HERBÁL az immunrendszert erősíti, ellenállóvá teszi a növényt a különböző időjárási viszonyokkal szemben. Hatására a megerősített növény könnyebben viseli el az erős napfényt és a szélsőséges körülményeket.

Repcekultúrában szintén a Polybór Plusz-t és a Turbo Kálium-ot használjuk teljes vetésterületen.

Kalászosokban szintén évjárattól függően, valamint a FitoHorm szakemberei által végzett levélanalízis eredményei alapján meghatározott tápanyagutánpótlást alkalmazzuk.

Azoknak a gazdálkodóknak, akik évről évre új elemeket építenek be a technológiájukba, valamint minden gondos termelőnek, akiknek fontos, hogy jó kondícióban legyen a növényük bátran ajánlom a FitoHorm termékpalettát és a vállalat szakmai tanácsadóit."