A Natur Agro technológiáit három éve alkalmazzák a Szigetvár Hús Kft. területein. Látogatásunk alkalmával a Natur MICRO T kijuttatását és egy menetben történő talajba dolgozását is sikerült szemmel kísérni.

A Szigetvári Hús Kft. agronómusával, Szabó Istvánnal beszélgettünk a Natur termékek felhasználásának gyakorlati tapasztalatairól.

Milyen kultúrákban használják a Natur termékeket és hogyan változott a kezelt területek nagysága az évek alatt?

"A Natur Agro termékeit 4 évvel ezelőtt kezdtük el használni, körülbelül 200-300 hektár nagyságú területen. Ekkor elsősorban őszi szármaradvány bontására használtuk a Natur MICRO-t. A Natur technológiával kezelt területeink nagysága azóta folyamatosa nőtt, ma már főleg az őszi- és tavaszi vetések előtt alkalmazzuk.

A repce tekintetében a teljes vetésterületen alkalmazzuk – amely idén 300 hektár volt. Szója viszonylatában 200 hektár talajkezelést alkalmaztunk. Őszi kalászos vetések alá a Natur MICRO T koncentrált mikrobiológiai talajoltó készítményt 300 hektáron használjuk.

A Natur ACTIVE-ot és a Natur PLASMA-t felülkezelésként használjuk szója kultúrában. A Natur PLASMA T koncentrált biostimulátort 2 liter / hektár dózisban, a Natur ACTIVE-ot pedig 4 liter / hektár dózisban juttatjuk ki két alkalommal a vegetációs időszakban szójában és napraforgóban.

Őszi árpában és búzában összesen 300 hektáron, levél-analízis alapján juttatjuk ki, a kapás kultúrákhoz hasonló dózisban."

Fendt 930 Vario + Väderstad Carrier + Natur Jet összehangolt munkája Szigetváron – fotó: Agroinform.hu

Mennyi idő alatt mutatkozott meg a Natur termékek hatása?

"A Natur termékek hatása 1-2 év alatt látszódhat. A mi esetünkben egy év után már látható volt az eredmény.

Napraforgóban tábla szinten beigazolódott, hogy fél tonnával nagyobb termést eredményezett a Natur termékekkel kezelt terület.

Repcében idén ugyanezt a fél tonnás terméstöbbletet figyeltük meg, amit a Natur MICRO T talajkezelésnek és a ráépülő lombtrágyázásnak köszönhettük.

Szabad szemmel végigtekintve az állományokon, talán a napraforgón és a repcén látszik a legjobban, hogy milyen szép, egészségesek a kultúráink."

A Natur Agro szolgáltatásait is igénybe veszik?

"A levél-analízis szolgáltatást is igénybe vesszük a Natur Agro-tól, amely során a területi képviselő mintát vesz a területről és 10 napon belül meg is érkezik az eredmény. A hiányzó makro- és mikroelemekre vonatkozóan kapunk a mintavételi eredmény mellé egy felülkezelési javaslatot, amelyet közösen szoktunk értékelni.

A Natur Agro göngyöleg-visszaszállítási akcióját is örömmel vesszük igénybe. Évente 7000-9000 liter Natur  készítményt juttatunk ki, így nagy mennyiségű kanna képződik nálunk. Korrekt dolognak tartjuk, hogy a Natur Agro munkatársai a környezetvédelemre is figyelmet szentelnek és az összegyűlt göngyöleget visszavásárolják a gazdálkodótól."