Magyarország napraforgó-termesztése világviszonylatban kiemelkedő. Tanúsítja ezt a 2018-ban elért 3,002 t/ha-os országos termésátlag, aminek alapja a termelők által alkalmazott intenzív termesztéstechnológia és szakmai tudás.

A magas terméshozam egyik kulcsfontosságú eleme az adott termőhelynek leginkább megfelelő, nagy termőképességű hibrid, ehhez a Syngenta Kft. 2019-ben 12 hibridből álló portfóliójával járul hozzá. Emellett kiemelten fontos minden olyan agrotechnikai vagy növényvédelmi művelet, ami akár egy kilogramm hektáronkénti termést is képes megmenteni.

Syngenta

A napraforgó gyomelnyomó képessége igen alacsony a növény 8 leveles állapotáig (2019.05.20. Gölle)

Az idei év eddig egyáltalán nem volt átlagosnak mondható a napraforgó-termesztők számára. A vetés idején lévő száraz periódus, majd az azt követő szokatlanul hűvös és csapadékos időjárás nagyban rányomta bélyegét a napraforgó kezdeti fejlődésére és a gyomosodási viszonyaira. Az alapkezelések zömében megáztak, sőt sok esetben extrém mennyiségű csapadékot is kaptak. A hűvös időnek köszönhetően a magról kelő gyomok későn keltek, és vontatottan fejlődtek.

A többszöri esők hatására több hullámban volt tapasztalható a kelés, a posztemergens kezelések elvégzése is akadályokba ütközött a szeles, csapadékos időnek köszönhetően. Így szinte biztos, hogy ugyan különböző mértékű gyomfertőzöttséggel, de gyomos napraforgótáblákkal fogunk találkozni, ami még inkább szükségessé teheti az állományszárítást.

A Reglone Air állományszárító, deszikkáló készítmény, mely neve szinte már fogalommá vált a magyar növénytermesztők számára.

Nem csoda, hiszen évről évre bizonyít és megvalósítja a gazdák hozzá fűzött reményeit. A Reglone Air a forgalomban lévő dikváttartalmú készítmények közül egyedülálló módon Symprolam hatásfokozót tartalmaz. Az új formulációjának köszönhetően hatása gyors, a kijuttatást követő 7-10 nap után a betakarítás elkezdhető. Használatával a munkaszervezési feladatok is egyszerűsödnek, hiszen tudunk kalkulálni az aratás idejét illetően.

Használata akár 400 kg hektáronkénti termés megmentését is jelentheti, amely, úgy gondolom, nem elhanyagolható mennyiség a napraforgó termésátlagait figyelembe véve.

Mivel a betakarítás idejét meg tudjuk határozni – amennyiben az időjárás nem húzza keresztül a számításainkat –, így a napraforgómag optimális időben kerülhet a magtárba, csökkentve ezzel a madárkár okozta veszteség időtartamát, valamint az elhullott kaszatok mennyiségét a talajban, tehát a következő évek árvakelésének volumenét.

A Reglone Air a Symprolam hatásfokozónak és formulációjának köszönhetően sokkal jobb cseppterülést biztosít a versenytárs készítményekhez képest, javítva ezzel a permetléfedettséget, illetve a hatékonyságát (1. ábra).

ábra

1. ábra: Jobb cseppterülés, jobb permetléfedettség, jobb hatékonyság

A Reglone Air a permetlé készítése során nem képez tartós habot, megkönnyítve és meggyorsítva ezzel a permetezés kivitelezéséhez szükséges időt is (2. ábra).

ábra

2. ábra: Habképződésbeli különbségek permetlé-készítés során

A glifozáttartalmú gyomirtó szerekhez képest a Reglone Airhez magas hasmagasságú permetezőgépes kijuttatása során sem kötelező további cseppnehezítő adalékok permetléhez adagolása. Kijuttatását 1,5-2 l/ha dózisban a tervezett betakarítás előtt minimum 7 nappal javasolt elvégezni. Nagy levélfelület és erősebb gyomosodás esetén 3-4 kg/ha nitrogén műtrágya permetléhez adagolása lehet indokolt a hatékonyság növelése céljából. Alkalmazását a kaszatok 25-30%-os nedvességtartalmánál célszerű elvégezni, így a betakarítás idejére a kaszatok egyenletesen a kívánt nedvességtartalomra száradnak.

A Reglone Airt a rugalmas kijuttathatási lehetősége alkalmassá teszi akár légi, akár magas hasmagasságú, hidas permetezőgéppel történő alkalmazásra. Használata a lombfelület függvényében szántóföldi gépes kijuttatás esetén 300-400 l/ha, míg légi kijuttatás esetén 50-60 l/ha lémennyiséggel javasolt. Légi kijuttatás esetén elsodródáscsökkentő készítmények használata kötelező.

A fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) a Reglone Airrel végzett időbeni deszikkálás után nem tud a tányéron fertőzni, hiszen a napraforgó elhal, a kórokozó nem képes a tányéron kifejlődni és kárt okozni.

A Reglone Airt rendkívül jó esőállóság jellemzi, a kijuttatást követően 15-30 perccel érkező csapadék sem mossa le a növényekről, hatását nem befolyásolja.

Összességében a Reglone Air a legjobb választás a napraforgó állományszárítására, hiszen jelentős termés menthető meg használatával a pergési és kórokozók általi veszteség, valamint madárkár csökkentése révén.

Tekintettel arra, hogy a dikvát hatóanyag engedélye visszavonásra került, így ez az utolsó szezon, melyben még kiaknázhatja a Reglone Air előnyeit. A dikvát hatóanyag-tartalmú készítmények felhasználása 2020. 02. 04-ig engedélyezett.

Dr. Nagy Viktor
fejlesztőmérnök
Syngenta Kft.