A napjainkban egyre erősödő időjárási anomáliák (aszály, túlzott csapadék, extrém magas hőmérséklet, UV sugárzás, szélviharok, késői fagyok), illetve a káros talajviszonyok (belvíz, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás) és a gyomirtó-stressz (szermaradék, elsodródás) összességében a termesztett növényeinket érő abiotikus stressztényezők. A felsoroltak ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban különféle, akár ellentétes hatások is előfordulhatnak. Megelőzésre, védekezésre érdemes olyan készítményt választanunk, amely többféle stressz esetén is képes segíteni az állományt.

Időjárási anomáliák, stresszhatások

Képezz védőburkot az időjárási anomáliák és stresszhatások ellen – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

A RhizoMagic™ kedvező hatása az összetevői széles körének köszönhető

A tanninok (antioxidáns hatás), fucoidan (védekező mechanizmusok), laminarin (sejtfal vastagodás), mannit (csapadékkal kapcsolatos stressz), alginit (talajstressz), aminosavak (hőmérsékleti stressz) mindegyike a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez. A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalommal (315 g/l) rendelkezik.

A tengerialga-kivonat (145 g/l) és a növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz. A nitrogén, foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az optimális tápanyagellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátorhatásról és a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. A RhizoMagic™ formulációjának köszönhetően könnyen kijuttatható, jól keverhető és biztosítja a növények maximális fejlődését.

2021-ben a tavaszi vetésű növényeknek is kijutott a különböző stressztényezőkből. Volt májusi hidegstressz, homokverés, aszály, gyenge talaj, gyomirtó-stressz stb. A RhizoMagic™ minden esetben jól vizsgázott az ország különböző vidékein, amelyekről a YouTube csatornánkon több, mint 30 videóriportban számolunk be. Néhány példát emeltünk ki a szemléltetés kedvéért.

Hidegstresszes kukorica

2021-ben Tiszavasváriban a takarmánykukorica vetésénél kijuttatott Radistart® Gold biológiai hatású startertrágya, a kukorica gyomirtására használt Diniro® Gold és a tavaszi hidegstressz ellen bevetett RhizoMagic™ növénykondicionáló együttes használata gyommentes, jól fejlett kukoricaállományt eredményezett. A termésátlag 14,5 t/ha lett, amivel nagyon elégedett volt a gazdálkodó. Részletek a lenti videóban:

Homokveréses kukorica

Homokveréses kukorica kezelés előtt és kezelés után

Balra 2021. 05. 26-i, jobbra 2021. 06. 07-i felvétel.
A RhizoMagic™ kezelésben részesült homokveréses kukorica 2 hét alatt látványosan regenerálódott és a terméseredménye 8 t/ha lett a kezeletlen 6,5 t/ha-ral szemben (Hódmezővásárhely, 2021) – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Gyomirtóstresszes napraforgó

A RhizoMagic™ a gyomirtószer-stresszes napraforgón gyorsan segített

Balra: Kezeletlen RhizoMagic™ kezelés után 5 nappal, jobbra: A RhizoMagic™ a gyomirtószer-stresszes napraforgón gyorsan segített (Hajdúszoboszló, 2021. 05. 27.) – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Hidegstresszes napraforgó

A RhizoMagic™ a hidegstresszes napraforgón is segített

Balra: Hidegstressz 2021. 06. 02., jobbra: RhizoMagic™ kezelés után 2021. 06. 15.
A RhizoMagic™ a hidegstresszes napraforgón is segített (Nyírderzs, 2021.) – fotó: FMC-Agro Hungary Kft.

Aszálystresszes napraforgó

Tarpán 2021 májusában és júniusában mindössze 20 mm eső esett, de ahol 2x2 l/ha RhizoMagic™ kezelés történt, ott 5 mázsa többlettermés lett a napraforgóban. Guti Rudolf elégedett volt a kezeléssel, amelyről az itt elérhető videóriportban számol be.

Stresszmentes kultúrákban is eredményesnek bizonyulnak a RhizoMagic™ kezelések, ezeket a kutatóintézeti és egyetemi, hatósági vizsgálatokon kívül az elégedett felhasználók is visszaigazolták. A készítmény jól keverhető a legtöbb készítménnyel (Diniro Gold, Coragen 20 SC, Express 50 SX, Rapid CS, Komplex Kénesbór stb.).

További információk: www.fmcagro.hu/rhizomagic