Ha szójáról van szó, akkor egy átlagembernek többnyire csak a takarmányozási vagy étkezési hasznosítás jut eszébe. Április első hetében viszont amerikai termesztők bejelentették a szója meglepő területen történő hasznosításának lehetőségét, amely már meg is kapta az illetékes hatóság engedélyét – olvashatjuk az agweb.com hírportálon.

tűz

A habosított szójalisztnek számos előnye van – fotó: pixabay.com

Megállapítást, illetve bizonyítást nyert, hogy a habosított szójaliszt kiválóan alkalmas tűzoltásra, sőt a jelenleg alkalmazott PFAS szerekkel szemben nagy előnye, hogy azoknál kevésbé korrozív, biológiailag lebomló, nem tartalmaz fluorint, illetve rákkeltő anyagokat, tehát sokkal kevésbé szennyezi a környezetet (főleg az ivóvíz ellátást), ugyanakkor  az előállítási költsége jóval alacsonyabb.


Egy élelmiszereket vagy alapanyagokat tartalmazó raktárépületben keletkező tűznél, pl. komoly költséget jelent a visszamaradó tűzoltó szerek utólagos ártalmatlanítása, ami a szójahabnál gyakorlatilag elhanyagolható.

Jelenleg már több tűzoltó egység tanulmányozza a szójahab alkalmazhatóságát az USA-ban. Mint ismeretes, bizonyos tűzeseteknél az oltáshoz vizet veszélyes, és nem lehet használni, csak a habosított termékekkel való lefojtás jöhet szóba.