A fiatal kukoricának az antocianinok általi elszíneződése minden évben világszerte előfordul. Hermann Heidweiler, a DLR tanácsadója szerint az okok változatosak, és egyáltalán nem pusztán a talaj rossz foszforellátottsága okozhatja. Az ilyen vörös-lila elszíneződés jó foszforellátottságú állományban is felléphet – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

A hőmérséklet és páratartalom növekedésével a bíbor elszíneződés is erősödik.

A német szakember szerint az elszíneződés okai között szerepel ebben az évben fellépő alacsony hőmérséklet, valamint az erősen változó nappali és éjszakai hőmérsékletek okozta stressz, illetve a talaj tömörülése is. Emellett megfigyelései alapján a fajta is megatározó szerepet szerepet játszik az elváltozásban. Mint mondta, regionális fajtavizsgálatokban a különböző fajták kifejezetten eltérő tüneteket mutatnak ugyanolyan helyszíni viszonyok között.

A bíbor szín a hatleveles stádium után gyorsan terjedhet a hirtelen hőmérséklet-ingadozás és magasabb páratartalom következtében. Az elszíneződés azonban a termést nem befolyásolja.

Hermann Heidweiler,