A vetőmaggal együtt kiszórt műtrágyaadagoknak ugyanis a gyökérzet kezdeti fejlődési stádiumában csak egy része hasznosul. Ezért a folyamatos (sávszerű) kiszórás helyett csak a növények gyökérzónájába adagolnak (kis mennyiségű) műtrágyát – olvashatjuk a topagrar.com német hírportálon.

Ezt a módszert a hároméves kísérlet során – négyszeres ismétlésben és 37,5, illetve 75 cm-es sortávolsággal – több telephelyen, kézi adagolással próbálták ki, mintegy 20.000 adag műtrágyát kiszórva.

Az egyetemhez tartozó Mezőgéptechnikai Intézet munkatársai a Kverneland csoporttal együttműködve mára ehhez egy olyan adagolót konstruáltak, amely a műtrágyaadagok akár 50 százalékos visszafogását is lehetővé teszi a tereméseredmény csökkenése nélkül, sőt annak esetleges 6-7 százalékos növelése mellett.

gép

A folyamatos (sávszerű) kiszórás helyett csak a növények gyökérzónájába adagolnak (kis mennyiségű) műtrágyát – fotó: Agroinform.hu

Az adagolóberendezést – amely ez év tavaszán mintegy 500 km távolságon működött a traktorral – az intézet munkatársai szabadalmaztatták. A berendezés gyakorlatilag minden granulált műtrágyatípusra és csaknem minden nagy növényre (szója, napraforgó, lóbab, cukorrépa stb. alkalmazható.