Keserűsó alapú lombtrágyázás a jövő

A lombon keresztül történő tápanyagpótlásnál a legjobb eredményeket a magnézium alapú termékekkel lehet elérni. Amikor lombtrágyát választunk, több út áll előttünk. Ha valamilyen stimulátor alapú terméket választunk, akkor azt feltételezzük, hogy a növény tudna elég tápanyagot felvenni, de ezt a folyamatot zavarja valami. Ha csak egy-egy mikroelemhiányt akarunk megelőzni, akkor a növény érzékenységére (és gyakran a hagyományokra) alapozunk. Ebben az utolsó két esetben kis mennyiségű termék kijuttatásától várjuk a csodát. A keserűsó alapú termékekből 8–15 liter/ha dózist kell használni, ráadásul több alkalommal, mert ekkora mennyiséggel tudunk 5–10 kg/ha dózisban magnéziumot és 500–1 000 g/ha mennyiségben mikroelemet pótolni.

Az egyre szélsőségesebb időjárás nagyon megviseli a növényeket. Nekünk kell segíteni őket, és akár lombon keresztül is táplálni, ha eredményesebbek akarunk lenni.

lombtrágya

A magnézium hiánya okozhatja az alacsony hektoliter súlyt – fotó: VulcanAgro

A magnézium, a mikroelemek és a nitrogén

Vannak tápanyagok, amelyeket lombon keresztül is nagy mennyiségben tudunk a növénybe juttatni, és még szemmel látható eredményt hoz. A magnézium és a nitrogén ilyen elem, ezért a Vulcan Keserűsó alapja a magnézium-szulfát és a karbamid. Nagyobb zöldtömeget eredményez, ahol a levélzet több tápanyagot fog előállítani. Ez a tápanyag jut le a gyökérbe és majd a termésbe. Emelkedik az ezermagtömeg, jobb lesz a beltartalom. A Vulcan Keserűsó + ME + P-ben az ME a mikroelem-tartalmat jelenti. Mind az öt esszenciális, azaz biokémiai folyamatot szabályozó tápanyag megtalálható benne. Azt tudjuk, hogy 2-3 mikroelemből mindig hiánya van a növénynek, de más hiányok lépnek fel egy meszes-lúgos és egy savanyú talajon. Tehát annyi mikroelemet tettünk bele, ami a növénynek egy-másfél hónapig elegendő. Aztán következhet egy újabb lombtrágyázás, már egy újabb levélfelületre.

magnézium hiánya

Szemmel is jól látható a magnézium hiánya. Sajnos sok esetben összekeverjük a nitrogénhiánnyal – fotó: VulcanAgro

Foszfor és a pH

Permetezővizeink kémhatása nagyon sok helyen magas, igazából alkalmatlan a növényvédő szerek kijuttatására. Ráadásul amikor vegyszerezünk, azzal egy menetben juttatunk ki lombtrágyát és egyéb termékeket. A kijuttatott szerek az alacsony pH-jú és lágy vízben működnek jobban, és a növény is a savanyú esővízhez szokott hozzá. A Vulcan Keserűsó lombtrágyák 2021-ben már emelt dózisban tartalmaznak egy kémhatáscsökkentő és vízlágyító adalékot, a Vital pH-t. A Vital pH termék alapja a foszforsav és a karbamid, amely két fontos és hasznos tápanyaga lesz a növénynek.

A fagy, réz és egyéb tápanyagok hiánya több százezer forint/ha terméskiesést tud okozni.

A fagy, réz és egyéb tápanyagok hiánya több százezer forint/ha terméskiesést tud okozni – fotó: VulcanAgro

Használjuk tapadásfokozóval

A lombfelületre kijuttatott tápanyagok és növényvédő szerek hasznosulása akár több napig is eltarthat. A levélre rászáradt permetlét a reggeli harmat nedvesíti és segíti átjutni a levél belsejébe. Ahhoz, hogy az apró cseppek tapadjanak a levélre, érdemes tapadásfokozót használni. Olcsó és hatásos termék erre a Vulcan Power, ami korábban melaszként kezdte meg életét. Cukrainak jelentős részét bár elveszítette, de káliumban, aminosavakban és vitaminokban feldúsult. Használatával nem csak hosszabb ideig és nagyobb hatásfokkal működnek a kijuttatott szerek, de a növény fagy- és aszálytűrőbbé válik.

Keserűsó műtrágya kijuttatása

A Keserűsó koncentrátumot több alkalommal kell használni és növényvédő szerekkel együtt is kijuttathatjuk – fotó: VulcanAgro

Csomagban vegyük meg

A Vulcan Keserűsó koncentrátumot és a Vulcan Power tapadásfokozót 1:1 vagy 2:1 arányban javasolt használni. Ezért érdemes a termékeket ehhez hasonló csomagban és kedvezményes áron megvásárolni. A kijuttatás ennek megfelelően 15–30 liter/ha között változhat, és legalább két kezelést alkalmazzunk. A Vulcan Keserűsó koncentrátumot kérhetjük réz-, bór- vagy cink-dúsítással is, hogy további mikroelem-kiegészítést ne kelljen alkalmaznunk. Készüljünk fel a tavaszra, és termeljünk többet, jobb minőségben.

keserűsó csomag

VulcanAgro Kft.
www.vulcanagro.hu
Szakmai javaslat: 06-70-905-5000