Nitrátérzékeny területen műtrágyát csak 5 évnél nem régebbi talajvizsgálatra alapozott számítások alapján lehet felhasználni. Ezt sok gazdálkodó elfelejti, pedig az ellenőrzések során erre különösen figyelnek a hatóságok, így folyamatosan érvényes talajvizsgálati jegyzőkönyvekkel kell rendelkezniük.

A kijuttatandó tápanyagok mennyiségének számításakor figyelembe kell venni a talaj tápanyag-ellátottságát, a növény tápanyagigényét, az előveteményhatást és a korábban kijuttatott szerves trágya nitrogénigény-csökkentő hatását.

A kijuttatható nitrogénhatóanyag mennyisége a termőhely adottságitól függően területenként és kultúránként különböző lesz, ezért a tápanyag-gazdálkodási tervet minden évben újra el kell készít(tet)eni. AKG programban ezen felül a foszfor és kálium pótlást is a tervben meghatározott igények alapján kell végezni, illetve talajvédelmi szakértő bevonásával és aláírásával kell elkészíteni a tápanyag-gazdálkodási tervet.

Timac

Fontos minden szabálynak megfelelni a nitrátérzékeny területen gazdálkodóknak, különben komoly szankciókra is számíthatnak – fotó: www.pxhere.com

A Timac AGRO Hungária YIELD SERVICE szolgáltatásának keretében 2014. óta már több, mint 350.000 hektáron készített tápanyag-gazdálkodási tervet, figyelembe véve és betartva a jogszabályi előírásokat.

A program teljes körű szolgáltatást biztosít a gazdálkodók számára, mivel magában foglalja:

- a talajmintavételt,
- az akkreditált laborban készített bővített talajvizsgálatot,
- a részletes, leíró tábladiagnosztikát,
- a talaj oldaláról felmerülő limitáló tényezők rangsorát,
- a tápanyag-utánpótlási költségelemzést,
- a talajellátottsági térképeket táblánként,
- a személyes szakmai konzultációt,
- a talajvédelmi szakértő által ellenőrzött szaktanácsadást,
- a részben levásárolható szolgáltatási költséget.

A Timac AGRO minden évre előre lekötött mintavételi- és laborkapacitással rendelkezik, ezért nem kell hónapokat várni az eredményre. Azonban azokon a területeken, ahol 2019-ben lejár a talajvizsgálati jegyzőkönyv, érdemes előre gondolkodni az újramintázás tervezésénél, mert a kivitelezést nagyban befolyásolja a területen lévő kultúra illetve az időjárás is.

Hogy minden előírásnak és határidőnek megfeleljen, akkreditált laborvizsgálattal és reális, talajvédelmi-szakértő által hitelesített tápanyag-gazdálkodási tervvel rendelkezzen, válassza az immáron 5 éves YIELD SERVICE szolgáltatásunkat!

+36 (20) 416 43 62 Szűcs Lilla 
+36 (20) 316 72 87 Kertész Orsolya

Timac